Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΕΦΘΗΚΕ Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ΄ΤΑΞΗΣ!

  •  Περαχώρα, 20 Ιουνίου 2024

Γράφει ο Ιωάννης Καραπανάγος

Το Γυμνάσιο Περαχώρας διοργάνωσε και παρουσίασε, με απόλυτη επιτυχία, μια υπέροχη, σεμνή, ποιοτική και συγκινητική εορτή, τόσο για τη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους (2023-2024) όσο και για την αποφοίτηση των μαθητών της Γ΄ Τάξης, στο Πνευματικό Κέντρο Περαχώρας.

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΖΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΖΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΤΕΤΣΙ!


Ευτυχώς, λίγο πριν φτάσουν οι Χέπνερ - ο Χάρι Γιάνσεν συνήθιζε να αστειεύεται, για να απαλύνει τη θλιβερή πραγματικότητα - οι ναζί είχαν κλέψει όλα τα κοτόπουλα οπότε υπήρχε χώρος για την οικογένεια.

Επιμέλεια Ιόλη Μπέη-Κωνσταντινίδη


Το 1942, όταν ο Μαξ Χέπνερ ήταν 8 ετών, οι γονείς του του είπαν ότι θα έφευγαν από το Άμστερνταμ για οικογενειακές διακοπές.
Αντ’ αυτού, κρύφτηκαν σε μια μικρή αγροτική πόλη στην Ολλανδία, το Ζίλμπεργκ, όπου έζησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου σε ένα κοτέτσι.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΛΛΙΑΚΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΡΑΙΑ-ΧΩΡΑ RADIO NEWS! (BINTEO)

  •  Περαχώρα, 12 Ιουνίου 2024

O Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ρaramotor στο Σλάλομ και στην Αεροβατική Πτήση - Redbull Athlete κ. Δημήτριος Κολλιάκος στον Περαία-Χώρα Radio News και στην Εκπομπή του Θανάση Κ. Πρωτοπαππά.
Στην παρουσίαση του καλεσμένου η Μίνα Γιαννούλη.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ Ο ΝΙΣΥΡΙΟΣ!


Τιμηθεὶς Νικήτα τὸν σὸν αὐχένα ξίφει
Τέτμηκας ἐχθροῦ τὰς πανουργίας πάσας.
Εἰκάδι ἀμφὶ πρώτῃ τμήθη Νικήτα κεφαλή.

Ο Άγιος Νικήτας, γεννήθηκε στην κωμόπολη Μανδράκι της Νισύρου το 1716, από πλούσιους γονείς. Ο πατέρας του ήταν δημογέροντας του νησιού, έπεσε όμως στη δυσμένεια των Τούρκων και για να αποφύγει τις τιμωρίες, εξισλαμίσθηκε με όλη του την οικογένεια και μετακόμισε στη Ρόδο. Εκεί ο μικρότερος γιος, ο Μεχμέτ, πληροφορήθηκε ότι κάποτε ήταν χριστιανός και τον έλεγαν Νικήτα. Αμέσως μετά, σε ηλικία 14 ετών ο Νικήτας πήγε στη Νέα Μονή της Χίου όπου στον ηγούμενο εξομολογήθηκε την περίπτωσή του.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

«ΕΧΩ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΔΙΔΑΣΚΕΙ»!

Ads


Πάμπλο Νερούδα: «Έχω ανάγκη τη θάλασσα γιατί με διδάσκει»

Έχω ανάγκη τη θάλασσα γιατί με διδάσκει:
δεν ξέρω αν μου δίνει μουσική η συνείδηση:
Δεν γνωρίζω αν είναι κύμα μονάχα ή πλάσμα βαθύ
ή μονάχα βραχνή φωνή ή θαμβωτική εικασία ιχθύων και καραβιών.

ΔΟΚΤΩΡ ΤΖΕΚΙΛ ΚΑΙ ΜΙΣΤΕΡ ΧΑΪΝΤ!

Δημήτρης Δανίκας

Κι ύστερα σου λένε πως για όλα φταίει η κυβέρνηση και οι υπουργοί
Και καθόλου οι «φυλές» και πολυπληθείς κοινωνικές ομάδες που για διάφορους λόγους κάνουν του κεφαλιού τους, παραβιάζοντας ακόμα κανόνες, νόμους και το δημόσιο αίσθημα.
Επιτέλους! Ο νόμος του Γιώργου Φλωρίδη από τη μια προστατεύει κάθε γιατρό, ώστε εκείνος να γνωματεύει για περιπτώσεις κακοποίησης και βίας εναντίον γυναικών Η λεγόμενη «ενδοοικογενειακή βία». Και από την άλλη αναγκάζει ανακριτές και εισαγγελείς να μπαγλαρώνουν και προφυλακίζουν όσους ξυλοφορτώνουν τις γυναίκες τους.

