Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

ΒΑΡΙΑ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ!

ΤΟΥ Κ.Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΥ

Image result for ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
  • Το κρίσιμο Eurogroup, η «βόμβα» του προσφυγικού και οι τριγμοί στη συγκυβέρνηση
  • Το κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συμπόρευσης Τσίπρα - Καμμένου φαντάζει πλέον μακρινό παρελθόν. 
Σε κλοιό προβλημάτων, εντός και εκτός συνόρων, έχει εγκλωβιστεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λιγότερο από δύο μήνες μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Τα βαριά σύννεφα που σωρεύονται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου σχετίζονται, στο διεθνές πεδίο, με την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα πολλαπλά μέτωπα του τρίτου μνημονίου, αλλά και την «ωρολογιακή βόμβα» του μεταναστευτικού. Η κυβέρνηση προσπαθεί μέχρι και το «παρά ένα» να γεφυρώσει τις διαφορές με την τρόικα, αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσον στο αυριανό Eurogroup θα καταστεί εφικτή η συμφωνία για εκταμίευση της πρώτης υποδόσης από τη νέα δανειακή σύμβαση. Παράλληλα, η Αθήνα αναζητεί ακόμη μέτρα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο προσφυγικό, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη συμφωνήσει να φιλοξενήσει 50.000 πρόσφυγες σε ανύπαρκτες υποδομές, ενώ από τις Βρυξέλλες επανέρχεται στο προσκήνιο το αίτημα για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο. Στο εσωτερικό, οι διαφοροποιήσεις των ΑΝΕΛ από τις πολιτικές του Μεγάρου Μαξίμου είναι πλέον συχνές, εξέλιξη που δεν έχει περάσει απαρατήρητη και από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τέλος, εύθραυστες είναι οι ισορροπίες στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη της να εκφράζουν αμφιβολίες για τις αντιδράσεις βουλευτών του κόμματος, όταν στη Βουλή θα έλθουν τις επόμενες εβδομάδες προς ψήφιση επώδυνα νομοσχέδια, όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Σύννεφα έχουν αρχίσει να σωρεύονται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, λιγότερο από δύο μήνες μετά την εκλογική επικράτηση του κ. Αλ. Τσίπρα και τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Παρά την αίσθηση πολιτικής ηγεμονίας του πρωθυπουργού, που μετέδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα της 20ής Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση εμφανίζεται να χάνει ήδη τον βηματισμό της, καθώς αδυνατεί να διαχειριστεί τις πολλαπλές προκλήσεις του τρίτου μνημονίου, την ωρολογιακή βόμβα του μεταναστευτικού, αλλά και, στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, τις σχέσεις με τους ΑΝΕΛ, ενώ και η κατάσταση στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μεταδίδει εκ νέου εικόνα ρευστότητας.
Σε σχέση με τους εταίρους, η κυβέρνηση εμφανίζεται να παλινωδεί τόσο σε σχέση με τη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης, όσο και με το μεταναστευτικό. Η προχθεσινή αναβολή του προγραμματισμένου Euroworking Group σηματοδοτεί την αδυναμία της να καταλήξει σε συμβιβασμό με την τρόικα για σαφώς πιο «διαχειρίσιμα» –αν και με δεδομένο πολιτικό κόστος– θέματα, όπως τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και η νέα ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για τις δυνατότητες εκ μέρους της χειρισμού πολύ πιο σοβαρών παρεμβάσεων, τις οποίες προβλέπει το τρίτο μνημόνιο, σε σχέση με την αναμόρφωση του ασφαλιστικού και του φορολογικού συστήματος, με τους αγρότες στο δεύτερο αυτό «κεφάλαιο» να αποτελούν ειδική υποκατηγορία.

