Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

ΛΕΙΨΟΙ: ΕΝΑΣ ΟΝΕΙΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!


Μια θαλασσινή αγκαλιά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, ένα εκπληκτικό πολύνησο με παρθένα φύση. Οι Λειψοί, ένα νησί μόλις 16 τ.χλμ. με δαντελωτές, άθικτες παραλίες και 24 νησίδες γύρω του, είναι ο προορισμός που θα λατρέψετε αν αναζητάτε ηρεμία, αναζωογόνηση και αυθεντικότητα στις διακοπές σας.
Οι Λειψοί ή Λειψώ, το μεγαλύτερο νησί, έχει δώσει το όνομά του σε ολόκληρο το νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στα ανατολικά της Πάτμου και βόρεια της Λέρου. Λένε ότι είναι η μυθική Ωγυγία, το μαγικόνησί της Καλυψούς. Αφεθείτε στη σαγήνη του και χαρείτε κολύμπι σε διάφανα πεντακάθαρα νερά, εξορμήσεις σε παραλίες εξωτικής ομορφιάς, περιπάτους στον γραφικό οικισμό και το λιμάνι, πολιτιστικά δρώμενα παρέα με τους φιλόξενους Λειψιώτες, φρέσκο ψάρι και τοπικά εδέσματα.
Στους Λειψούς θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος των 24 μικρών νησιών, τα οποία έχουν καταγραφεί στο δίκτυο Natura 2000. Τα νησάκια αυτά με την πλούσια πανίδα και χλωρίδα αποτελούν καταφύγιο για την φώκια Μonachus-monachus, για θαλάσσιες χελώνες, ασημόγλαρους μαυροπετρίτες και άλλα σπάνια πουλιά. Βουτήξτε στα γαλαζοπράσινα νερά και εξερευνήστε τον υπέροχο βυθό, θαυμάστε στη βαρκάδα σας ξεχωριστούς κολπίσκους, σεληνιακές παραλίες και σπηλαιώδεις σχηματισμούς.

Πού να κάνετε μπάνιο

Αγαπημένη παραλία είναι ο Πλατύς Γιαλός, αμμουδιά με τιρκουάζ νερά που θυμίζουν Καραϊβική. Δημοφιλής είναι και η Κατσαδιά, μεγάλη αμμώδης παραλία με αρμυρίκια, beach bar, ταβερνάκια, θέα στη Λέρο και εύκολη οδική πρόσβαση.
Κοντά στον οικισμό θα βρείτε τη Λιεντού, αμμουδιά με αρμυρίκια, προσβάσιμη με τα πόδια και πιο πέρα, τον αμμώδη Κάμπο, ενώ λιγότερο κόσμο θα συναντήσετε στην παραλία Έλενα.
Οδικώς, μπορείτε να πάτε στη Χοχλακούρα με τα μεγάλα βότσαλα και από εκεί να περπατήσετε για περίπου10 λεπτά μέχρι τον Ξηρόκαμπο, που έχει ψιλό βότσαλο. Μια στενή λωρίδα γης τον χωρίζει από το Τουρκόμνημα, έναν απόμερο αμμουδερό κολπίσκο.
Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε το Μονοδένδρι, την εξωτική βοτσαλωτή παραλία με το ένα και μοναδικό πεύκο, όπως αποκαλύπτει το όνομά της, που βρίσκεται 3,5 χλμ. μακριά από τον οικισμό.

Το χωριό και το λιμάνι

Η Χώρα ή το χωριό, όπως συνήθως λέγεται, απλώνεται αμφιθεατρικά πάνω σε λόφοκαι εκτείνεται μέχρι το λιμάνι, στο βάθος ενός απάνεμου όρμου. Στο κέντρο του οικισμού με τα λευκά σπίτια και τα στενά σοκάκια δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου με τον γαλάζιο τρούλο. Εδώμπορείτε να επισκεφθείτε το Εκκλησιαστικό - Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί και την αρχαιολογική συλλογή των Λειψών. Στην πλατεία του χωριού θα βρείτε γραφικά ταβερνάκια και παραδοσιακά καφενεία.
Ανηφορίζοντας τα πλακόστρωτα καλντερίμια, θα φτάσετε στο Μύλο του Αραβή και στη θέση «Κάστρο» όπου σώζονται λείψανα αρχαίας ακρόπολης,για να θαυμάσετε υπέροχη θέα στο Αιγαίο.

Το δειλινό, η καρδιά του νησιού χτυπά στο λιμάνι, τόπο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών που έρχονται για βόλτα, ούζο και μεζέ ή φαγητό.

Γιορτές με γλυκόπιοτο κρασί

Μεγάλο πανηγύρι γίνεται κάθε χρόνο στις 22 Αυγούστου, όταν γιορτάζει η Παναγιά του Χάρου, η σημαντικότερη εκκλησία του νησιού, η οποία χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα. Το παραδοσιακό γλέντι ξεκινά μετά τον εσπερινό και τη λιτανεία της ομώνυμης εικόνας και συνεχίζεται στα παραλιακά μαγαζιά του νησιού μέχρι το πρωί.
Η περιοχή όπου βρίσκεται η Παναγιά του Χάρου είναι ιδιαίτερα εύφορη, με πολλές ελιές και αμπέλια με σταφύλια από τα οποία παράγεται το φημισμένο κόκκινο γλυκό κρασί που κάποτε έφτανε μέχρι το Βατικανό για να χρησιμοποιηθεί ως νάμα.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι Λειψώτες διοργανώνουν ειδικές βραδιές κρασιού με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς.
Άλλη μία ιδιαίτερη γιορτή στο νησί είναι το Πανηγύρι του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα, προς τιμήν του Ιωάννου του Θερμαστή, στις 24 Ιουνίου. Οι ντόπιοι ανάβουν φωτιές, ενώ οι κοπέλες φέρνουν το λεγόμενο αμίλητο νερό στην πλατεία του χωριού, όπου γιορτάζουν με κρασί, τραγούδια και χορό.

Μη φύγετε χωρίς:
  • Να κάνετε ημερήσιες εκδρομές από τους Λειψούς σε κοντινά νησάκια. Θα ανακαλύψετε παραλίες εξωτικής ομορφιάς στο Ασπρονήσι, αλλά και στους Αρκιούς (παραλία Τηγανάκια). Αξίζει να επισκεφθείτε και το Μαράθι.
  • Να περπατήσετε το μονοπάτι από το ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου μέχρι το ναό της Άνω Κοίμησης, αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας. Στη διαδρομή είναι πιθανό να δείτε αιγαιόγλαρους, πέρδικες και αγριοκούνελα.
  • Να γευθείτε πιάτα της τοπικής κουζίνας με φρέσκα θαλασσινά και ψαρικά, γεμιστό αγριοκάτσικο, πίτες και ξεροτήγανα με μέλι.
Πηγή: https://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.