"Η ΑΝΟΙΞΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ" - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ!

  • Πλατεία Ταξιαρχών Περαχώρας, Κυριακή 23 Ιουνίου 2024 και ώρα 21:00΄


Λουλέτ Μπουρμπουκιασάν

''Η Άνοιξη συναντά την Παράδοση
με του Αη Γιαννιού τη χάρη''

Χοροί και Τραγούδια της Πασχαλιάς και του Κλήδονα

ΣΥΝΑΞΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΤΗΣ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ!


Η Εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας, είναι ιστορικά η πρώτη εικόνα της Εκκλησίας, ιστορηθείσα από τον Ευαγγελιστή Λουκά, όπως μαρτυρεί και το σχετικό Μεγαλυνάριο του Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο: «Ἄλαλα τά χείλη τῶν ἀσεβῶν, τῶν μή προσκυνούντων τήν Εἰκόνα Σου τήν σεπτήν, τήν ἱστορηθεῖσαν ὑπό τοῦ Ἀποστόλου Λουκᾶ ἱερωτάτου, τήν Ὁδηγήτριαν». Κατά την συναξαριστική παράδοση ο Ιερός Ευαγγελιστής φιλοτέχνησε την εικόνα ζώσης της Υπεραγίας Θεοτόκου και εκείνη την δέχθηκε μετά μεγάλης χαράς και την ευλόγησε λέγουσα: «Ἡ χάρις τοῦ παρ’ ἐμοῦ τεχθέντος εἴη μετ’ αὐτῆς».

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

ΠΟΙΗΣΗ: "Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ"!

Της Σοφίας Αγραπίδη//*


“Η ελπίδα της ανατολής”

Αχνοφέγγει το ροδόχρωμα
φέρνοντας το φως
μετά από το πιο βαθύ σκοτάδι.
Αρχινίζουν το τραγούδι τους
τα χαμοπούλια
και τα όνειρα μοιάζουν
με αναστάσιμες φλόγες
πάνω απ’ του πελάγους
το κόκκινο πέπλο.

Η «ΚΑΤΑΡΑ» ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ!

  Βασίλης Στεφανακίδης

Ανατρέχοντας στις κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης, διαπιστώνεται σχεδόν αυταπόδεικτα πως όσοι πρωθυπουργοί κέρδισαν δεύτερη τετραετία, σ’ αυτήν τα πήγαν πολύ χειρότερα από την πρώτη. Τρίτη ευκαιρία δεν είχε κανείς
Σ’ αυτήν την «κατάρα» της δεύτερης τετραετίας κινδυνεύει να πέσει (αν δεν έχει ήδη πέσει) και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν δούμε με ψύχραιμη ματιά τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής.

Η ΝΥΧΤΑ ΠΟΥ Η ΠΕΡΑΧΩΡΑ ΧΟΡΕΨΕ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕ ΟΠΩΣ ΣΤΑ 70s (EIKONEΣ)

  •  Πηγή:https://www.loutraki365.gr/


Βy Αλέξανδρος Κανδρής

Πολύ μικρό έμοιαζε το Πνευματικό Κέντρο Περαχώρας, που την Κυριακή 16 Ιουνίου "μεταμορφώθηκε" σε νυχτερινό κέντρο για τις ανάγκες της μουσικοθεατρικής παράστασης «Μια βραδιά στου Zorba» που διοργάνωσε το Experience Perachora, η οποία ήταν αφιερωμένη στον αείμνηστο Νίκο Λέκκα και τους μουσικούς της Περαχώρας.

ΟΣΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ!

Χριστιανός ασκητής, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 19 Ιουνίου.

Χριστιανός ασκητής, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 19 Ιουνίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Παΐσιος και Παϊσία.
Ο Παΐσιος γεννήθηκε το 300 στην Αίγυπτο και καταγόταν από πλούσιους και ευσεβείς γονείς. Ήταν δε ο μικρότερος από τα επτά αδέλφια του. Σε μικρή ηλικία, έμεινε ορφανός από πατέρα, αλλά η ενάρετη και στοργική μητέρα του τον ανέθρεψε με τα διδάγματα του Ευαγγελίου.

