Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ!

Του Νίκου Παπαδημητρίου

«Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, έχουν την δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα ανοίξουν τον δρόμο για κυβερνήσεις προοδευτικής συνεργασίας, ή αν θα επιλέξουν να γίνουν ουρά της ΝΔ, κόβοντας ΟΡΙΣΤΙΚΑ τις γέφυρες με τον προοδευτικό κόσμο – ακόμα και με την δική τους εκλογική βάση». 
Ορόσημο για τις φθινοπωρινές πολιτικές εξελίξεις θα αποτελέσει η σημερινή συνεδρίαση και κατάληξη της τριήμερης κοινοβουλευτικής συζήτησης για την ψήφιση της απλής αναλογικής ως νέου εκλογικού συστήματος. 
Στην πραγματικότητα, από το τι θα ψηφίσει καθείς απόψε το βράδυ, θα εξαρτηθεί η ένταξή του στο ένα ή στο άλλο «στρατόπεδο», υποστηρίζουν στην κυβέρνηση. Ενώ υπάρχει, συν τοις άλλοις, μια λέξη από τη χθεσινοβραδινή διαρροή που δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητη:
Από αύριο το πρωί, λοιπόν, τέλος οι συζητήσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ των Γεννηματά/ Βενιζέλου, καθώς, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει με ποιους θα συμπορευτεί στο εξής. Θες από πολιτικό υπολογισμό, θες από φόβο να μην έλθει σε σύγκρουση με τον προκάτοχό της στο κόμμα –ό,τι και αν είναι στην κυβέρνηση δεν βλέπουν πια προοπτική συνεργασίας μαζί της. 
Τούτο δεν σημαίνει ότι δεν θα ενταθεί η πίεση προς τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, από δυο πλευρές μάλιστα. Εν πρώτοις, είναι βέβαιο ότι, και απόψε, ο Αλέξης Τσίπρας θα της θυμίσει διεξοδικώς τα όσα υποστήριζε η ίδια τόσο στην πρόσφατη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όσο και κατά την περυσινή κατάθεση πρότασης νόμου από το ΠΑΣΟΚ, υπέρ της απλής αναλογικής. Στην κυβέρνηση χαιρετίζουν αντιθέτως τη στάση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου να ψηφίσει «ναι» απόψε και αναμένουν τις όποιες εξελίξεις, από αύριο, εντός των τειχών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Πίεση όμως (για την Φώφη Γεννηματά) θα προκύψει, υποστηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, και από το εξωτερικό, εκεί όπου οι επαφές ΣΥΡΙΖΑ και ευρωσοσιαλιστών τρέχουν πολύ γοργά, με πιο πρόσφατο βήμα τις συναντήσεις που είχαν με την εν λόγω πολιτική ομάδα οι Νίκος Παππάς και Νίκος Ξυδάκης στη Ρώμη. 
Την ίδια στιγμή, κυβερνητικοί κύκλοι απέρριπταν τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για «μυστικό σχέδιο» του Αλ. Τσίπρα. Δηλαδή κάλπες άμεσα, αδυναμία του προπορευόμενου, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, Κυριάκου Μητσοτάκη να φτιάξει κυβέρνηση, και άρα δεύτερη κάλπη, αλλά με απλή αναλογική. «Οι κάλπες θα στηθούν ναι, αλλά το φθινόπωρο του 2019», ήταν η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου. 
Πάντως το πρόγραμμα του πρωθυπουργού γράφει «εκλογικός νόμος» από το απόγευμα και μετά, γιατί νωρίτερα θα έχει τη συνάντηση με τον Τζακ Λιου. Μια επίσκεψη που συμφωνήθηκε στο τετ-α-τετ Ομπάμα και Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, αναφέρουν σχετικά πηγές από την Αθήνα.
Είναι μια επίσκεψη που μπορεί να μην φέρει άμεσα απτά αποτελέσματα, μπορεί από την άλλη ωστόσο να βοηθήσει πολύ στο κλίμα. Ο ίδιος άλλωστε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε, μιλώντας στους Financial Times, τη σημασία που έχει η Ελλάδα, ιδίως μετά το αποτυχημένο τουρκικό πραξικόπημα. Η Αθήνα μπορεί να αποτελέσει πόλος σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με την αμερικανική θεώρηση, τούτο όμως προϋποθέτει αναστροφή του κλίματος οικονομικής αβεβαιότητας, υποστηρίζουν στην Ουάσινγκτον. Και άρα, από την άποψη αυτή, σύμφωνα πάντα με τον Τζ. Λιου, η αναταραχή στην Τουρκία και οι συζητήσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους συνδέονται άμεσα.

Πηγή: http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.