Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

«…ΚΑΙ ΕΠΙ ΓΗΣ ΕΙΡΗΝΗ»!


Οι στρατιές των αγγέλων πλημμύρισαν τα πάντα γύρω από το σπήλαιο της Βηθλεέμ. Κι ο παναρμόνιος ύμνος τους αντηχούσε μέσα στην ήσυχη νύχτα: «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καί ἐπί γῆς εἰρήνη, ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία». Δόξα στον Ύψιστο Θεό, που έδειξε την άπειρη αγάπη Του στους ανθρώπους με την ενανθρώπηση του Υιού Του. Τώρα πλέον στη γη ας βασιλεύσει η ειρήνη!
***
«…καί ἐπί γῆς εἰρήνη»! Σε ποια γη;… Αυτή που πνίγεται μέσα στο αίμα των σφαγών και των πολέμων, των φόνων και των εγκλημάτων; Για ποια ειρήνη μιλούν οι άγγελοι, όταν μεταξύ των ανθρώπων κυριαρχεί η αντιπάθεια, η εχθρότητα και το μίσος; Ποιος άνθρωπος μπορεί να έχει ειρήνη στην ψυχή του, όταν ζει μέσα στο άγχος, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα;…
Κι όμως, οι άγγελοι συνεχίζουν να ψάλλουν: «…ἐπί γῆς εἰρήνη»! Δεν κάνουν λάθος. Είναι αλήθεια ότι ήρθε η ειρήνη στη γη. «Παιδίον ἐγεννήθη ἡμῖν … ἄρχων εἰρήνης» (Ἡσ. θ΄ 6). Ήρθε στη γη ο Υιός του Θεού, για να μας συμφιλιώσει με τον Θεό Πατέρα. Να καταργήσει την απόσταση που μας χώριζε από τότε που η αμαρτία μάς είχε απομακρύνει από κοντά Του. Να μας βεβαιώσει ότι είμαστε παιδιά του Θεού αγαπημένα, κληρονόμοι της Βασιλείας Του. Να μας κάνει να νιώσουμε τους συνανθρώπους μας ως αδελφούς μας. Να μας χαρίσει την εσωτερική ειρήνη με τη μετάνοια και την άφεση των αμαρτιών μας.
«…καί ἐπί γῆς εἰρήνη»! Τότε γιατί οι άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν μέσα στην ταραχή; Γιατί ο κόσμος είναι ανάστατος από τους πολέμους;… Διότι δεν δέχτηκαν τον Χριστό. Νόμισαν ότι μπορούν να επιτύχουν την ειρήνη μεταξύ των λαών με εκστρατείες και συναυλίες, με συμμαχίες και υπογραφές συμφώνων. Ωστόσο όλα αυτά δεν μπορούν να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η πραγματική ειρήνη είναι δώρο του Θεού που χαρίζει ο Χριστός, διότι «αὐτός ἐστιν ἡ εἰρήνη ἡμῶν» (Εφεσ. β’ 14). Τι αξία έχουν τα δώρα που ανταλλάσσουν οι άνθρωποι στις γιορτές μπροστά στο δώρο της ειρήνης που μας φέρνει ο Θεάνθρωπος Λυτρωτής;… Τι άλλο καλύτερο θα μπορούσε να ζητήσει ο καθένας μας από το θείο Βρέφος;… Την ειρήνη της ψυχής μας και την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου.
Χριστούγεννα! Εορτή της ειρήνης! Και πώς να μη σκεφθούμε τέτοιες μεγάλες ημέρες τους αδελφούς μας στη Συρία, την Ουκρανία και σε κάθε σημείο της γης που βιώνουν την φρίκη του πολέμου; Ας παρακαλέσουμε θερμά τον Αρχηγό της Ειρήνης, τον Κύριο Ιησού Χριστό, να τους προστατεύει και να τους ασφαλίζει και να συντομεύσει τον χρόνο της δοκιμασίας τους. Ας ζούμε ενωμένοι με τον Χριστό μέσα στην αγία Του Εκκλησία και τότε, όχι μόνο θα διατηρούμε την εσωτερική μας ειρήνη, αλλά, κατά τον άγιο Σεραφείμ του Σάρωφ, χιλιάδες άνθρωποι θα ειρηνεύουν γύρω μας. Τότε θα μπορούμε κι εμείς να ψάλλουμε μαζί με τους Αγγέλους: «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καί ἐπί γῆς εἰρήνη…»!

«Πρός τή ΝΙΚΗ», Δεκέμβριος 2015

Πηγή: https://prostiniki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.