Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Η ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΕΝΑ DRONE-ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΣΤΟ ΣΟΥΝΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ! (ΒΙΝΤΕΟ)

ΤΟ 2017 ΑΠΟ ΨΗΛΑ


Η ομάδα Up Drones αποχαιρέτησε το 2017 με ένα βίντεο γεμάτο πλάνα από ψηλά.
Όλα όσα είχε καταγράψει το drone βρίσκονται συγκεντρωμένα σε ένα βίντεο περίπου τεσσάρων λεπτών. 
Το βίντεο ταξιδεύει στα παροπλισμένα γεωτρύπανα που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στον Σαρωνικό, στις ακτές της Ελευσίνας, αλλά και στο «παλάτι της μόδας» του Λάκη Γαβαλά, που παραμένει σφραγισμένο σε ένα τεράστιο οικόπεδο στην Κάντζα από τότε που ο επιχειρηματίας φυλακίστηκε για χρέη. 
Σε κτίριο-φάντασμα έχει μετατραπεί και ο Πύργος του Πειραιά, ο δεύτερος ψηλότερος πύργος στην Ελλάδα. Παρότι κατασκευάστηκε για να συμβολίσει την ανάπτυξη του ναυτικού στον Πειραιά, το επιβλητικό κτίριο μετατράπηκε σε σύμβολο ματαιοδοξίας και παρακμής, χαρίζοντας πλέον μόνο εικόνες μιας άλλοτε ένδοξης εποχής.
Το drone πέταξε πάνω από τη μυθική μαρμάρινη βίλα του Έλληνα γκαλερίστα και σημαντικού συλλέκτη έργων μοντέρνας τέχνης Αλέξανδρου Ιόλα στην Αγία Παρασκευή, που κάποτε φιλοξενούσε σπουδαίες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, όπως ο Πάμπλο Πικάσο, ο Τζόρτζιο Αρμάνι, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Σταύρος Νιάρχος. Από τη στιγμή, όμως, που πέθανε ο ιδιοκτήτης του, το κτίριο λεηλατήθηκε, καταστράφηκε, απαλλοτριώθηκε και αποτέλεσε το αντικείμενο δικαστικής διαμάχης.
Και από το κέντρο εστίασης των ανθρώπων της τέχνης, μεταφερόμαστε στο Copa Copana, ένα υδάτινο πάρκο με τεράστιες πισίνες και νεροτσουλήθρες που προσέλκυε χιλιάδες Αθηναίους κάθε καλοκαίρι. Από το 2011, όμως, στο Copa Copana μπήκε οριστικά λουκέτο.
Εγκαταλελειμμένες παραμένουν και οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, 13 και πλέον χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004.
Πέρα από τα ερημωμένα κτίρια, το βίντεο μάς μεταφέρει στο ομορφότερο ξημέρωμα που έγινε στην Αθήνα με θέα την Ακρόπολη, υπό τους ήχους της παραδοσιακής λατέρνας που έπαιζε Μάνο Χατζιδάκι.
Μάνο Χατζιδάκι ακούσαμε και από τη Φιλαρμονική του δήμου Περιστερίου στον Ισθμό Κορίνθου, ενώ οργανοπαίκτες από τα Ιωάννινα μας μάγεψαν με παραδοσιακούς ήχους πάνω στα σιδερένια παρατηρητήρια της λίμνης Παμβώτιδας.
Το 2017 σημαδεύτηκε από μεγάλες καταστροφές. Τα σπίτια καλύφθηκαν από λάσπη και προκλήθηκαν ανυπολόγιστες καταστροφές, με κυριότερη τον φονικό κόκκινο χείμαρρο που έπνιξε το Θριάσιο Πεδίο αλλά και τη Μάνδρα. Οι εικόνες από ψηλά ήταν συγκλονιστικές.
Ο Σεπτέμβριος του 2017 χαρακτηρίστηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό. Η πετρελαιοκηλίδα εξαπλώθηκε από τη Σαλαμίνα ως τη Γλυφάδα. Κάποιοι δεν πτοήθηκαν και κολύμπησαν στα μαύρα από το πετρέλαιο νερό. Άλλοι, συγκλονισμένοι από την οικολογική καταστροφή, περιορίστηκαν στο να παρακολουθούν τις εξελίξεις από τα βίντεο και τις εικόνες που κατέγραψαν τα γεγονότα. Η ανέλκυση του δεξαμενόπλοιου έγραψε τον επίλογο σε αυτήν τη δραματική ιστορία, που σίγουρα θα αργήσει να ξεχαστεί.
Το βίντεο δείχνει όμως και πολλές ομορφιές στην Ελλάδα. Από το πεδίο Χάος στο Λαύριο, που είναι ο «κρατήρας» της Αττικής και δημιουργήθηκε πιθανότατα από την κατάπτωση της οροφής μεγάλου σπηλαίου, έφτασε στις δίδυμες λίμνες Ζερέλια κοντά στον Αλμυρό, που δημιουργήθηκαν πριν από 10 χιλιάδες χρόνια, όταν μετεωρίτης έπεσε στη Γη.
Ο μαγευτικός Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ο κοιμώμενος λέων στο Ναύπλιο, η πυραμίδα του Ελληνικού στο Άργος, η μυκηναϊκή ακρόπολη στην Κωπαΐδα, η ιστορική τριήρης «Ολυμπιάς», το μνημείο των πεσόντων λίγο έξω από το Καλπάκι, αλλά και η άγνωστη «αετοφωλιά»-κρησφύγετο του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου στην Πάρνηθα μάς ταξίδεψαν στο παρελθόν αλλά και στη μεγάλη ιστορία της Ελλάδας.
Το βίντεο ολοκληρώνεται με τη βασιλόπιτα βάρους 2.500 κιλών που κόπηκε και μοιράστηκε στους κατοίκους του δήμου Περιστερίου. Είναι η μεγαλύτερη βασιλόπιτα που φτιάχτηκε στην Ελλάδα έως τώρα και δεν μπορούσε να κλείσει καλύτερα αυτήν τη χρονιά.

UP DRONES


Πηγή: iefimerida.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.