Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ!

Γράφει η Χριστίνα Σεμίδαλις*
  • Αποκλειστικά για το παρόν ιστολόγιο 
Και μια παροιμία λέγει: "η αποτυχία διδάσκει την επιτυχία. "Και μια δεύτερη: "όταν το δέντρο πέσει, καθένας κόβει ξύλα". Και μια τρίτη: "το νυφικό εστρώνανε, το χοίρο εμαδούσαν και το γαμπρό ανιμένανε και δεν τονέ θωρούσαν".
Κάποιες φορές περισσεύει η θλίψη και το αυτομαστίγωμα. Ιδιαίτερα όταν έχουμε προσπαθήσει πολύ για μια κατάσταση, για ένα έργο και δεν έχουμε καταφέρει τα αποτελέσματα που θα θέλαμε. Απογοητευόμαστε, παρατάμε την προσπάθεια, όλα γύρω μας φαίνονται μαύρα καθώς η αυτοεκτίμησή μας έχει φθάσει στο ναδίρ. 
Η αποτυχία είναι μέρος της ζωής. Όπως και η επιτυχία. Στο διάβα της ζωής, άλλοι θα έχουν δρόμους να διαβούν στρωμένους, άλλοι θα έχουν ανηφοριές, άλλοι δεν θα μπορέσουν ποτέ να φθάσουν στο τέλος του δρόμου. Από περιέργεια και μόνο, εύκολα ξεστρατίζουμε, εύκολα χανόμαστε, εύκολα παρασυρόμαστε. Το να κρατήσουμε μια σταθερή πορεία μέσα στο δρόμο που έχουμε χαράξει είναι δύσκολο. 
Ο στόχος μας χρειάζεται να είναι τόσο ισχυρός, ώστε να μην μας επιτρέψει το ξεστράτισμα ή να είμαστε εμείς τόσο ισχυροί χαρακτήρες ώστε να αρνηθούμε κάθε φορά τις προκλήσεις για ξεστράτισμα. 
Το σίγουρο είναι ότι μέσα από τη διαδρομή προς το στόχο μας, μαθαίνουμε. Η πορεία και μάλιστα, μια έντιμη πορεία, δίνει στο αποτέλεσμα μια άλλη αίγλη. Όσο έχουμε τις δυνάμεις να προχωράμε, τόσο πιο κοντά στη νίκη ερχόμαστε. 
Άλλες φορές είμαστε μονάχοι σε αυτόν τον αγώνα. Εμείς και ο εαυτός μας. Άλλες φορές συμπλέουμε με άλλους συνανθρώπους μας. Μέσα μας, βαθιά μέσα μας, ο καθένας γνωρίζει πόσο έντιμα έχει διασχίσει τον δρόμο του. Μόνοι εμείς είμαστε κριτές του εαυτού μας.
Και θα υπάρξουν φορές που θα επιτύχουμε. Ναι, γιατί η επιτυχία δεν είναι μονάχα το να φθάσουμε στο τέρμα. Ορίζεται και από το τι έχουμε διδαχθεί, τι έχουμε ανακαλύψει, τι έχουμε αναθεωρήσει στη διάρκεια της διαδρομής. Άλλωστε η γοητεία είναι αυτή ακριβώς. Να περιηγηθούμε σε μέρη και δρόμους απάτητους, να εντοπίσουμε βατά μονοπάτια, να εξερευνήσουμε νέους στόχους. Η γοητεία στον δρόμο της ζωής είναι μεν η επιτυχία, αλλά περισσότερο μαθαίνουμε από την αποτυχία μας. 
Αν θέλουμε να μάθουμε. Γιατί υπάρχουν και κάποια άτομα που αδυνατούν να ελιχθούν και επιμένουν στο δικό τους αδιέξοδο δρόμο. Για να είμαστε νικητές λοιπόν. Οφείλουμε να έχουμε τις αισθήσεις και την ψυχή μας ανοιχτές, προκειμένου να δούμε εγκαίρως τα σημάδια. Και να τα αξιολογήσουμε. 
Μια αποτυχία μας διδάσκει πώς να σηκωνόμαστε και να προχωράμε. Πώς να βρίσκουμε τις δυνάμεις να πορευτούμε στον επόμενο στόχο προς την νίκη. Ε και όταν πια έχουμε καταφέρει να επιτύχουμε τον στόχο μας και να βγούμε νικητές, σίγουρα θα νοσταλγήσουμε όλη την προηγούμενη διαδρομή. Ας απολαύσουμε λοιπόν το ταξίδι. 


*Πολιτικός Επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.