Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

 13K_6657
Επιμέλεια: Γιάννης Β. Καραπανάγος

Όλοι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, με πνεύμα ενότητας, αλλαγή νοοτροπίας, συνεργασία, συντονισμό και κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, ήταν το ηχηρό μήνυμα που εξέπεμψε η ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο Λουτράκι, την 26.1.2014, προς κάθε κατεύθυνση.
Από τις εισηγήσεις και τις τοποθετήσεις των ομιλητών έγινε απόλυτα κατανοητό πως βασικά μέσα για την ανάπτυξη της Χώρας μας είναι ο τουρισμός, ο οποίος μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης, η πρωτογενής παραγωγή και η ναυτιλία. Τονίστηκε η σύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή, η αναγκαιότητα αφύπνισης της τουριστικής συνείδησης  στους πολίτες, γιατί ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας, ο σεβασμός στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, η αλλαγή της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, η αύξηση του αριθμού των εισερχόμενων τουριστών, η ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών και των προσφερόμενων υπηρεσιών, καθώς και η προσέλκυση τουρισμού υψηλών απαιτήσεων.    
Ως άμεση προτεραιότητα χαρακτηρίστηκε η ανάληψη συλλογικής δράσης αρχών και φορέων για το σχεδιασμό ενός νέου οδικού τουριστικού χάρτη, με σκοπό την ανάπτυξη όλων των μορφών τουρισμού και ειδικά του ιαματικού, του ιατρικού και του θρησκευτικού, καθώς και του χειμερινού, με συγκεκριμένο όραμα, φαντασία, επαγγελματισμό, εγρήγορση και προπάντων με συνεννόηση, χωρίς σκοπιμότητες, ατομικά μικροσυμφέροντα και κοντόφθαλμες πολιτικές, θεσπίζοντας παράλληλα κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να καταστεί βιώσιμη η τουριστική ανάπτυξη και να καταπολεμηθεί η εποχικότητα.
Επίσης υπογραμμίστηκε ότι το Υπουργείο Τουρισμού, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι βουλευτές του νομού, η δημοτική αρχή και οι τοπικοί φορείς επιβάλλεται να συντονιστούν και να συνεργαστούν αρμονικά για να σχεδιάσουν τα σύγχρονα προϊόντα της τουριστικής αγοράς, αποβάλλοντας το φόβο της συνεργασίας με ιδιώτες επενδυτές, ενώ παράλληλα σημειώθηκε πως η παγκόσμια τάση υπαγορεύει πλέον ο τουρισμός να είναι φιλικός ως προς τον άνθρωπο και ως προς το φυσικό περιβάλλον. Προϊόντα τα οποία θα ιεραρχηθούν και θα υλοποιηθούν, κατά σειρά προτεραιότητας, σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Από την πλευρά των εισηγητών και των ομιλητών κατατέθηκαν οι ακόλουθες προτάσεις:
·                     Η σύνταξη ενός προγράμματος 10ετούς στρατηγικού σχεδιασμού για την τουριστική ανάπτυξη του δήμου μας από Αρχές,  φορείς, επιχειρηματίες, εργαζόμενους και με τη συμμετοχή όλων μας, ως δημότες, λαμβάνοντας υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και την τουριστική του φυσιογνωμία, δηλαδή το τοπικό Brand name. Το πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει και λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν το δήμο όπως η έλλειψη επαρκών χώρων στάθμευσης οχημάτων, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, η έλλειψη μαρίνας και η μη έλευση του προαστιακού στο Λουτράκι.
·                     Η ίδρυση Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Λουτράκι.
·                     Η επιδίωξη χρηματοδοτήσεων για την τουριστική ανάπτυξη από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.
·                    Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος για το δήμο μας και η συντονισμένη προβολή του, με στόχο τη δωδεκάμηνη λειτουργία όλων των επιχειρήσεων.
·                     Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος του Δήμου μας σε συνεργασία με το δήμο Κορινθίων ή άλλους δήμους του Νομού Κορινθίας, σε παγκορινθιακό επίπεδο.
·                      Η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των μορφών εναλλακτικού τουρισμού.
·                  Η δημιουργία δημοτικού παρατηρητηρίου τουρισμού, με ποσοτική και ποιοτική ανάλυση του περιεχομένου του τουρισμού, σε συνεργασία με εταιρείες μελετών και ερευνών, με σκοπό τη δημιουργία στοιχείων (data analytics).
·                     H προώθηση των τοπικών προϊόντων και η ανάδειξη της πατροπαράδοτης ελληνικής φιλοξενίας.
·                      Η σύσταση γνωμοδοτικών δημοτικών τουριστικών επιτροπών σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα.
·                      Η αξιοποίηση του Αλεξάνδρειου Συνεδριακού Κέντρου για την ανάπτυξη του Συνεδριακού Τουρισμού μικρών και μεσαίων συνεδρίων, στα οποία οι σύνεδροι θα διαμένουν στα ξενοδοχεία της περιοχής.
·                    Η αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου για την προσέλκυση αθλητικού τουρισμού όλο το χρόνο, σε συνδυασμό με τη μόνιμη διεξαγωγή του Rally Acropolis στην περιοχή μας.
