Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

ΑΟΡΑΤΗ ΦΥΛΑΚΗ!

Γράφει η Αναστασία Κακαρούμπα // *

Οι πιο σκληρές φυλακές δεν χτίζονται από τούβλα, δεν περιβάλλονται από κάγκελα. Τα τείχη τους υψώνονται αργά και βασανιστικά εσωκλείοντας την ύπαρξή σου. Το χειρότερο είναι πως δεν αντιλαμβάνεσαι τον εγκλεισμό σου παρά μόνο όταν προσκρούσεις στο αόρατο υλικό τους.
Οι πιο βασανιστικές φυλακές είναι οι φόβοι και τα πάθη σου, γιατί σε καθηλώνουν, χωρίς αρχικά να το αντιλαμβάνεσαι και σου στερούν την εσωτερική ελευθερία. Κι αν θελήσεις να δραπετεύσεις σε κυνηγούν σαν σκιές και παραλύουν κάθε σου αντίδραση. Κι ενώ αυτές οι φυλακές δεν έχουν δεσμοφύλακα και όλοι σου λένε πως εσύ κρατάς το κλειδί της εξόδου, κι ενώ παίρνεις το θάρρος να επιχειρήσεις την έξοδο , τα πόδια υπαναχωρούν και επιστρέφουν στο πνιγηρό κελί της ανυπαρξίας, της αδράνειας.
Ίσως όμως και να μη θέλησες ποτέ πραγματικά να δραπετεύσεις. Έμαθες να πορεύεσαι με τα δεσμά σου και πώς αλήθεια θα διαχειριστείς την ελευθερία. Αυτή ταιριάζει σε ελεύθερους ανθρώπους κι εσύ ποτέ δεν ήσουν. Παραδινόσουν αμαχητί σε κάθε <<πρέπει>> και στροβιλιζόμενος στις δίνες του μυαλού σου,αφηνόσουν να βυθιστείς ανυπεράσπιστος στον πάτο της φυλακής σου!
Και το χέρι που τόσο απελπισμένα περίμενες να σε ανασύρει στην επιφάνεια, ακόμα κι αν έφτασε δεν τα κατάφερε ποτέ, τόσο βαρύ κι ασήκωτο που οι φόβοι σε είχαν κάνει. Τελευταία σου ελπίδα, ο άλλος σου εαυτός! Αυτός που εγκατέλειψες στο δωμάτιο του πατρικού σπιτιού,δρασκελίζοντας το κατώφλι της ενηλικίωσης, αυτός που σου κλείνει το μάτι στις παλιές οικογενειακές φωτογραφίες, αυτός που ονειρευόταν , που αντιστεκόταν, που άνοιγε τα φτερά του και πετούσε στον ανοιχτό ορίζοντα. Αυτός που ήταν έτοιμος να δαμάσει τα κύματα. Αυτός θα σου πει να πάψεις να φοβάσαι, να βρεις ξανά την πίστη στον εαυτό σου, να αφουγκραστείς τις βαθύτερες ανάγκες σου, να σπάσεις επιτέλους τις αλυσίδες σου!
Αντέχει η μνήμη σου να ανακαλέσει και να προστρέξει σε εκείνον το άλλον εαυτό, σε εκείνο το βλέμμα που συνεχίζει να σε αναζητά από την παλιά, οικογενειακή φωτογραφία και να ρωτά, <<γιατί με πρόδωσες;>>;

* Η Αναστασία Κακαρούμπα είναι εκπαιδευτικός

Πηγή: https://www.fractalart.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.