Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ''ΘΑΤΣΕΡΙΣΜΟΣ''!

΄Επειτα από μακροχρόνια ασθένεια έφυγε από τη ζωή στα 82 του χρόνια ο Στούαρτ Χολ, «πατέρας» του όρου «θατσερισμός» και σημαντικός κοινωνιολόγος, που κατάφερε να ξεπεράσει τα στενά όρια του ακαδημαϊσμού και να επηρεάσει βαθύτατα την Αριστερά στη Βρετανία.
Ο Χολ άσκησε μεγάλη επιρροή στη σκέψη των παλαιότερων ηγετών των Εργατικών, Νιλ Κίνοκ και Τόνι Μπλερ, αργότερα, όμως, αποκήρυξε τη νέα πορεία του κόμματος ως «χώρο που καθορίζεται από τον θατσερισμό».
Ο ίδιος, άλλωστε, είχε προειδοποιήσει από νωρίς, ήδη το 1979, ότι οι τακτικές της Μάργκαρετ Θάτσερ και του «ρεύματος» που δημιούργησε δεν μπορούν να αγνοηθούν. Γράφοντας στο περιοδικό «Marxism Today» προειδοποιούσε τότε τη βρετανική Αριστερά ότι ο νεογέννητος «θατσερισμός» ασκεί γοητεία «επειδή αναφέρεται σε αληθινά προβλήματα, αληθινές καταστάσεις και αληθινές αντιφάσεις».
Ο Χολ γεννήθηκε στο Κίνγκστον της Τζαμάικα και βρέθηκε στην Οξφόρδη το 1951 για να ξεκινήσει λίγα χρόνια αργότερα την καριέρα του στο πρώτο κέντρο πολιτιστικών σπουδών, στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγχαμ. Ακόμη ήταν ο συνιδρυτής της επιθεώρησης «New Left Review» και αργότερα, με τη μελέτη του για τις φυλετικές προκαταλήψεις και τα ΜΜΕ, κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον της ακαδημαϊκής κοινότητας και να διοριστεί καθηγητής κοινωνιολογίας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο από το 1979 έως το 1997.
Κατά τη διάρκεια της πολυετούς έρευνάς του ως θεωρητικός του πολιτισμού, ο Χολ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις πολιτισμικές μετακινήσεις στην κοινωνία, τις οποίες θεωρούσε εξίσου σημαντικές με την οικονομία προκειμένου να γίνει μια ολοκληρωμένη πολιτική ανάλυση.
Ο Χολ ήταν ο άνθρωπος που έδωσε όνομα στην «πολυπολιτισμικότητα» και εκείνος που έφερε τα ζητήματα της φυλετικής καταγωγής, του σεξουαλικού προσανατολισμού και του ρόλου των ΜΜΕ στο επίκεντρο του ακαδημαϊκού διαλόγου. Ακόμη ερεύνησε την εποχή μετά την αποικιοκρατία με κεντρικό άξονα το ερώτημα πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια σύγχρονη, πολυπολιτισμική βρετανική κοινωνία, που θα σέβεται τις θρησκευτικές και πολιτισμικές διαφορές των ανθρώπων.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.