Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

ΠΡΟΤΑΣΗ…ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!

Επιμέλεια: Ελένη Σοφού


Εκβολές ποταμού Στιούρτ - Βορειοδυτικά Εδάφη 
25 Δεκεμβρίου 1897 

«Αγαπημένη μας μητέρα! 

Είμαστε καλά στην υγεία μας, τακτοποιημένοι άνετα κι ωραία στη χειμερινή μας κατοικία. Ακόμη δεν έχουμε λάβει γράμματα ,καταλαβαίνεις λοιπόν πόσο επιθυμούμε να μάθουμε νέα σας. Αυτές οι μέρες είναι οι μικρότερες της χρονιάς και πλέον ο ήλιος δεν βγαίνει καθόλου, ούτε καν το μεσημέρι. Ο θείος Χίραμ και ο κύριος Κάρτερ πήγαν στο Ντόσον για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα εξόρυξης και να παραλάβουν την αλληλογραφία. Τους περιμένουμε να γυρίσουν για να καθίσουμε όλοι μαζί στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Μάγειρας θα είμαι εγώ… θα έχουμε φέτες μπέικον τηγανιτές, φασόλια κοκκινιστά, φρυγανισμένο ψωμί… Το πρόσωπό του πήρε μια προβληματισμένη έκφραση… φέτες μπέικον, φασόλια, φρυγανισμένο ψωμί παρατηρεί ο αδελφός του Κλάρενς. «Σου΄ρχεται καμιά λέξη από ‘φ’;» «Φρίκη» απαντά αμέσως ο Τζόρζτ», «Κι εμένα», ξεφύσησε ο αδελφός του συλλογισμένος…». 
Μια τρυφερή χριστουγεννιάτικη ιστορία του Jack London με τίτλο «Χριστούγεννα στο Κλοντάικ» από τις εκδόσεις Νεφέλη (2018), είναι η σημερινή μου πρόταση μέσα στο πνεύμα των ημερών. Σε μια εποχή που κανάλια, εφημερίδες, διαφημίσεις, διαδίκτυο από το πρωί μέχρι το βράδυ μας βομβαρδίζουν με «τα δώρα των γιορτών», «τα ψώνια των γιορτών» ο συγγραφέας μας θυμίζει το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων. Το διήγημα γράφτηκε το 1898 και παρέμεινε ανέκδοτο όσο ζούσε. Ανακαλύφθηκε και πρωτοδημοσιεύτηκε το 1976 στο περιοδικό Boy’s Life. Το διήγημα, μας μεταφέρει στα Χριστούγεννα του 1897, στο Κλοντάικ, στο βορειοδυτικό Καναδά ανατολικά των συνόρων με την Αλάσκα, φημισμένο για την μαζική εισροή χρυσοθήρων. Δύο αδέλφια νεαροί χρυσοθήρες, σε μια μικρή καλύβα, ετοιμάζονται για το γιορτινό τραπέζι. Οι λιγοστές προμήθειες, τα χιλιόμετρα μακριά από τους γονείς τους και τη ζεστή θαλπωρή του σπιτιού τους ,τα γράμματα από τη μητέρα τους που έχουν αργήσει να λάβουν, τους δημιουργεί μια μελαγχολία και όλα γύρω τους διαγράφονται φτωχικά και σκοτεινά. Όμως η μέρα των Χριστουγέννων, η μέρα που το υπέρλαμπρο αστέρι της γέννησης οδηγεί στην ταπεινή φάτνη της αγάπης και της θαλπωρής, ως δια μαγείας θα αλλάξει το σκηνικό. 
Μια έκπληξη περιμένει τα δύο αδέλφια όταν απρόσμενοι επισκέπτες ο ένας μετά τον άλλον θα χτυπήσουν την πόρτα της καλύβας τους προσφέροντας ό,τι έχει ο καθένας ώσπου το λιτό δείπνο μετατρέπεται σε ένα πλούσιο γιορτινό τραπέζι μέσα σε μια ατμόσφαιρα κεφιού και χαράς.« Αλλά υπήρχε και συνέχεια… μια ακόμη έκπληξη περίμενε την ομήγυρη. Άκουσαν καμπανάκια να κουδουνίζουν κι ένας νέος επισκέπτης, καλυμμένος με πάγο μπήκε στην καλύβα και τους παρέδωσε ένα ογκώδες πακέτο – γράμματα των γονιών τους ,που τόσον καιρό περίμεναν…« Ο Τζόρτζ έσκυψε στον Κλάρενς που καθόταν απέναντί του. «Μου΄ρθε μια λέξη από ‘φ’, ψιθύρισε. «Κι εμένα ‘Φίνα’ με ‘Φ’ κεφαλαίο».«Μα το Θεό, καλύτερα δεν γίνεται!!» .Όπως ακριβώς ταιριάζει στην ωραιότερη νύχτα του κόσμου. Στη νύχτα της Γέννησης. 
Μολονότι στα περισσότερα βιβλία του ο Jack London ασχολείται με ιστορίες από την άγρια φύση που εκτυλίσσονται στον αρκτικό Βορρά, στα « Χριστούγεννα στο Κλοντάικ» περιγράφει μια τρυφερή χριστουγεννιάτικη ιστορία, με δωρική και λιτή γραφή , με ζωντανούς διαλόγους και λεπτεπίλεπτο χιούμορ. Το σκηνικό απλό, μια μοναχική ξύλινη καλύβα στον παγωμένο Βορρά. Από την πρώτη σελίδα ερχόμαστε σε επαφή με τους καλοκάγαθους χαρακτήρες των δυο αδελφών . Ένας ανεπαίσθητος νοσταλγικός τόνος είναι διάχυτος στην αρχή της ιστορίας που μετατρέπεται τελικά σε ένα εορταστικό κλίμα. Ο συγγραφέας γράφει ένα χριστουγεννιάτικο διήγημα στα τέλη του 19ου αιώνα, το θέμα και ο συμβολισμός του οποίου μας φέρνουν κοντά στα εορταστικά χριστουγεννιάτικα διηγήματα του δικού μας Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και μέσα από απλούς ανθρώπους, σε σπίτια φτωχικά βρίσκουμε το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων. Η ομορφιά και το νόημα της λογοτεχνίας δεν έχουν σύνορα. 

