Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

ΜΑΤΩΜΕΝΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ!


ΑΠΟ IRAKLIS3

Η πα­ρα­γω­γή κακάο στην Ακτή του Ελε­φα­ντο­στού γί­νε­ται με τρα­γι­κές συν­θή­κες ερ­γα­σί­ας. Επι­πλέ­ον πολ­λοί από τους ερ­γά­τες είναι ανή­λι­κοι που θα έπρε­πε να βρί­σκο­νται στο σχο­λείο και όχι να ερ­γά­ζο­νται σκλη­ρά στις φυ­τεί­ες κακάο.
Κάθε χρόνο τα Χρι­στού­γεν­να η ζή­τη­ση για σο­κο­λά­τα εκτο­ξεύ­ε­ται. Όμως οι τε­λευ­ταί­οι που καρ­πώ­νο­νται τα κέρδη της ζή­τη­σης είναι οι πα­ρα­γω­γοί κακάο στην Αφρι­κή. Μια από τις με­γα­λύ­τε­ρες χώρες πα­ρα­γω­γής κακάο είναι η Ακτή του Ελε­φα­ντο­στού. Στις φυ­τεί­ες της ερ­γά­ζε­ται με­γά­λος αριθ­μός παι­διών, συχνά νύχτα, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας αιχ­μη­ρά ερ­γα­λεία και επι­κίν­δυ­να χη­μι­κά.
Έκ­θε­ση κα­τα­πέλ­της του αμε­ρι­κα­νι­κού ερευ­νη­τι­κού ιν­στι­τού­του NORC στο Πα­νε­πι­στή­μιο του Σι­κά­γο δεί­χνει ότι σή­με­ρα τόσο στην Ακτή του Ελε­φα­ντο­στού, όσο και στη γει­το­νι­κή Γκάνα ερ­γά­ζο­νται σχε­δόν 1,6 εκα­τομ­μύ­ρια παι­διά από τα οποία το 40% υπό τις χει­ρό­τε­ρες συν­θή­κες. Εκτός αυτού η έκ­θε­ση ανα­φέ­ρει ότι την τε­λευ­ταία δε­κα­ε­τία η παι­δι­κή ερ­γα­σία αυ­ξή­θη­κε στις εν λόγω χώρες. Σύμ­φω­να με το ίδρυ­μα Fairetrade μόλις το 6% των κερ­δών της βιο­μη­χα­νί­ας σο­κο­λά­τας διο­χε­τεύ­ε­ται στους πα­ρα­γω­γούς. Επι­πλέ­ον προ­βλή­μα­τα στους πα­ρα­γω­γούς κακάο προ­κα­λεί η κα­θο­δι­κή πο­ρεία των τιμών, παρά το γε­γο­νός ότι η κυ­βέρ­νη­ση στην Ακτή του Ελε­φα­ντο­στού επέ­βα­λε δια­τί­μη­ση 1,50 ευρώ για κάθε κιλό κακάο.

Deutsche Welle

Πηγή: https://atexnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.