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΠΕΡΑΙΑ-ΧΩΡΑ RADIO NEWS 19 KAI 20 IOYNIOY 2024!

 Ο ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ενημερώνουμε το αγαπημένο μας ακροατήριο ότι οι εκπομπές μας θα αναμεταδίδονται, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, από το Κορινθιακό ραδιόφωνο ''Δίολκος 105,6'' και οι πρωινές εκπομπές του Δίολκου, σε εβδομαδιαία βάση, από το διαδικτυακό μας ραδιόφωνο.

Ακούστε το πρόγραμμα του διαδικτυακού μας ραδιοφώνου μέσω του συνδέσμου: http://peraiachora.crss.gr/

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΑΘΜΟΥ 19 ΚΑΙ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

ΠΟΛΕΜΟΙ, ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ!

Ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται δραματικά, αλλά η διεθνής κοινότητα δεν έχει στρατηγική και βούληση για λύσεις

Κείμενο Μαργαρίτα Βεργολιά

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου, είναι σε μαύρο φόντο.
Το σκιαγράφησε η νέα σχετική έκθεση του ΟΗΕ, πιστοποιώντας ότι ο αριθμός των βίαια εσωτερικά εκτοπισμένων και προσφύγων συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως με δραματικούς ρυθμούς.
Τουλάχιστον 27,2 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

ΑΓΙΟΙ ΛΕΟΝΤΙΟΣ, ΥΠΑΤΙΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΔΟΥΛΟΣ!

Μάρτυρες της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη των οποίων τιμάται στις 18 Ιουνίου.

Μάρτυρες της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη των οποίων τιμάται στις 18 Ιουνίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν τα ονόματα Λεόντιος, Λεοντία, Υπάτιος, Υπατία, Θεόδουλος και Θεοδούλη.

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

ΖΑΚ-ΥΒ ΚΟΥΣΤΩ - ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ Η ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ «ΣΙΩΠΗΛΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»!



Το πάθος του για τη θάλασσα δεν είχε τέλος, ενώ πολλές φορές είχε θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο κατά τη διάρκεια καταδύσεων. Ο λόγος για τον Ζακ-Υβ Κουστώ (11 Ιουνίου 1910 – 25 Ιουνίου 1997) που ήταν διάσημος Γάλλος ωκεανογράφος, εξερευνητής, συγγραφέας, φωτογράφος, κινηματογραφιστής, ο οποίος έγινε διάσημος μέσα από τα ντοκιμαντέρ του, εξερευνώντας τις θάλασσες με το σκάφος του, την «Καλυψώ».

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ: ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ, ΕΞΩ ΑΠ' ΤΟ ΚΟΜΜΑ!


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

Η πολιτική ως πολιτικοποιημένη συνείδηση

Βαγγέλης Στεργιόπουλος

[…]

Γενική διαπίστωση: ο Χατζιδάκις, ακόμα και όταν διευθύνει περιοδικά ή ραδιοφωνικούς σταθμούς, δεν κάνει συστηματική «δημοσιογραφία». Δεν γράφει και δεν μιλάει παρά μόνον όταν έχει να διοχετεύσει ένα μήνυμα, να κοινοποιήσει την αγωνία του, να διατυπώσει μιαν επιθετική άποψη. Η ομιλία, το γραφτό, είναι πάντα παρέμβαση στα γεγονότα, κραυγή διαμαρτυρίας ή καταγγελίας, επισήμανση ή διαισθητική προφητεία κινδύνων, με γνώμονα πάντα τη λιγότερο οδυνηρή προσγείωση αυτού του αλλοπρόσαλλου έθνους, που το πονάει, το γνοιάζεται, παρ’ όλο που το πιστεύει περίπου αδιόρθωτο, μολονότι τον έχει πικράνει προσωπικά, προσφεύγοντας συνήθως σε ασυγχώρητες ευτέλειες, σε προστυχιές, σε φτήνιες, σε λάσπη και βούρκο, τη στιγμή ακριβώς που ο ίδιος αγωνίζεται να το κρατήσει «με τα δόντια» σ’ ένα ελάχιστο επίπεδο τιμής και αξιοπρέπειας.

ΓΙΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ 2023-24 ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ!