Καλό διάβασμα! 

Υ.Σ: Η πιο όμορφη γιορτή τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, αυτή τη φορά διαφορετικά αφού ο φόβο της πανδημίας έχει απλωθεί σε όλο τον κόσμο. Διανύουμε μια δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδο που όλοι θέλουμε να περάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται και να επανέλθουμε στους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής μας. Στην πιο αγαπημένη και λαμπερή γιορτή που όλοι γινόμαστε παιδιά, είμαστε αναγκασμένοι να στερηθούμε συνήθειες που θεωρούσαμε δεδομένες. Όμως ενάντια στην απαισιοδοξία και τη μαυρίλα των ημερών ας σκεφτούμε λίγο βαθύτερα το συμβολισμό των Χριστουγέννων. Με την παιδική ματιά της καρδιάς μας ας κοιτάξουμε την ομορφιά και τη ζεστασιά της ψυχής μας. Ας αναζητήσουμε τη χαρά και την αξία σε πράγματα απλά και ανεπιτήδευτα. Ας κοιτάξουμε την ταπεινή φάτνη, εκεί Ένα Παιδί γεννιέται, μια νέα αρχή γεννιέται Μαζί Του και φέρνει την ελπίδα. Την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει και μαζί της μια ευχή, ότι η νέα αρχή θα είναι φορέας αγάπης, πίστης, ομόνοιας. Ας γίνουμε πάλι παιδιά, κι ας αφεθούμε στη γλυκιά μελωδία των Χριστουγέννων. Ας πιστέψουμε στην αληθινή αγάπη, την αγνή και την άδολη κι ας ανοίξουμε μια τεράστια αγκαλιά που θα ( συγ )χωρέσει ολάκερο τον κόσμο. 

Καλά Χριστούγεννα! Καλές γιορτές! 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: 

Ο Jack London, (2 Ιανουαρίου 1876 - 22 Νοεμβρίου 1916) ήταν Αμερικανός συγγραφέας που έγραψε πάνω από 50 βιβλία, όπως «Το κάλεσμα της άγριας φύσης», «Μια Οδύσσεια στο Βορρά», «Ο θαλασσόλυκος», «Οι άνθρωποι της αβύσσου», «Ο Ασπροδόντης», «Ο Γιός του Λύκου», «Η Πίστη των Ανθρώπων»,« Η Αγάπη της Ζωής» κ.α. Πρωτοπόρος στην αγορά της εμπορικής μυθιστοριογραφίας σε λαϊκά περιοδικά, υπήρξε από τους πρώτους Αμερικανούς συγγραφείς που έκανε τεράστια οικονομική περιουσία μόνο από την συγγραφή βιβλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.