Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ!

Γράφει η Χριστίνα Σεμίδαλις*
  • Αποκλειστικά για το παρόν ιστολόγιο
Αποτέλεσμα εικόνας για Αχαριστία.
Και μια παλιά παροιμία λέει: "ολημερίς τον άνθρωπο τονε κρατείς στην πλάτη, το βράδυ τον ξεβοήθησες και σου βγαλε το μάτι". Και μια δεύτερη λέει: "ξένο σκύλο αν ταίζεις, μόνο τα ψωμιά σου χάνεις". Και μια τρίτη: "ανάθρεψε τον ποντικό, να φάει το σακί σου".
Αχαριστία. Μια κατάσταση που συναντιέται στις ανθρώπινες σχέσεις. Δυσάρεστη και με επιπτώσεις. Στη ζωή που διανύουμε, έχουμε κάποια στιγμή βρεθεί αντιμέτωποι με την αχαριστία των συνανθρώπων μας. Πολύ πονάει όταν συμβαίνει να έχουμε εμείς δώσει ευεργετήματα και ο άνθρωπος για τον οποίο προορίζονταν να μην τα αναγνωρίζει. Η ακόμα και να τα ξεχνάει. Μόλις κάποιος φθάσει στο σημείο να εκπληρώσει το έργο του, σαν αυτόματα θαρρεί κανείς ότι δεν γυρίζει πίσω να πει ούτε ένα ευχαριστώ στα άτομα που τον βοήθησαν. Πικρή η κατάσταση αυτή.Δημιουργεί παρεξηγήσεις και ίντριγκες. Μα περισσότερο επιβεβαιώνεται η ματαιοδοξία που έχει ο άνθρωπος, να φροντίζει μόνο τον εαυτό του και να μην ενδιαφέρεται για κανέναν άλλον. Όταν φθάσει δε σε κάποιο υψηλό επίπεδο θέσης, τότε είναι που ξεχνά τους όποιους τον βοήθησαν.
Η αχαριστία αφορά και τις φιλικές σχέσεις. Εκεί που σαν οχιές τρυπώνουν τα συμφέροντα, εκεί και χάνεται η φιλία. Εκεί που ο ανταγωνισμός εμφανίζεται η ανιδιοτέλεια της φιλίας χάνεται. Με σκεπτικισμό αναφέρομαι στις περιπτώσεις εκείνες των ατόμων που έχουν ευεργετηθεί και όμως έχουν ασθενή μνήμη. Μία πράξη ανταπόδοσης θα πρόσδιδε μεγαλύτερο γόητρο στον ευεργετηθέντα. Ένα ευχαριστώ βγαλμένο μέσα από την καρδιά και με κάθε ειλικρίνεια διαχωρίζει το αρπακτικό από τον φίλο.
Αποτέλεσμα εικόνας για Αχαριστία.
Σήμερα που οι σχέσεις έχουν γίνει τόσο ανταγωνιστικές, ωφέλιμο θα είναι να ψάξουμε λίγο στο περιβάλλον μας για να βρούμε τους ανθρώπους εκείνους που μας στηρίζουν αφιλοκερδώς και μας βοηθούν έμπρακτα να στηριχθούμε στα πόδια μας. Θα είμαστε αχάριστοι να μην αναγνωρίσουμε τη συμβολή τους στη ζωή μας. Θα ήταν πολύ λίγο από μέρους να μην γνωρίζουν την αποτελεσματικότητά τους. Εμείς, σαν καθαροί και όμορφοι στην ψυχή άνθρωποι, οφείλουμε εκείνο το ευχαριστώ. Εκφρασμένο με πολλαπλούς τρόπους. Καμιά φορά, αρκεί και μια ματιά γεμάτη σημασία. Ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη. Μια αγκαλιά. Μια λέξη.
Αν στη διάρκεια της ζωή μας είμαστε αφελείς και νομίζουμε ότι η συμπάθεια και ο καλός λόγος που θα ειπωθεί για εμάς από τον συνάνθρωπο δεν προέρχεται από την στάση μας σε αυτόν, τότε σίγουρα θα βρεθούμε απομονωμένοι και μόνοι μας. Ο κόσμος όλος γεμίζει από την ενέργεια που του δίνουμε εμείς. Αν δώσουμε αγάπη, θα πάρουμε αγάπη. Αν αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και γίνουμε ταπεινότεροι. Τότε έχουμε πιθανότητες να νοιώσουμε ευτυχισμένοι. Ας μην γινόμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στην ευαισθησία. Το να έχουμε αισθήματα μας κάνουν ανθρώπους.

*Πολιτικός Επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.