  • Πηγή: https://blogs.sch.gr/dimperach/2024/06/14/giorti-lixis-kai-apofoitisis-tis-st-taxis-2023-24-toy-dimotikoy-scholeioy-perachoras/


Μέσα σε μια όμορφη, ζεστή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 12 Ιουνίου 2024 η γιορτή λήξης του σχολικού έτους 2023-24 και της αποφοίτησης της Στ΄ τάξης με τη συμμετοχή των μαθητών/τριών όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας. Στη συγκινητική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Περαχώρας, οι μαθητές της Στ΄ αποχαιρέτησαν το Δημοτικό Σχολείο και άνοιξαν τα φτερά τους για νέους προορισμούς, νέα ταξίδια, νέα όνειρα.

ΑΓΙΟΙ ΜΑΝΟΥΗΛ, ΣΑΒΕΛ ΚΑΙ ΙΣΜΑΗΛ!


Βιογραφία

Σαβέλ, Μανουήλ, Ἰσμαὴλ Πέρσαι γένος.
Τὸ δ' ἀξίωμα, Μάρτυρες διὰ ξίφους.
Ἑβδομάτῃ δεκάτῃ κασιγνήτους τρεῖς τάμε χαλκός.

Τριάδος αἰσχύνουσιν ἐχθροὺς τριστάτας·
Τὸν Μανουὴλ νύττουσι λόγχαι Χριστέ μου,
Ζηλοῦντα πλευρᾶς λογχονύκτου σῆς πάθος·
Ἐβδομάτῃ δεκάτῃ ἴδε τρεῖς Ἀνέρας ἀθλέοντας.

Και οι τρεις ήταν αδέλφια από την Περσία (ο πατέρας τους ήταν πυρολάτρης, ενώ η μητέρα τους χριστιανή και τους μετέδωσε τη χριστιανική αγωγή, ενώ τη χριστιανική μόρφωση κάποιος ευλαβής Ιερέας ονόματι Εύνικος) και είχαν έλθει στην Κωνσταντινούπολη για κάποια αποστολή.

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

ALFONSO GATTO, "ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ" (ΜΤΦΡ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΣΤΑΚΑΣ)!

Καταχώρηση από: Σπύρος Αραβανής


A mio padre

Se mi tornassi questa sera accanto
lungo la via dove scende l’ombra
azzurra già che sembra primavera,
per dirti quanto è buio il mondo e come
ai nostri sogni in libertà s’accenda
di speranze di poveri di cielo,
io troverei un pianto da bambino
e gli occhi aperti di sorriso, neri
neri come le rondini del mare.

ΜΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ, ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙΣ!


«Η μεγάλη πλειονότητα των νέων γύρισε επιδεικτικά την πλάτη στο δικαίωμα της ψήφου που τους παρέχει η πολιτεία».
Άφθονο ρέει το μελάνι για την πρωτοφανή αποχή των πολιτών στις ευρωκάλπες. Μόλις τέσσερις στους δέκα Έλληνες πολίτες εδέησαν να κατέβουν είτε από τον θώκο της βολής τους είτε από το πεζοδρόμιο της διαμαρτυρίας, για να αφιερώσουν λίγα λεπτά της ώρας, μια φορά στα πέντε χρόνια, για να πάνε να ψηφίσουν για τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΑΓΙΟΣ ΤΥΧΩΝ!

Επίσκοπος Αμαθούντος Κύπρου, η μνήμη του οποίου τιμάται από την Εκκλησία στις 16 Ιουνίου.


Επίσκοπος Αμαθούντος Κύπρου, η μνήμη του οποίου τιμάται από την Εκκλησία στις 16 Ιουνίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Τύχων.

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

ΘΕΡΙΝΑ ΣΙΝΕΜΑ: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΜΑΓΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ!


Ρομαντικά, νοσταλγικά, επενδυμένα με στιγμές, αναμνήσεις και λογιών αρώματα. Τίποτα δε θυμίζει περισσότερο καλοκαίρι από την πρώτη ταινία σε ένα θερινό σινεμά της πόλης.
Μέσα στις φυλλωσιές, άλλοτε με θέα τη θάλασσα και άλλοτε με θέα ένα ολάνθιστο κήπο. Ένας χώρος στον οποίο κυριαρχεί η ησυχία, εκεί όπου ο θεατής μπορεί να αφουγκραστεί το τραγούδι του αγέρα και τον παφλασμό των κυμάτων.

ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ!

