Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

ΟΣΙΑ ΚΥΡΑ 🕂 ΑΓΙΑ ΚΥΡΑΝΝΑ!

Ασκήτρια της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται στις 28 Φεβρουαρίου.

Ασκήτρια της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται στις 28 Φεβρουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Κύρα.
Η Κύρα κατάγονταν από τη Βέρροια (σημερινό Χαλέπι) της Συρίας κι έζησε στις αρχές του 5ου αιώνα. Μαζί με τη συνασκήτριά της Μαράνα, με την οποία συνεορτάζεται, έκτισαν έξω από την πόλη περιτοίχισμα από πέτρες και επιδόθηκαν εκεί στον πνευματικό αγώνα. Τη θύρα του περιβόλου τους την έκλεισαν με πηλό, για να μην εισέρχεται κανένας σ’ αυτόν και άφησαν μόνο μία μικρή θυρίδα, για να επικοινωνούν με τους έξω και να λαμβάνουν την τροφή τους. Ασκήθηκαν στη σιωπή κι έφεραν στα χέρια, τα πόδια, τον τράχηλο και τη μέση σίδερα, για να νεκρώσουν το σώμα και να νικήσουν τους πειρασμούς.
🕂🕂🕂🕂🕂🕂🕂🕂🕂
Νεομάρτυρας της Ορθόδοξης εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται στις 28 Φεβρουαρίου.

Αγία Κυράννα (? – 1751)

Νεομάρτυρας της Ορθόδοξης εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται στις 28 Φεβρουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Κυράννα.
Η Κυράννα έζησε τον 18ο αιώνα και καταγόταν από το χωριό Αβυσσώνα της Θεσσαλονίκης (σημερινή Όσσα). Κάποιος γενίτσαρος θέλησε να την εξισλαμίσει και να την παντρευτεί. Εκείνη αρνήθηκε και οι Τούρκοι την έριξαν στη φυλακή. Ύστερα από πολλά βασανιστήρια παρέδωσε το πνεύμα της στις 22 Φεβρουαρίου 1751.

Απολυτίκιο

Χαίρε Όσσης ο γόνος και θείον βλάστημα, Παρθενομάρτυς Κυράννα Νύμφη Χριστού του Θεού, η αθλήσασα στερρώς υστέροις έτεσι, και καθελούσα τον εχθρόν, καρτερία σταθε­ρά. Και νυν απαύστως δυσώπει, υπέρ των πίστει τιμώντων, την μακαρίαν σου άθλησιν.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/1217

© SanSimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.