Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Η ΚΑΘΑΡΗ ΕΞΟΔΟΣ...ΤΟΥ ΔΝΤ!

Κώστας Τσαχάκης

Το νέο κυβερνητικό αφήγημα για την… αποπομπή του Ταμείου


Τόμσεν και Βελκουλέσκου (ΠΗΓΗ: SOOC)
Το ΔΝΤ φεύγει… μένοντας αλλά κάποιοι στην κυβέρνηση δεν έχουν αντιληφθεί τι ακριβώς γίνεται ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.
Για παράδειγμα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς δήλωσε ότι η παραμονή του ΔΝΤ σαν τεχνικός σύμβουλος το βάζει σε μια θέση που δεν θα μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα, και αυτό είναι και το πιο πιθανό σενάριο.
Υπενθύμισε δε πως η ελληνική κυβέρνηση, από το 2015, είχε πει ότι θέλει λύση χωρίς το ΔΝΤ. 
Δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση: προσπαθούμε εδώ και τρία χρόνια αλλά τα καταφέραμε και διώχνουμε το Ταμείο.
Βέβαια ο υπουργός αγνοεί ότι από την άνοιξη του 2014 και μετά το ΔΝΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα του ESM από την θέση του… συνοδηγού αλλά επηρεάζει τα πράγματα και με το παραπάνω. Δεν χορηγεί δάνεια στην Ελλάδα. ¨Όμως λαμβάνει μέρος στις αξιολογήσεις του κουαρτέτου ως τεχνικός σύμβουλος και παράλληλα συναποφασίζει με τους Ευρωπαίους εταίρους για τα δημοσιονομικά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις.
Όλοι άλλωστε γνωρίζουν πως με «παρότρυνση» του Ταμείου η κυβέρνηση ψήφισε το νέο «κούρεμα» στις συντάξεις και την μείωση του αφορολόγητου. Σκληρά μέτρα που προσπαθούν αλλά δεν μπορούν να ανακαλέσουν.
Ανάλογο ρόλο μπορεί να παίξει και στην μεταμνημονιακή εποπτεία.
Πάντως στην παρούσα φάση το Ταμείο δεν εγείρει νέες αξιώσεις για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και το μόνο που κάνει είναι να πιέζει την Γερμανία για ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. Αυτό βέβαια δεν δείχνει να ενδιαφέρει την κυβέρνηση, στελέχη της οποίας επιχαίρουν για την (δήθεν) έξοδο του.
Γιατί από την ουσία καλύτερη είναι η επικοινωνία. Τώρα δίπλα στο αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια μπορεί άνετα να προστεθεί και αυτό της «καθαρής έξοδου» του ΔΝΤ.

Πηγή: http://www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.