 Του Γιάννη Πανούση

Ποιό νόημα σωστό να δώσεις
στα λάφυρα της χθεσινής ημέρας

Φώτης Κουβέλης,Η συνθήκη των λόγων

Δεν γνωρίζω αν πράγματι ο Λαός κρατάει μαχαίρι κι αν κόβει και μοιράζει σωστά και δίκαια τα κομμάτια των πολιτικών προτάσεων στις εκλογές, δεν γνωρίζω αν οι διάφορες εκδοχές της ‘αριστεράς’ κινούνται με όρους 19ου ή 22ου αιώνα, δεν γνωρίζω αν ο βασικός αντίπαλος της Ακροδεξιάς είναι τα διάφορα’ μέτωπα [στα οποία συμμετέχουν κόμματα που δεν κόπτονται ιδιαίτερα για τη Δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς], αυτό όμως που γνωρίζω είναι ότι οι ιδεολογικοί παραμυθάδες[πάντοτε οι ίδιοι] βγήκαν πάλι στο σεργιάνι.

ΟΣΙΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ!

Ένας από τους μεγάλους Λατίνους εκκλησιαστικούς συγγραφείς του 4ου αιώνα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 15 Ιουνίου και η Καθολική στις 30 Σεπτεμβρίου.

Όσιος Ιερώνυμος (347 – 420)

Ένας από τους μεγάλους λατίνους εκκλησιαστικούς συγγραφείς του 4ου αιώνα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 15 Ιουνίου και η Καθολική στις 30 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Ιερώνυμος και Ιερωνύμη.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Η ΤΡΙΤΗ ΜΟΡΦΗ ΖΩΗΣ ΠΑΡΑΓΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕ ΠΟΡΟ ΠΟΥ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΜΑΘΑΝ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ!

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα Αρχαία παράγουν ενέργεια χρησιμοποιώντας αέριο υδρογόνο, εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια.



Καθώς ο κόσμος στρέφεται προς το πράσινο υδρογόνο και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα Αρχαία – η τρίτη μορφή ζωής μετά τα βακτήρια και τους ευκαρυώτες – παράγουν ενέργεια χρησιμοποιώντας αέριο υδρογόνο και “υπεραμινοειδή” ένζυμα εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια.

ΛΟΥΤΡΑΚΙ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ κα ΠΕΤΡΑ ΤΕΡΖΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ''ΓΕΦΥΡΕΣ''! (ΒΙΝΤΕΟ)

  •  Πηγή: https://www.perahora.gr/


Συνέντευξη με την κα Πέτρα Τερζή, Σκηνοθέτρια, παραγωγός, Ιδρύτρια Φεστιβάλ Κινηματογράφου “ΓΕΦΥΡΕΣ”, εν όψει του 6 th BRIDCES LOUTRAKI INTERNATIONAL FILM FESTIVAL, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λουτρακίου ''Γέφυρες''.

Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΟΜΙΑ!

Η υποβάθμιση της κρατικής αντίδρασης διαχέεται σταθερά σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου.

Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ε. α. Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ένταση κατά την μεταφορά στα δικαστήρια του Πύργου του 37χρονου καθ' ομολογία δράστη της δολοφονίας της 11χρονης Βασιλικής στην Ηλεία, Τρίτη 11 Ιουνίου 2024. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)
EUROKINISSI

Στην πρώτη περίπτωση, ένα περιπολικό της αστυνομίας εγκαταλείφθηκε από τους αστυνομικούς μετά από επίθεση που δέχτηκαν από ομάδα ρομά. Συνελήφθησαν τρία άτομα τα οποία οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης και εν συνεχεία αφέθηκαν ελεύθεροι.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ''ΕΥΣΕΒΗΣ ΠΟΘΟΣ'' ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΔΟΣΑΡΑ!

  • Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024 και ώρα 20:00΄, Γκαλερί Μπεχράκη, Κροκιδά 1, Κόρινθος 

 

H Προσωπική Πρόσκληση του Κυριάκου Δοσαρά-Αναδημοσίευση από το προσωπικό του Facebook

Μετά την επιτυχημένη εκδήλωση - παρουσίαση του ''Ευσεβή Πόθου'' στα Ίσθμια, τον περασμένο Μάη, με χαρά σας περιμένουμε την ερχόμενη Κυριακή, 16 Ιουνίου στις 20:00, στον φιλόξενο χώρο πολιτισμού της «Γκαλερί Μπεχράκη» (Κροκιδά 1) στην Κόρινθο, να μιλήσουμε για ποίηση, να διαβάσουμε ποιήματα, μέσα από τα σπλάχνα της ποιητικής μου συλλογής, και φυσικά να ανταμώσουμε από κοντά!