Το μεταναστευτικό
Επίσης, στο μεταναστευτικό, παρά την έντονη κινητικότητα που επιδεικνύει προσωπικά ο πρωθυπουργός, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά πενιχρά. Η Αθήνα έχει αναλάβει την υποχρέωση φιλοξενίας 50 χιλιάδων προσφύγων χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις στήριξης από τα λοιπά κράτη-μέλη και χωρίς να προωθεί τις διαδικασίες, ώστε να σηκώσει αποτελεσματικά αυτό το πολλαπλό, οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό βάρος. Παράλληλα, δε, και παρά τις εύλογες ελληνικές αντιδράσεις, οι εταίροι επαναφέρουν σε τακτά χρονικά διαστήματα το αίτημα κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο.
Στην εσωτερική πολιτική σκηνή, με βάση τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, το κλίμα πλήρους αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συμπόρευσης που μετέδιδαν οι κοινοί πανηγυρισμοί των κ. Τσίπρα και Καμμένου το βράδυ των εκλογών, φαντάζει πλέον μακρινό παρελθόν. Την περασμένη εβδομάδα, με εντολή του κ. Καμμένου οι ΑΝΕΛ καταψήφισαν τη διάταξη στα προαπαιτούμενα για τη φορολόγηση των Ελλήνων ζυθοπαραγωγών και τη ρύθμιση για το Μέγαρο Μουσικής, ενώ ο υπουργός ΄Αμυνας επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη, με αφορμή την εκ μέρους του τελευταίου αμφισβήτηση της γενοκτονίας των Ποντίων.
Πολλοί εκτίμησαν ότι η στάση του κ. Καμμένου σχετίζεται με την «ιδιαίτερη» πολιτική ατζέντα των ΑΝΕΛ και ότι οι σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου παραμένουν σε απολύτως στέρεη βάση, παρά τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο κ. Καμμένος ήδη επανεξετάζει τη στρατηγική του με βάση και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Κεντροδεξιά, μετά την εκλογή νέας ηγεσίας στη Συγγρού. ΄Ομως, έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη παρατηρούν πως ο κ. Τσίπρας δεν επέλεξε να αποσύρει τις δύο επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου, αλλά προτίμησε να τεθούν σε ψηφοφορία, γνωρίζοντας την επερχόμενη αντίδραση του κυβερνητικού του εταίρου και σπεύδουν να ερμηνεύσουν τη συγκεκριμένη επιλογή ως «μήνυμα» εκ μέρους του πρωθυπουργού, ότι και για τον ίδιο η συμπόρευση με τους ΑΝΕΛ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Οι βουλευτές
Το τοπίο δεν είναι ανέφελο ούτε στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εμφανιζόταν ως απολύτως ελεγχόμενη μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Και τούτο, παρότι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μέχρι τώρα έχουν κληθεί να ψηφίσουν μόνον προαπαιτούμενα-λάιτ, καθώς τα πραγματικά επώδυνα μέτρα, όπως το ασφαλιστικό και η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, έπονται το επόμενο δίμηνο. Είναι ενδεικτικό ότι το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε, την Πέμπτη το βράδυ, να αποσύρει, υπό τον φόβο διαρροών από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, διάταξη για τα αυθαίρετα στα δάση, παρότι λίγη ώρα νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης είχε υποστηρίξει πως η κυβέρνηση επιμένει στην υπερψήφισή της.
Οι συνθήκες πιθανής ρευστότητας στην εγχώρια πολιτική σκηνή έχουν γίνει αντιληπτές τόσο στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όσο και στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, που κατά την παραμονή του στην Αθήνα συναντήθηκε με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη, εκφράζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο εξελίξεων, ακόμη και τους αμέσως επόμενους μήνες. Πάντως, η στάση που θα πρέπει να τηρηθεί έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προκαλεί κραδασμούς και στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Στο ΠΑΣΟΚ οι κ. Ευαγγ. Βενιζέλος και Ανδρ. Λοβέρδος πιέζουν για ακόμη υψηλότερους τόνους έναντι της κυβέρνησης και είναι ιδιαίτερα οξείς στις παρεμβάσεις τους στη Βουλή. Επίσης, στο Ποτάμι οι κ. Χ. Θεοχάρης και Σπ. Λυκούδης πρωτοστάτησαν στις εσωκομματικές συζητήσεις, ενόψει της συζήτησης για τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να μη δίδεται πλέον καμία «ασυλία» στην κυβέρνηση Τσίπρα. 
Πηγή: kathimerini.newspaperdirect.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.