Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ!

(REUTERS/Mahmoud Issa)

Όλοι περιμένουν τι θα γίνει στη Ντόχα - Μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων θα έφερνε τη Μέση Ανατολή αντιμέτωπη με ένα άνευ προηγουμένου σενάριο

Μιχάλης Ψύλος • psilosm@naftemporiki.gr

Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ξεπέρασε τις 40.000 μετά από 10 μήνες πολέμου: Το μακάβριο «νούμερο» ισοδυναμεί με το 2% του πληθυσμού της Λωρίδας.
Τα «νούμερα» που κρύβουν τις λεπτομέρειες της φρίκης πρόερχονται από τις αρχές της Γάζας, που ελέγχονται από τη Χαμάς,και που συνήθως το Ισραήλ αμφισβητεί. Τα δύο τρίτα των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά.
Τα στοιχεία αυτά δεν αμφισβητεί πάντως η ισραηλινή Haaretz. «Ο πόλεμος της Γάζας είναι ένας από τους πιο αιματηρούς στον 21ο αιώνα», γράφει η ισραηλινή εφημερίδα. «Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα, ο ρυθμός των θανάτων – καθώς και οι συνθήκες διαβίωσης όσων είναι ακόμη ζωντανοί – επισκιάζουν τις συγκρούσεις στο Ιράκ, την Ουκρανία και τη Μιανμάρ», εξηγεί η Haaretz.
Ενα από τα αγαπημένα επιχειρήματα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλων εκπροσώπων του Ισραήλ είναι να κατηγορούν τη διεθνή κοινότητα για υποκρισία σχετικά με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας .Ισχυρίζονται ότι η διεθνής κοινή γνώμη αγνοεί άλλες συγκρούσεις και ανθρωπιστικές καταστροφές.
Στο Ισραήλ όμως, ο Τύπος είναι ανεξάρτητος και -σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή – οι εφημερίδες δεν διστάζουν να ασκούν κριτική στην κυβέρνησή τους.
Τα μακάβρια στοιχεία για τους νεκρούς ανακοινώθηκαν την ώρα που στη Ντόχα οι επικεφαλής της CIA και των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και της Αιγύπτου προσπαθούν για δεύτερη ημέρα σήμερα να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο έστω και προσωρινά.
Σαν να επρόκειτο για μια υπενθύμιση της καθημερινής πραγματικότητας του θανάτου που έχει σκεπάσει τη Γάζα επί 10 μήνες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ.
Ελπιδοφόρο το γεγονός ότι στο Κατάρ συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.
Οι Αμερικανοί έκαναν λόγο για μια «υποσχόμενη έναρξη» των διαπραγματεύσεων. Οι διαμεσολαβητές έχουν αυξήσει ξανά την πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου.
Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου χρησιμεύει ως βάση για τις συνομιλίες: Ένα σχέδιο πολλαπλών σταδίων που αρχικά προβλέπει μια κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων, η οποία θα μπορούσε να παραταθεί για διαπραγματεύσεις με στόχο τον οριστικό τερματισμό των μαχών. Για το σκοπό αυτό, ο ισραηλινός στρατός θα πρέπει να αποσυρθεί από τις κατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Οι όμηροι που απήχθησαν από τη Χαμάς θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα να αφεθούν ελεύθεροι και Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.
Παρά το αίσθημα déjà vu, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ μεσολαβούν από τον Δεκέμβριο για κατάπαυση του πυρός, αυτός ο γύρος συνομιλιών ξεκίνησε με μια αίσθηση επείγοντος. Ως μια τελευταία ευκαιρία για την επίτευξη εκεχειρίας.
Η τελευταία ευκαιρία δεν οφείλεται μόνο στους 40.000 νεκρούς, αλλά και από το γεγονός ότι τελειώνουν οι πιθανότητες να ανακτηθούν ζωντανοί οι όμηροι που βρίσκονται ακόμα στα χέρια της Χαμάς. Αλλά και λόγω του πραγματικού κινδύνου μιας γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Αν το Ιράν και η Χεζμπολάχ απαντήσουν στο Ισραήλ με τρόπο που θα καθιστά αναπόφευκτο έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας.
Οι πιέσεις της Δύσης έχουν πετύχει προς το παρόν να καθυστερήσουν τα αντίποινα από την Τεχεράνη και τους συμμάχους τους, μετά τις δολοφονίες του Ισμαήλ Χανίγιε και του Φουάντ Σουκρ. Οποιαδήποτε συμφωνία, προφανώς, θα χρειαστεί το πράσινο φως από τον νέο ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, που πιθανώς κρύβεται σε κάποια σήραγγα της Γάζας.
Όλοι όμως περιμένουν τι θα γίνει στη Ντόχα. Μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων θα έφερνε τη Μέση Ανατολή αντιμέτωπη με ένα άνευ προηγουμένου σενάριο.
Το κλειδί είναι, για άλλη μια φορά, πόσο θα μπορέσει η Αμερική να ασκήσει πίεση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, που για να επιβιώσει πολιτικά έχει ως «διέξοδο» μόνο τον πόλεμο και την «ολική νίκη». Μια «λύση» που ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ περιγράφει ως «ανοησία». Ο Νετανιάχου δεν δίστασε μάλιστα να κατηγορήσει τον υπουργό του ότι «υιοθετεί το αντι-ισραηλινό αφήγημα».

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/opinion/1741833/teleytaia-eykairia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.