·                     Η αξιοποίηση του Δημοτικού Υδροθεραπευτηρίου για την προσέλκυση θερμαλιστικού τουρισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε συνδυασμό με το νέο Κέντρο Αποκατάστασης για την ανάδειξη του Τουρισμού Υγείας.
·            Η αξιοποίηση του ορεινού όγκου των Γερανείων και των Πισίων για την ανάπτυξη      του Ορεινού Τουρισμού.
·                     Η αξιοποίηση και ανάδειξη της Διώρυγας του Ισθμού και της Αρχαίας Διόλκου, ως αξιοθέατα παγκόσμιας εμβέλειας.
·                     Η δημιουργία προϋποθέσεων και υποδομών για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού.
·                     Η διάθεση των ιαματικών νερών στα ξενοδοχεία της πόλης, με τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την παροχή του.
·                     Η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου από Αγίους Θεοδώρους μέχρι και τη Μαυρολίμνη, η προβολή των Αλκυονίδων νήσων και η ανάδειξη του θαλάσσιου τουρισμού.
·                     Η ανάπτυξη της Λίμνης Βουλιαγμένης και του αρχαιολογικού χώρου του Ηραίου για την προσέλκυση Πολιτιστικού και Αρχαιολογικού Τουρισμού
·                     Η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού σε συνεργασία με τα τοπικά καταδυτικά κέντρα.
·                     Η δημιουργία μουσείου νερού κοντά στη διώρυγα ή στις πηγές και μουσείου λαδιού καθώς και ρετσινιού στην Περαχώρα.
·                     Η καθιέρωση ετήσιας γιορτής για την ανάδειξη ενός ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος του δήμου μας.
·                     Η δημιουργία προγράμματος αδελφοποίησης του δήμου μας με δήμους της Ευρώπης.
·              Η προβολή του Οσίου Παταπίου, των λοιπών μοναστηριών και των εκκλησιών της περιοχής για την ανάπτυξη του Θρησκευτικού τουρισμού
·            Η ανάπτυξη και προβολή του ηφαιστείου Σουσακίου, του Πευκιά, του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού  κ.α. αξιοθέατων της περιοχής των Αγίων Θεοδώρων για την προσέλκυση σχολικού και νεανικού τουρισμού.
·                     Η άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου εμφιάλωσης Φυσικού Μεταλλικού νερού το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο της ταυτότητας του προορισμού μας.
·                     Η σύνδεση των ιαματικών νερών με κάποιο πανεπιστήμιο, κατά προτίμηση των Πατρών.
·                     Η προσέλκυση επενδυτών με ολοκληρωμένες προτάσεις για την επαναλειτουργία των ιστορικών και των σύγχρονων ξενοδοχείων της περιοχής μας που έχουν κλείσει και εδώ και χρόνια στοιχειώνουν την πόλη.
·                     Η δημιουργία γραφείου προσέλκυσης, υποδοχής και διευκόλυνσης επενδυτών στο δήμο μας.
·                     Η αξιοποίηση του Απόδημου Ελληνισμού, μέσω του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. 
·                     Η οργάνωση και διεξαγωγή Μαραθωνίου δρόμου μεταξύ Αρχαίας Κορίνθου (αφετηρία), Αρχαίου λιμανιού Λεχαίου, Ισθμίων και αρχαιολογικού χώρου Ηραίου (τερματισμός), παράλληλα με το διεθνές φεστιβάλ Πελοποννήσου και Κορινθίας ‘‘Γέφυρες’’.
·                     Η ίδρυση και λειτουργία θεματικού μουσείου εικονικής πραγματικότητας.
·                     Η οργάνωση και διεξαγωγή φεστιβάλ πρώτων μουσικών εκτελέσεων.
·                     Η ίδρυση και λειτουργία αλιευτικού καταφύγιου στους Αγίους Θεοδώρους.
·                     Η μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τριπόλεως σε πολιτικό για πτήσεις charters.
·         Η μελέτη για την κατασκευή πλατφόρμας προσγείωσης και απογείωσης υδροπλάνων (Υδατοδρόμιο), στους Αγίους Θεοδώρους, για σύνδεση με τα νησιά του Αργοσαρωνικού. 
·                     Η επανεξέταση της μελέτης για κατασκευή τελεφερίκ στα Γεράνεια.
·              Οι επαγγελματίες του τουρισμού, ήτοι ξενοδόχοι, καταστηματάρχες, εστιάτορες, τουριστικά γραφεία  κ.α., να ενεργοποιηθούν και ν΄αναλάβουν σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και προβολή των επιχειρήσεών τους, καθώς και για  την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σε ανταγωνιστικές τιμές.
·                  Τα τοπικά ΜΜΕ, εφημερίδες, blogs, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί κ.τ.λ. να συμπεριλάβουν τον τουρισμό του τόπου μας στην ημερήσια διάταξη της επικοινωνίας τους και να συστρατευθούν  στο κοινό συμφέρον  για την ανάπτυξη της τουριστικής συνείδησης στους πολίτες του τόπου μας.
·                     Η άμεση επίλυση του θέματος με το Καζίνο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.