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΕΛΙΣΑΙΟΣ!

Προφήτης των Εβραίων, μαθητής και διάδοχος του προφήτη Ηλία. Η Χριστιανική Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 14 Ιουνίου.

Προφήτης των Εβραίων, μαθητής και διάδοχος του προφήτη Ηλία. Η Χριστιανική Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 14 Ιουνίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Ελισαίος και Ελισαία.

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ;

Γράφει ο Ζιώγας Απόστολος//*

Έχεις πει ποτέ «σε μισώ» σε κάποιον; Τι πραγματικά νιώθεις όταν λες ότι μισείς κάτι ή κάποιον; Τα λεξικά περιγράφουν τη λέξη «μίσος» συνήθως ως έντονη εχθρότητα και αποστροφή που συνήθως προέρχεται από φόβο, θυμό ή αίσθηση τραυματισμού. Σε όλο τον κόσμο, ερευνητές μελετούν το μίσος μέσα από κλάδους όπως η εκπαίδευση, η ιστορία, το δίκαιο, η ηγεσία, η ψυχολογία, η κοινωνιολογία και πολλοί άλλοι.


Η κατανόηση του μίσους ως συναισθηματικής αντίδρασης μπορεί να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τα συναισθήματά σου για κάτι ή για κάποιον, όντας περίεργος για το από πού προέρχονται αυτά τα συναισθήματα. Αυτή η επίγνωση θα σου δώσει χρόνο για να συγκεντρώσεις περισσότερες πληροφορίες και να φανταστείς την οπτική γωνία του άλλου ατόμου.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ ΠΛΕΟΝ!

 Του Χρήστου Χωμενίδη

"Είναι πολύ απλό" συνόψισε η Μελίνα Μερκούρη την κατάσταση για το ΠΑΣΟΚ το 1990, έπειτα από τρεις εκλογικές ήττες, ενώ οι σύντροφοί της επιχειρούσαν εμβριθείς αναλύσεις. "Δεν αρέσουμε πλέον…"

Η ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ!

Δεσποτική εορτή, που αναφέρεται στην ανάβαση του Χριστού στους ουρανούς και θεωρείται στην εκκλησιαστική παράδοση ως η ολοκλήρωση της αποστολής του Κυρίου επί της Γης.

Δεσποτική εορτή, που αναφέρεται στην ανάβαση του Χριστού στους ουρανούς και θεωρείται στην εκκλησιαστική παράδοση ως η ολοκλήρωση της αποστολής του Κυρίου επί της Γης. Η Ανάληψη εορτάζεται από την Εκκλησία την 40η ημέρα από την Ανάσταση του Κυρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Ανάληψη.

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

ΔΙΗΓΗΜΑ: "AURORA"!

Tου Κωνσταντίνου Πιτένη//*


Aurora

Από παιδί αισθανόμουν πως το όνομα Aurora ήταν μαγεμένο, προτού ακόμη ασχοληθώ με τη γλώσσα ή τη μυθολογία. Όταν τύχαινε να το σχηματίσει κάποιος στα χείλη του, πράγμα ομολογουμένως σπάνιο, ένιωθα πως ψιθυρίζει ένα κοσμικό μυστικό. Σώπαινα λοιπόν αμέσως, για να ακούσω τη μονάκριβη συγχορδία που γεννούσαν οι φθόγγοι στη μεταξύ τους τριβή. Αουρόρα. Η θεότητα της Αυγής και η πρόδρομος του Ηλίου.

ΜΕΛΗ ΦΡΕΓΑΤΑΣ «ΥΔΡΑ»: «ΕΠΙΣΤΡΕΨΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ» - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΣΤΟ IEIDISEIS ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ!

Η αποστολή στα «τυφλά» της φρεγάτας Ύδρα. Σημάδευαν τα... αστέρια νομίζοντας ότι είναι drones. Τους προειδοποίησαν για πύραυλο αφού έσκασε δίπλα τους.


ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Ειδικός συνεργάτης

«Επιστροφή από την κόλαση» της φρεγάτας Ύδρα μετά από 102 ημέρες στην Ερυθρά Θάλασσα.

