Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

ΠΡΟΤΑΣΗ...ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!

Επιμέλεια: Ελένη Σοφού


Ρέθυμνο τέλη καλοκαιριού 1992
Ξαναγυρίζω. Δεν είχα άλλη επιλογή.
Πάντα θα ξαναγυρίζω.
Δεν είναι απλά ένας τόπος όπου πηγαίνεις αλλά απ ΄όπου επιστρέφεις.
Με τα μάτια γεμάτα ουρανό.
Μόνο ουρανό. Τίποτ΄ άλλο από έναν βαθύ, καταγάλανο ουρανό.
Και κατάλαβα πως αυτός ο ίδιος ουρανός, θα μ΄ακολουθούσε για πάντα.


Βεντέτα. Μια λέξη που κρύβει μέσα της πόνο, μίσος, φθόνο. Ένας παράλογος θεσμός που ποτίζει με αίμα τα κρητικά και όχι μόνο χώματα, ξεκληρίζοντας ολόκληρες οικογένειες και αφήνοντας πίσω μόνο ανείπωτο πόνο, άσβεστο μίσος και δίψα για εκδίκηση και αντεκδίκηση.
«Σασμός είναι το αντίδοτο της βεντέτας. Η αποδοχή της λήξης των «οικογενειακών» όπως το λέμε στην Κρήτη. Είναι η συμφιλίωση που τα αντίπαλα μέρη συναποφασίζουν ώστε να δώσουν τέλος σε έναν ατέρμονο κύκλο βιαιότητας. Ο σασμός είναι μία κατάσταση όπου απαιτεί υπερβάσεις και σεβασμό στα συμφωνηθέντα».
Ο «ΣΑΣΜΟΣ»του Σπύρου Πετρουλάκη από τις εκδόσεις Μίνωας (2019) είναι ένα μυθιστόρημα με άρωμα Κρήτης. Θυμίζει μαντινάδα, που κλείνει μέσα της αγάπη, μίσος, φόβο, φευγιό, συγχώρεση, λύτρωση. Μια βεντέτα, ένα φευγιό μέσα στη νύχτα, μια νέα αρχή μακριά από την Κρήτη και μια ανατροπή, που οδηγεί στη λύτρωση και στην επιστροφή. Και μετά ο σασμός, που δίνει τέλος στον κύκλο της εκδίκησης. «Ο Σασμός είναι θετικό.. Και τα θετικά δεν τα παλεύεις. Τα καλωσορίζεις, γιατί τα θετικά στη ζωή μας είναι λίγα... Μα ακόμα κι ένα καλό είναι αρκετό για να νικήσει...» μας λέει η ηρωίδα.
Το μυθιστόρημα στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Η ιστορία ξεκινά από την επαρχία Αμαρίου Ρεθύμνου και συγκεκριμένα από τη Μέση Ποριά. Επτά πυροβολισμοί. Επτά σφαίρες που κόβουν το νήμα της ζωής του Στέφανου. Ο ήχος τους όμως ωχριά μπροστά στην εκκωφαντική κραυγή του παιδιού, μόλις αντικρίζει τον νεκρό του πατέρα… Μια βεντέτα που όλοι νόμιζαν ξεχασμένη αναζωπυρώθηκε με τον τραγικότερο τρόπο και ένας νέος κύκλος αίματος αρχίζει. Ακολουθεί δεύτερος θάνατος - αυτήν τη φορά μια γυναίκα. «Τις γυναίκες και τα κοπέλια δεν τα σκοτώνουν. Αλλού να ψάξετε για τον φονιά. Όχι στη βεντέτα...» Τα λόγια των μυστών ακούγονται ουτοπικά. Ένα κουβάρι γίνονται οι ζωντανοί με τους αδικοχαμένους, τα θύματα πληθαίνουν, οι έχθρες φουντώνουν, τα μίση δηλητηριάζουν τις ψυχές. Αθώοι μπαίνουν στο στόχαστρο καθώς δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί ποιός υποκίνησε τη βεντέτα. Μαζί με τους νεκρούς, υποφέρουν και οι ζωντανοί. Μια μάνα με την κόρη της αναγκάζονται να ξεριζωθούν από τον τόπο τους για να γλυτώσουν την κατακραυγή των συγχωριανών τους και την ίδια τους τη ζωή. «Πάρε την κοπελιά μας και αλαργέψετε αμέσως από την Κρήτη. Δεν θα αργήσει να γίνει κι άλλο κακό. Φύγετε...» Ένα κλειδί μένει κρεμασμένο στην πρόκα του τοίχου και μια μαντινάδα μένει ατελείωτη.
Ο συγγραφέας πλέκει με περίτεχνο τρόπο ένα πολυπρόσωπο γαϊτανάκι παίρνοντας πραγματικά γεγονότα από βεντέτες που συνέβησαν στην Κρήτη και τοποθετεί φανταστικούς ήρωες που μοιάζουν απόλυτα αληθινοί . Δημιουργεί ένα πολύχρωμο κάδρο εικόνων, πρωταγωνιστών, ζωντανών διαλόγων και ακροβατεί με επιτυχία ανάμεσα στην μυθοπλασία και την πραγματικότητα. Από την πρώτη σελίδα, ο αναγνώστης οδηγείται σε έναν μοναδικό κόσμο και βιώνει έντονα μια άκρως ενδιαφέρουσα και δυνατή ιστορία! Λυρικές περιγραφές που συγκλονίζουν με την παραστατικότητα τους. Όρη και θάλασσες, τραγούδια και κατάρες, οργή και χάδι δημιουργούν ένα λυρικό ποίημα ή μια ατελείωτη κριτική μαντινάδα που μιλά για αγάπη και θάνατο, για φευγιό και πόνο, για συγχώρεση και λύτρωση. Σελίδα-σελίδα, λέξη-λέξη αναδύονται σαν αρχαία τραγωδία με αποσπάσματα από την Ερωφίλη που έμπλεξε αριστοτεχνικά ο συγγραφέας με την ιστορία του βιβλίου. Η πλοκή εξελίσσεται γοργά μέσα από περιστατικά γεμάτα αγωνία, καταιγιστικές εξελίξεις. Οι χαρακτήρες, ήρωες αυθεντικοί και οικείοι, σκιαγραφούνται ανάγλυφα από τον συγγραφέα σε απόλυτη αρμονία από ήχους, χρώματα, μυρωδιές, ακούσματα ντοπιολαλιάς και ομορφιές της Κρητικής γης. Καθώς το δράμα στις ζωές των ηρώων κορυφώνεται, ο αναγνώστης ζει έντονα βήμα-βήμα, την κάθε τους στιγμή. Βιώνει διπλά τους την αγωνία, τους φόβους, την απόγνωση τους. Συμπάσχει και πορεύεται μαζί τους τον δρόμο προς την πολυπόθητη λύτρωση τους. Τέλος ο μεγάλος νικητής μέσα από το βιβλίο αυτό, ανακηρύσσεται, ο ίδιος του ο τίτλος ''ΣΑΣΜΟΣ''. Μια λέξη διαποτισμένη και γεμάτη από ευγενικά ιδανικά, λεβεντιά και περηφάνια, που ξέρει να μετατρέπει την πίκρα σε γιορτή και την θύελλα σε γαλήνη, αποδίδοντας την δίκη της δικαιοσύνη, μετουσιώνοντας το μίσος σε αγάπη για την ζωή!

