Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ...!

Γράφει η Αγγελική Αρβανιτοπούλου*

Πολλοί πιστεύουν ότι η Κατάθλιψη υποκινείται και υποβαστάζεται από τις ορμονικές αλλαγές που υφίσταται μια γυναίκα στην πορεία της ζωής της. Πρόκειται για στερεότυπο που σέρνει ξωπίσω του ένα κάρο παρεμφερείς λανθασμένες υπεργενικεύσεις.
Στην ουσία, οι ορμονικές διακυμάνσεις από μόνες τους δεν είναι ικανές να προκαλέσουν την νόσο, και αυτό είναι επιστημονικά εμπεριστατωμένο.
Από την άλλη όμως είναι γεγονός ότι οι γυναίκες εμφανίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό και βαθμό τα κλινικά συμπτώματα της Κατάθλιψης. Αυτό όμως εξηγείται απόλυτα αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι για τις γυναίκες είναι κοινωνικά επιτρεπτό να εκδηλώνουν συναισθηματικά την θλίψη τους, ενώ για τους άνδρες κάτι τέτοιο θεωρείται αδυναμία. Οι γυναίκες κλαίνε, οι άντρες συγκρατούν τον πόνο, και το πολύ να δακρύσουν σε ορισμένες πάλι περιστάσεις που ορίζει το κοινωνικό πρωτόκολλο.
Ως αποτέλεσμα, οι άντρες είναι υποσυνείδητα καθοδηγούμενοι να εκδηλώσουν τα συμπτώματα της Κατάθλιψης διαφορετικά από τις γυναίκες. Αυτό που πολλές φορές βλέπουμε σε έναν άντρα που πάσχει από Κατάθλιψη είναι αυξημένη επιθετικότητα. Η επιθετικότητα δεν είναι απόλυτα το μασκάρεμα της νόσου, μιας και από μόνη της είναι σύμπτωμα της Κατάθλιψης. Είναι όμως αυτό που επιτρέπεται να εκδηλώσει ένας άντρας, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει επιπρόσθετα προβλήματα κοινωνικής απόρριψης.

*Clinical Psychology Ms, University of Indianapolis
  Harvard edx
  Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Πηγή: http://www.fonins.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.