Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

ΙΔΟΥ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ''ΠΕΠΕΤΖΗΔΩΝ''!

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΘΑΝΟΣ ΤΖΗΜΕΡΟΣ

Από τις 3:50 που ξεκινήσαμε, μέχρι τις 8:40 περίπου, συζητούσαμε 3 θέματα προ ημερησίας διάταξης

Aποκαλυπτικός για μία ακόμη φορά ο Θάνος Τζήμερος>Ιδού το κράτος με αφορμή μια ακόμη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συνεδρίου Αττικής που εξελίχθηκε σε τραγέλαφο. Όλο πεπέ χωρίς αποτέλεσμα.

Γράφει ο Θάνος Τζήμερος

Για να καταλάβετε τι σημαίνει αναποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συνεδρίου Αττικής έχουν εγγραφεί 19 θέματα προς συζήτηση. Από τις 3:50 που ξεκινήσαμε, μέχρι τις 8:40 περίπου, συζητούσαμε 3 θέματα προ ημερησίας διάταξης.
Για την ακρίβεια συζητήσαμε τα δύο από αυτά. Το άλλο, αφού το συζητήσαμε επί μία περίπου ώρα, συμφωνήσαμε τελικά… να μην το συζητήσουμε! Τώρα είναι 45 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Είμαστε ακόμα στο 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης. Πρόκειται για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το πολεοδομικό σχέδιο των περιοχών που κάηκαν στην Ανατολική Αττική: Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Μάτι. Θα μου πεις “μα δεν είναι σοβαρό αυτό το θέμα”; Φυσικά. Όμως η Περιφέρεια, βάσει νόμου, δεν έχει αποφασιστική αρμοδιότητα αλλά συμβουλευτική.
Δεν θα αποφασίσουμε δηλαδή αν θα εγκρίνουμε ή θα απορρίψουμε την ΜΠΕ, αυτό θα το κάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, απλώς ο καθένας λέει το μακρύ και το κοντό του, σαν ένα καφενείο πολυτελείας. Είμαστε όλοι πολεοδόμοι τώρα, κι αύριο μπορεί να γίνουμε λοιμωξιολόγοι, μεθαύριο σεισμολόγοι. Κωμικές καταστάσεις με συμμετέχοντες που δεν διαθέτουν την αίσθηση του γελοίου. Παντού στον κόσμο, συμβουλευτικό ρόλο έχουν οι τεχνοκράτες. Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας έχουν οι αιρετοί. Ο σχεδόν αναλφάβητος εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ζήτησε… ακτομηχανική μελέτη λες και πρόκειται για λιμάνι. Όλοι την αποκαλούν μελέτη “περιβαντολογικών” επιπτώσεων, μολονότι δεκάδες φορές τούς εξήγησα ότι είναι “περιβαλλοντικών”. Στην ελληνική γλώσσα δεν υπάρχει η λέξη… περίβαντο!
Ήμουν πάλι, ο μόνος που δήλωσα αναρμόδιος να κρίνω. Δεν μπορώ, βρε αδερφέ να εκφέρω γνώμη, ελαφρά τη καρδία, για 150 παραμέτρους που περιλαμβάνει η (εξαιρετικά πυκνή από τεχνικής πλευράς μελέτη, που διαμορφώθηκε από σοβαρούς, μη ΔΥ μελετητές), από διευθέτηση ρεμάτων μέχρι χρήσεις γης, συντελεστές δόμησης και διαμόρφωση δρόμων, πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων. Δεν γίνεται αυτό διαβάζοντας έγγραφα. Χρειάζεται να πας επί τόπου και να αφιερώσεις πολλές εβδομάδες μελετώντας την περιοχή ακόμα κι να έχεις εξειδικευμένες γνώσεις. Πολλώ δε μάλλον αν δεν έχεις.
Παρόμοιες συνθήκες με αυτές του Ματιού έχουν δεκάδες περιοχές της χώρας.
Αλλά καμμία ΜΠΕ δεν γίνεται γι’ αυτές. Για ποιον λόγο; Διότι πώς μια κυβέρνηση – μπλε ή κόκκινη δεν έχει σημασία – που μετράει το πολιτικό κόστος θα διατάξει κατεδάφιση κάποιων κτηρίων ή απαλλοτρίωση του κήπου της βίλας μπροστά στο κύμα για να γίνει δρόμος; Περιμένουμε να καούν κι αυτές για να γίνουν όλα χωρίς πολιτικό κόστος. Στα σχέδια, τουλάχιστον. Γιατί στην πράξη μόλις αρχίσει να εφαρμόζεται η ΜΠΕ θα πέσουν τα γνωστά τηλέφωνα από τους πολιτικούς φίλους των θιγομένων και οι απαλλοτριώσεις θα μειωθούν, οι συντελεστές δόμησης θα αυξηθούν, ο αιγιαλός θα στραβώσει, κι εμείς θα νομίζουμε ότι αρμενίζουμε ίσια.
Τώρα (00:50) ξεκινήσαμε να συζητάμε το 2ο θέμα. Χτικιό.

Αυτή την ώρα, στις 4 Αυγούστου, συνεδριάζουμε (με τηλεδιάσκεψη) στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ο Πατούλης έφερε αυτό το θέμα, εκτός ημερήσιας διάταξης, μετά από νομικό παραθυράκι που άνοιξε η κυβέρνηση στις 27 Ιουλίου. Φυσικά οι πάντες είναι υπέρ. Οι αριστεροί μάλιστα ψέγουν τον Πατούλη γιατί δεν προσλαμβάνει περισσότερους. Εμείς, κόντρα στο πολιτικό συμφέρον, κόντρα στον διακομματικό λαϊκισμό, ψηφίζουμε ΚΑΤΑ των προσλήψεων, υπογραμμίζοντας πως το οργανόγραμμα κάθε Δημόσιας Υπηρεσίας θα πρέπει να γίνει από την αρχή λαμβάνοντας υπόψη τις λιγότερες ανάγκες προσωπικού λόγω εφαρμογών της Πληροφορικής. Μόνο εμείς.
Όπως καταλαβαίνετε, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αλλά αυτοί που είναι ίδιοι είναι όλοι οι άλλοι. Εμείς που δεν είμαστε ίδιοι θα αθροίσουμε 3% στις επόμενες εκλογές; Αν ναι, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη κατά του κρατισμού και του υδροκέφαλου αχόρταγου κράτους από το κοινοβούλιο. Αν όχι, θα συνεχίζεις φορολογούμενε να πληρώνεις αυγουστιάτικες προσλήψεις “στη ζούλα” και δεν θα έχεις κανέναν Τζήμερο να σε ενημερώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.