Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ-ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ


                         13K_6657

Η αίθουσα του ξενοδοχείου ‘‘ΜΑΝΤΑΣ’’, που φιλοξένησε την ημερίδα, για την τουριστική ανάπτυξη του δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, την Κυριακή, 26.1.2014, αποδείχτηκε τελικά πολύ μικρή για να χωρέσει τους δημότες, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, για ν΄ακούσουν τη θεματολογία των πέντε βασικών εισηγητών και τους ομιλητές που τοποθετήθηκαν και πρότειναν.
Παρότι η διάρκεια της ημερίδας, που διοργανώθηκε από την εφημερίδα ''ΤΟ ΒΗΜΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ-ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ'', ξεπέρασε τον προγραμματισμένο χρόνο, οι καλεσμένοι παρέμεναν στις θέσεις τους, γεγονός που επεσήμανε ο κ. Κώστας Κουσκούκης, ένας εκ των βασικών  εισηγητών, λέγοντας πως, με βάση τις προσωπικές του εμπειρίες, για πρώτη φορά στην πολυετή διαδρομή του, καλεσμένοι και επίσημοι παρέμειναν στις θέσεις τους επί ώρες, κάνοντας αναφορά στην παρουσία, τόσο του κ. Χρίστου Δήμα όσο και του κ. Λάκη Παπαφωτίου, μέχρι τη λήξη της ημερίδας.
Η ημερίδα είχε σκοπό να φέρει στο φως της επικαιρότητας τα συγκριτικά τουριστικά πλεονεκτήματα του δήμου μας και τα θέματα που απασχολούν τον τόπο μας σχετικά με τον τουρισμό. Να προσδιορίσει που βρισκόμαστε, που θέλουμε να πάμε και με ποια μέσα. Να επαναπροσδιορίσει τους στόχους, να τους ιεραρχήσει και ν΄αναζητήσει εκ νέου, συλλογικά, τις προσφορότερες ρεαλιστικές προτάσεις για την πραγματοποίηση των στόχων σταδιακά. Ν΄ατενίσει το μέλλον λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα που επικρατούν, τόσο στο εξωτερικό όσο και στη Χώρα μας, σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και να συνεισφέρει στη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε ο Δήμος μας να προσδιοριστεί επακριβώς ως τουριστικό προϊόν, π.χ. ως λουτρόπολη ή ως καζινούπολη κ.λ.π. 
Οι βασικοί εισηγητές, οι ομιλητές και ο συντονιστής της ημερίδας επεσήμαναν πως  βασικά μέσα για την ανάπτυξη της Χώρας μας και τους πολίτες της είναι ο τουρισμός, ο οποίος μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης, η πρωτογενής παραγωγή και η ναυτιλία και τόνισαν την αναγκαιότητα αφύπνισης της τουριστικής συνείδησης  στους πολίτες του δήμου μας, γιατί ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας. ΄Ετσι θα μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία για να δούμε το Λουτράκι εκεί που πραγματικά του αξίζει ιστορικά, ανάμεσα στους κορυφαίους θερμαλιστικούς τουριστικούς προορισμούς. Γι΄αυτό χαρακτηρίστηκε, ως άμεση προτεραιότητα, η ανάληψη συλλογικής δράσης αρχών και φορέων, για την ανάπτυξη όλων των μορφών τουρισμού και ειδικά του ιαματικού, του ιατρικού και του θρησκευτικού, καθώς και του χειμερινού, με συγκεκριμένο όραμα, φαντασία και επαγγελματισμό, εγρήγορση και προπάντων με συνεννόηση και κατέληξαν πως θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να καταστεί βιώσιμη η τουριστική ανάπτυξη και να καταπολεμηθεί η εποχικότητα.
Επίσης υπογράμμισαν ότι το Υπουργείο Τουρισμού, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι βουλευτές του νομού, η δημοτική αρχή και οι τοπικοί φορείς επιβάλλεται να συντονιστούν και να συνεργαστούν αρμονικά για να σχεδιάσουν τα σύγχρονα προϊόντα της τουριστικής αγοράς, αποβάλλοντας το φόβο της συνεργασίας με ιδιώτες επενδυτές, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως η παγκόσμια τάση υπαγορεύει πλέον ο τουρισμός να είναι φιλικός ως προς τον άνθρωπο και ως προς το φυσικό περιβάλλον.
Ακόμη όσοι, εισηγήθηκαν και τοποθετήθηκαν, αναφέρθηκαν και σε κάποια από τα βασικά και ουσιαστικά προβλήματα-θέματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας σήμερα, όπως την πρόσφατη αύξηση των διοδίων, την έλλειψη επαρκών χώρων στάθμευσης για τα οχήματα των επισκεπτών, την μη έλευση του προαστιακού στο Λουτράκι, την έλλειψη μαρίνας, την έλλειψη συντονισμού των τουριστικών φορέων του Νομού Κορινθίας, την έλλειψη κατάλληλης επικοινωνιακής πολιτικής για την προβολή των τουριστικών προϊόντων του Δήμου μας, μέσω διαδικτύου, καθώς και την έλλειψη κάποιων άλλων υποδομών που θα λειτουργήσουν ως πόλοι έλξης.
Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι η μιζέρια, η κακοπροαίρετη κριτική, ο ωχαδερφισμός και η εμπάθεια  είναι μερικά τοπικά χαρακτηριστικά που οδηγούν τον καθένα μας σε μεμονωμένες και αποσπασματικές κινήσεις, με θετικό αποτέλεσμα μόνο για λίγους. Γι΄αυτό θα πρέπει όλες οι δημοτικές αρχές αλλά και εμείς, ως δημότες, να καταλάβουμε ότι το Λουτράκι δεν είναι τίποτα, μα τίποτα περισσότερο από τουριστικός προορισμός. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινούμαστε και προς αυτήν πρέπει να στρέψουμε μεγάλα κονδύλια του δημοτικού προϋπολογισμού.   
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων στους εισηγητές και σε εκπροσώπους τουριστικών γραφείων.  
13K_6938