Κατά την επιστροφή τους τα περισσότερα από τα 136 μέλη του πληρώματος περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα όλα όσα συνέβησαν στην πολεμική αποστολή τους που τη χαρακτηρίζουν ως «αποστολή αυτοκτονίας» καθ´ ότι η υπέργηρη φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ που δεν είχε υποβληθεί σε κανέναν εκσυγχρονισμό, παρέμενε «τυφλή» και ανήμπορη να αντικρούσει τα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι Χούθι.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2023-24 ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ!

Το Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας προσκαλεί στην καλοκαιρινή του γιορτή λήξης του σχολικού έτους 2023-24 και αποφοίτησης της Στ΄ Τάξης που θα πραγματοποιηθεί, με τη συμμετοχή όλων των τάξεων, στο Πνευματικό Κέντρο Περαχώρας, σήμερα, Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024 και ώρα 19:30΄.

Η ΝΥΦΙΚΗ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ ΣΤΗ VOGUE! (ΕΙΚΟΝΕΣ)

  • Πηγή: https://www.loutraki365.gr

 

By Αλέξανδρος Κανδρής

Στο εμβληματικό μνημείο της Διώρυγας του Ισθμού η νυφική και γιορτινή φορεσιά της Περαχώρας!
Η φωτογραφία εντάχθηκε στο BEST OF VOGUE μέσω του project Μίτος/ Το Νήμα της Ελλάδας του διακεκριμένου φωτογράφου Michael Pappas. Το συγκεκριμένο project, είχε σκοπό να προβάλει τις γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές της Ελλάδας.

ΟΣΙΟΣ ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ!

Περιώνυμος ασκητής του 5ου αιώνα, που έζησε και έδρασε στην Αίγυπτο. Η μνήμη του τιμάται από την Εκκλησία στις 12 Ιουνίου.


Περιώνυμος ασκητής του 5ου αιώνα, που έζησε και έδρασε στην Αίγυπτο. Η μνήμη του τιμάται από την Εκκλησία στις 12 Ιουνίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Ονούφριος και Ονουφρία.

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΠΕΡΑΙΑ-ΧΩΡΑ RADIO NEWS 12 KAI 13 IOYNIOY 2024!

 Ο ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

  • Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ενημερώνουμε το αγαπημένο μας ακροατήριο ότι οι εκπομπές μας θα αναμεταδίδονται, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, από το Κορινθιακό ραδιόφωνο ''Δίολκος 105,6'' και οι πρωινές εκπομπές του Δίολκου, σε εβδομαδιαία βάση, από το διαδικτυακό μας ραδιόφωνο.
Ακούστε το πρόγραμμα του διαδικτυακού μας ραδιοφώνου μέσω του συνδέσμου: http://peraiachora.crss.gr/

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΑΘΜΟΥ 12 ΚΑΙ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

ΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ Η ΑΠΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ!

Αν συνεχιστεί η απογοήτευση και η αποχή του εκλογικού σώματος, το μόνο βέβαιον είναι ότι θα ενισχύονται ολοένα και περισσότερο τα πολιτικά άκρα.


Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ε. α. Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας.

EUROKINISSI

Και σε αυτές τις εκλογές καταγράφηκε ένα ιδιαιτέρως υψηλό ποσοστό αποχής, γεγονός που πρέπει πλέον να προβληματίσει σοβαρά το ελληνικό πολιτικό σύστημα.
Η προεκλογική περίοδος, κατ´ αρχάς. συνέβαλε τα μέγιστα στην εκδήλωση ενός τέτοιου υψηλού ποσοστού αποχής. Και τούτο διότι ένα μεγάλο μέρος αναλώθηκε σε προσωπικές αντιπαραθέσεις με παντελή έλλειψη σοβαρών πολιτικων επιχειρημάτων και θέσεων για την προοπτικές της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΙΚΗ ΤΡΙΓΑΖΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΑΙΑ-ΧΩΡΑ RADIO NEWS! (BINTEO)

  •  Περαχώρα, 5 Ιουνίου 2024

 

Ο Καθηγητής Φιλοσοφίας και Μαθηματικών, Συγγραφέας, Γυμναστής και Δημοσιογράφος κ. Πολυνίκης Τριγάζης στον Περαία-Χώρα Radio News και στην Εκπομπή του Ιωάννη Καραπανάγου.

ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΚΡΙΜΑΙΑΣ!


