Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ LOCKDOWN!

Eνώ τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων αποκλιμακώνονται συνεχώς και η Moody’s αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στη βαθμίδα Ba3 από τη βαθμίδα B1, η πραγματική οικονομία βράζει. Το ποσοστό ύφεσης για φέτος πλέον υπολογίζεται πάνω από 10% λόγω του δεύτερου Lockdown.

 Γράφει η *Δάφνη Γρηγοριάδη

Τα μέτρα στήριξης είναι στο ίδιο μήκος κύματος με αυτά που ήδη ισχύουν– με μερικές διαφοροποιήσεις- όπως η αύξηση του ποσού που θα δίνεται σε όσους αναστέλλεται η σύμβαση για τον μήνα Νοέμβριο από τα 500 στα 800 ευρώ. Αναμένουμε ότι παρά την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος αυτής της κατηγορίας, θα ενισχυθεί η αποταμίευση και όχι η κατανάλωση.
Οι μέχρι τώρα προβλέψεις ανατρέπονται, η κρίση τύπου V τελικά αφορά μόνο την Κίνα της οποία η οικονομία σταδιακά επανέρχεται στα επίπεδα προ πανδημίας. Για τη χώρα μας, καθώς και για τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρώπης που είναι ευάλωτες, κυρίως του Νότου, η κατάσταση είναι περίπλοκη καθώς οι οικονομικές συνέπειες θα είναι άνισες. Επιπλέον, η οικονομική δραστηριότητα των χωρών μετά την άρση της πρώτης απαγόρευσης κυκλοφορίας δεν επανήλθε στα επίπεδα προ κορωναϊού.
Το πρώτο lockdown μας δίδαξε επίσης ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις άργησαν συγκριτικά με τις μεγαλύτερες να βρουν τους κανονικούς τους ρυθμούς, γεγονός το οποίο φυσικά επηρέασε την κερδοφορία τους. Ακόμη και στην Κίνα 1/2 μικρομεσαίες επιχειρήσεις επανήλθαν μετά από 2 μήνες από την ημερομηνία άρσης της απαγόρευσης.
Στην Ελλάδα, επίσης η επαναφορά έγινε με αργούς ρυθμούς, αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο όμως είναι το γεγονός ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας αποτελούν το 95% του συνόλου και το δεύτερο Lockdown μπορεί να τους δημιουργήσει προβλήματα βιωσιμότητας. Για αυτόν τον λόγο είδαμε πως χρηματοδοτικά εργαλεία που αποδίδουν όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή συνεχίζουν να εφαρμόζονται και μάλιστα με την λίστα των δικαιούχων να διευρύνεται συνεχώς.
Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι από τα μέτρα που έχει βοηθήσει περισσότερο τους επιχειρηματίες καθώς η χορήγηση δανείου γίνεται απευθείας από το κράτος, παρακάμπτοντας το τραπεζικό σύστημα. Στο προσχέδιο προϋπολογισμού 2020 δεν συμπεριλαμβάνεται χορήγηση επιστρεπτέας, ωστόσο δεδομένης της κατάστασης και μιας και πρόκειται να αναθεωρηθεί το προσχέδιο τις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανό να δούμε και άλλους κύκλους επιστρεπτέας.
Το βάρος των αποφάσεων για την στήριξη της οικονομίας δηλαδή συνεχίζει να πέφτει στα μέτρα που λαμβάνει η εκάστοτε κυβέρνηση, καθώς τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης φαίνεται πως θα καθυστερήσουν. Εκτός από τις διαφωνίες του ταμείου, τα υπόλοιπα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, θα αργήσουν να ανακοινωθούν.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ενίσχυση και παράταση της έκτακτης ποσοτικής χαλάρωσης μέτρο το οποίο θα ανακοινωθεί καθυστερημένα τον Δεκέμβριο, διότι η ΕΕ αναμένει την αντίδραση της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου στο αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών. Η ισοτιμία καθώς και η συμπεριφορά των επενδυτών – αν δηλαδή θα τοποθετήσουν ή θα αποσύρουν χρήματα μέσα στο επόμενο διάστημα στην Ευρωπαϊκή αγορά – θα κρίνει το μελλοντικό κόστος δανεισμού των κρατών- μελών για αυτό παρατηρούμε καθυστερήσεις ανακοινώσεων.

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι οικονομική αναλύτρια

Πηγή

Πηγή: https://www.tromaktiko.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.