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
·      Ο κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης, Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Τουρισμού, Καθηγητής Δερματολογίας, τέως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας.
·   Ο κ. Δημήτρης Πολλάλης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του  Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
·     Ο κ. Χρίστος Δήμας, Βουλευτής Ν. Κορινθίας.
·   Ο κ. Σπύρος Καραβούλης, Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου (L.T.O.).
·     Ο κ. Βασίλειος Μαντάς, επιχειρηματίας.  
                                 ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ  ΚΑΙ  ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ 
Ο κ. Δημήτρης Παππάς-Πρόεδρος της ΄Ενωσης Ξενοδόχων Λουτρακίου, ο κ. Δημήτρης Γεωργίου-εκπρόσωπος του ‘‘Ξένιος Ζεύς’’, ο κ. Γεώργιος Γκιώνης-τέως δήμαρχος, ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου-υποψήφιος δήμαρχος, ο κ. Γιάννης Γιωτάκης-τέως δήμαρχος, η κ. Πέτρα Τερζή-διοργανώτρια του διεθνούς φεστιβάλ Κορινθίας και Πελοποννήσου ‘‘Γέφυρες’’, ο κ. Δημήτρης Βλάσσης-εκπρόσωπος τουριστικού γραφείου, ο κ. Τάσος Ροντζώκος-υποψήφιος δήμαρχος, ο κ. Παναγιώτης Ρέππας-επιχειρηματίας, ο κ. Γιάννης Λαζαρίδης-επιχειρηματίας, ο κ. Ηλίας Κοφινάς-τέως Αντιδήμαρχος, η κ. Ιωάννα Γεωργακοπούλου-ξενοδόχος, ο κ. Γιάννης Βραχάτης-υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Καζίνο και ο κ. Λάκης Παπαφωτίου-Αντιπεριφερειάρχης.
                                            ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝ
·         Ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Κορινθίας κ. Γιώργος Δέδες.
·    Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Λάκης Παπαφωτίου.
·    Ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέξανδρος Πνευματικός.
· Εκπρόσωποι κομμάτων, πρόεδροι και μέλη Συλλόγων και Ενώσεων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως οι τέως δήμαρχοι κ.κ. Γιώργος Γκιώνης και Γιάννης Γιωτάκης, οι δύο αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιώργος Γλυκοφρύδης και Γιάννης Κακούρος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Γιώργος Πετρίτσης και Γιώργος Κακαβάς, ο πρόεδρος του οργανισμού ‘‘Προμηθέας’’ και δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Λόης


                                    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
                         Γιάννης Β. Καραπανάγος-συνεργάτης της εφημερίδας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.