Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΤΕΙΝΟΙ ΚΥΚΛΟΙ!

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Ο κόσμος είναι κακός. Όχι μόνον κακός και αχάριστος. Δεν εκτιμούν τις καλές προσπάθειες. Επιπλέον παρασύρονται εύκολα από σκοτεινούς κύκλους.
Πιστεύουν ότι το καθεστώς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας θα διαρκέσει τουλάχιστον έως ότου η χώρα αποπληρώσει το 75% των επίσημων δανείων που έχει λάβει από χώρες της Ευρωζώνης, το ΕΤΧΣ και τον ΕΜΣ.
Ορισμένοι περιμένουν, μην πούμε «γλυκοκοιτάζουν», προς το ενδεχόμενο να υπάρξει «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» της ελληνικής οικονομίας. Γιατί παρακαλώ να υπάρξει κάτι τέτοιο; Επειδή, λέει, μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Τι το θέλουμε; Θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, γιατί θα γνωρίζουν ότι η οικονομική πολιτική είναι και θα παραμείνει συνετή, αποκλείοντας την επανεμφάνιση των ανισορροπιών.
Σατανικοί, οι σκοτεινοί κύκλοι, κουνάνε το καθρεφτάκι των χαμηλών επιτοκίων προκειμένου να παραμείνουμε δεσμευμένοι, ενώ εμείς προτιμούμε υψηλότερα επιτόκια προκειμένου να κάνουμε τη δική μας πολιτική. Θα φορολογούμε την ιδιωτική οικονομία, επειδή δεν μας νοιάζει, οι άλλοι είναι κυρίως ψηφοφόροι μας.
Σε κάθε περίπτωση, διαδίδουν οι σκοτεινοί κύκλοι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει ενισχυμένη εποπτεία, αν κρίνει ότι συντρέχουν οι συνθήκες. Η «ενισχυμένη εποπτεία» σημαίνει πολύ στενή παρακολούθηση των δημοσιονομικών στοιχείων του κράτους-μέλους και της κατάστασης του τραπεζικού συστήματος, τακτικές επισκέψεις των θεσμών και τριμηνιαίες εκθέσεις προόδου. 
Είπαμε, διαδόσεις, όπως αυτά που περιλαμβάνονται στην ενδιάμεση έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2017 της Τράπεζας της Ελλάδος. Θέλουν, λέει, αποσαφήνιση της μορφής που θα λάβει η στήριξη της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος εφόσον δεν θα έχει αποκατασταθεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και για έναν πρόσθετο λόγο: για να μην απολεσθεί η δυνατότητα των ελληνικών ομολόγων να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις τακτικές πράξεις χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και να συμμετάσχουν στις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). 
Χρονιάρες μέρες, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Κυρίως να μη χαλάμε τη διάθεσή μας. Τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία ολοκληρώνονται τον Αύγουστο του 2018. Μια νέα εποχή αρχίζει, χωρίς μνημόνια, χωρίς δεσμεύσεις, ξανακερδίζουμε τη χώρα. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις μας έβαλαν στα μνημόνια, έφεραν την ύφεση και η σημερινή μας βγάζει. Από το 2018, που λήγουν οι δεσμεύσεις μας, μπαίνουμε σε νέα εποχή. 
Μια περίοδος ευημερίας, με κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρώπινη ευαισθησία αρχίζει από τον νέο χρόνο. Όλα καλά; Μην είμαστε μεμψίμοιροι, όλα τέλεια! Δεν θα χαλάσουμε την εορταστική ατμόσφαιρα επειδή το επιδιώκουν οι σκοτεινοί κύκλοι. Φταίνε οι δικοί μας που είναι καλοκάγαθοι άνθρωποι και δεν επανελέγχουν τα «πόθεν έσχες» τους. Σίγουρα θα υπάρχουν αδιευκρίνιστα σημεία ή παραλείψεις. Όλο και κάτι θα έχουν κρύψει ή έχουν ξεχάσει. Ποιο ακίνητο δεν έχει πολεοδομική αυθαιρεσία ή κάποια παράβαση. 

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.