Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Ο ΘΥΜΟΣ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ!

Γράφει ο Βασίλης Κρίτσας 

melo
Οι συνεχιζόμενες δολοφονίες Αφροαμερικανών πολιτών, για ψύλλου πήδημα, από αστυνομικούς στις ΗΠΑ θέτουν προ των ευθυνών του όχι μόνο τον πολιτικό κόσμο, που δεν ιδρώνει εύκολα το αυτί του από τέτοια μικρά πράγματα, αλλά κάθε άλλο διάσημο, που μπορεί να ακουστεί η φωνή του. Και δε θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορο το (μαγικό, όπως συνηθίσαμε να τον λέμε) κόσμο του ΝΒΑ, όπου οι έγχρωμοι παίκτες είναι η μεγάλη πλειοψηφία.
Την αρχή είχε κάνει ο θρυλικός βετεράνος Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ (ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ΝΒΑ), κάνοντας λόγο το 14′, στη διάρκεια των μαχητικών διαδηλώσεων στο Φέργκιουσον, για μια κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί “όχι ως άλλη μια πράξη του συστημικού ρατσισμού, αλλά και ως κάτι άλλο: ως ταξικός πόλεμος”. Την ίδια περίπου περίοδο, ξεκίνησε μια καμπάνια, με παίκτες εν ενεργεία που περνούσαν το μήνυμα “I can’t breathe”, “δεν μπορώ να αναπνεύσω” μέσα από τις φανέλες τους, για την ασφυκτική κατάσταση που αντιμετωπίζει η μαύρη φυλή στο κέντρο του “ελεύθερου, δημοκρατικού κόσμου”.
Φέτος ήταν η σειρά του Καρμέλο Άντονι (από τους μεγαλύτερους εν ενεργεία αστέρες) να πει τα πράγματα με το όνομά τους, και να μη μείνει απαθής στο περιθώριο, επειδή έχει λύσει το (οικονομικό) πρόβλημα της ζωής του.
"Tο σύστημα έχει καταρρεύσει. Τελεία και παύλα. Έτσι ήταν πάντα. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ διαδήλωσε. Ο Μάλκολμ Χ επαναστάτησε. Ο Μοχάμεντ Άλι πάλεψε πραγματικά για τις ΗΠΑ.
Ο θυμός μας θα πρέπει να είναι απέναντι στο σύστημα. Αν το σύστημα δεν αλλάξει θα συνεχίσουμε ν’ ανοίγουμε την τηλεόραση και να παρακολουθούμε το ίδιο πράγμα. Οφείλουμε να πιέσουμε τους υπεύθυνους προκειμένου αυτό το πράγμα που λέγεται ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ να λειτουργήσει σωστά.
Μια πορεία δεν έχει αποτέλεσμα. Το δοκιμάσαμε. Το δοκίμασα. Μερικές αναρτήσεις στα social media δεν έχουν αποτέλεσμα. Τα έχουμε δοκιμάσει όλα. Το να πυροβολείς 11 αστυνομικούς και να σκοτώνεις 5 ΔΕΝ θα έχει αποτέλεσμα.
Μολονότι δεν έχω κάποια λύση, και είμαι σίγουρος πως πολλοί επίσης δεν έχετε, πρέπει να ενωθούμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά τώρα. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Οι πολιτικοί πρέπει να σηκωθούν και να παλέψουν για αλλαγή. Καλώ τους συναθλητές μου να βγουν μπροστά και ν’ αναλάβουν την ευθύνη. Πηγαίνετε στους επικεφαλής των κοινωνιών, στους ηγέτες, στα μέλη του κογκρέσου, στους νομοθέτες και απαιτήστε αλλαγή.
Δεν υπάρχει πλέον το καθόμαστε πίσω και φοβόμαστε να καταπιαστούμε και ν’ αντιμετωπίσουμε τα πολιτικά ζητήματα. Εκείνες οι ημέρες πέρασαν. Πρέπει να βγούμε μπροστά και ν’ αναλάβουμε την ευθύνη. Δεν μπορούμε ν’ ανησυχούμε μήπως χάσουμε την αποδοχή ή για το ποιος θα μας κοιτάει σαν τρελούς. Χρειάζομαι τις φωνές σας ν’ ακουστούν. Οφείλουμε ν’ απαιτήσουμε αλλαγή. Πρέπει να το θέλουμε. Η ΩΡΑ ΕΦΤΑΣΕ. Είμαι σε όλα μέσα. Αναλάβατε την ευθύνη. Δράστε. ΑΠΑΙΤΗΣΤΕ ΑΛΛΑΓΕΣ”.
Θα μπορούσε να προσθέσει πως ούτε καν ένας μαύρος Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε αποτέλεσμα (τον δοκίμασαν και τον άκουσαν να κάνει απαράδεκτες δηλώσεις, μόλις άρχισαν οι εκδικητικές δολοφονίες αστυνομικών από τους ελεύθερους σκοπευτές). Παρά τις όποιες τυχόν αντιφάσεις του όμως, και τους περιορισμούς της θέσης του, ο Άντονι είναι πολύ πιο μπροστά από διάφορους πολιτικούς παράγοντες, που πασχίζουν να αποκρύψουν τα αυτονόητα που σημειώνει.
Ότι ο θυμός μας πρέπει να είναι απέναντι στο σύστημα. Και ότι έχει έρθει η ώρα να βγούμε μπροστά και να δράσουμε.

Πηγή: http://atexnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.