Βιογραφία

Ο Άγιος αρχιεπίσκοπος Λουκάς, κατά κόσμον Βαλεντίν του Φέλιξ Βόινο - Γιασενέτσκι, γεννήθηκε στις 14/27 Απριλίου 1877 μ.Χ. στο Κέρτς της χερσονήσου της Κριμαίας. Το οικογενειακό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσε ήταν ιδιόμορφο καθώς ο πατέρας του ήταν Ρωμαιοκαθολικός ενώ η μητέρα του, αν και ορθόδοξη, περιοριζόταν σε καλές πράξεις χωρίς να συμμετέχει ενεργά στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας. Πολύ νωρίς μετακομίζουν στο Κίεβο.

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

ΠΟΙΗΜΑ: "ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ"!

Της Αναστασίας Γεωργακοπούλου –Μπρούσα //


Σκόρπιες σκέψεις

Σκόρπιες σκέψεις στο βάθος του μυαλού.
Θολά πρόσωπα χωρίς χρώματα.
Κενές λέξεις δίχως άρωμα.
Χάρισες την καρδιά σου, τη ζωή σου.
Απέμεινε το τίποτα.
Στην ώρα μηδέν αποχώρησαν όλοι.
Και η αξία σου παρέμεινε φυλαγμένη, στα έγκατα της ανεκτίμητης
ψυχής σου.
Σε κάποιες θολές στιγμές, σε δηλώσεις βαρύγδουπες…

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΕΧΕΙ ΝΙΚΗΤΗ - EINAI H ΑΠΟΧΗ ΡΕΚΟΡ!

Πώς είχαν διαμορφωθεί τα ποσοστά της αποχής στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Το υψηλότερο ποσοστό στις ευρωεκλογές της τελευταίας 15ετίας, καταγράφεται, όπως αναμενόταν, το 2024.


Σύνταξη ΙΝ

Οι ευρωεκλογές ανέκαθεν είχαν τον χαρακτήρα της «χαλαρής» ψήφου. Αν σε αυτό προσθέσουμε πως είναι η 5η φορά που οι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες μέσα σε διάστημα 13 μηνών, την αντίληψη ότι δεν υπάρχει άμεσο εθνικό διακύβευμα και ότι οι δεν συνέπεσαν αυτή τη φορά παράλληλη εκλογική αναμέτρηση (π.χ. αυτοδιοικητικές εκλογές), ώστε οι ψηφοφόροι να έχουν ένα επιπλέον κίνητρο για να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024 οδηγούμαστε σε ένα ιστορικό ρεκόρ 60%.

ΑΓΙΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΙΝΑ!

Εὕρατο Ἀλέξανδρος ἅμ' Ἀντωνίνῃ
Τὸν βόθρον ἀκάτιον εἰς τρυφὴν φέρον.
Τῇ δεκάτῃ μόρον Ἀντωνῖνα ἐμπυρόπισσον.

Η Αγία μάρτυς Αντωνίνα, ήταν μία χριστιανή παρθένος, η οποία αποτελούσε ένα τηλαυγή αστέρα της κωμόπολης Καρδάμου (ή Kροδάμου), όπου και γεννήθηκε. Προικισμένη με εξωτερική και εσωτερική ομορφιά, ζούσε με εγκράτεια, σεμνότητα και άσκησε και έθεσε όλες τις δυνάμεις και τις οικονομίες της, στη διακονία, την περίθαλψη και ανακούφιση των πτωχών και δυστυχισμένων συνανθρώπων της.

Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ, «ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ» (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ)

Ζωρζ Σαρή: 22 Αυγούστου 1923 - 9 Ιουνίου 2012

Μια φορά, δεν πάει καιρός, ζούσε σ’ ένα μικρό χωριό, κάπου εδώ κοντά, ένας άνθρωπος πολύ σοφός και πολύ γέρος. Η πλάτη του ήταν σκυφτή, τόσο σκυφτή, που η άσπρη του γενειάδα άγγιζε τη γη. Είχε διαβάσει τα βιβλία όλου του κόσμου και είχε μάθει τις γλώσσες όλων των ανθρώπων. Ζούσε απόμερα, σ’ ένα μικρό σπιτάκι, ολομόναχος. Στον κήπο του φύτρωναν κι άνθιζαν όλων των λογιών τα λουλούδια: τριαντάφυλλα, τουλίπες, μαργαρίτες, κυκλάμινα, ζουμπούλια κι όμορφα κατακόκκινα γαρίφαλα.