«Στάλα τη στάλα το νερό, το μάρμαρο τρυπά το.
Το πράμα που μισεί κανείς, γυρίζει κι αγαπά το»

Καλό διάβασμα!!!

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:


Ο Σπύρος Πετρουλάκης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, έχοντας ζήσει επίσης στο Ρέθυμνο και στα Χανιά από όπου και κατάγεται. Είναι συνθέτης και στιχουργός και έχει συμμετάσχει σε μουσικές παραστάσεις και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Τραγούδια του περιλαμβάνονται σε CD πολλών γνωστών καλλιτεχνών, ενώ έχει γράψει μουσική και τραγούδια για ντοκιμαντέρ και θεα­τρικές παραστάσεις.Ασχολείται με τη φωτογραφία (φωτογραφίες του έχουν βραβευτεί και δημοσιευτεί σε ευρωπαϊκά περιοδικά), είναι αφηγητής παραμυθιών, προπονητής και Πανελληνιονίκης στο άθλημα του Taekwondo και έχει ως χόμπι την αναρρίχηση και τις καταδύσεις. Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Το παράθυρο της Νεφέλης (2014), Η εξομολόγηση (2015), H Παναγιά της φωτιάς (2016), Το τελευταίο δαχτυλίδι (2017), Αμαλία (2018), Σασμός (2019), Η νύχτα της αλήθειας (2020) καθώς και τα βιβλία του για παιδιά Στα χνάρια του κουρσάρου Μπαρμπαρόσα (2014), Ο θησαυρός του Κυβερνήτη (2015), Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας (2016), Η συνταγή της ευτυχίας (2016) και Το αθάνατο νερό (2019).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.