Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

ΜΕ ΠΕΤΣΕΤΑ Ή ΔΙΧΩΣ ΠΕΤΣΕΤΑ;

Αυτή η φάμπρικα με τις φωτογραφίες που εικονίζουν ξαπλώστρες και ομπρέλες στις παραλίες ακολουθούμενες από ωκεανούς σχολίων, γενικεύσεων, αφορισμών στο πλαίσιο του αχόρταγου καταγγελτικού εθνικού μας πάθους, έχει παρατραβήξει. Το κίνημα της πετσέτας είναι νέο φρούτο και ξεκίνησε με σωστή αφορμή από τη Μύκονο, την Ρόδο, την Πάρο και πλέον λαμβάνει έναν χαρακτήρα γενίκευσης που μας απομακρύνει για άλλη μια φορά από τον ορθολογισμό.
Ναι, υπάρχουν πολλές αυθαιρεσίες, προκλητικό αίσθημα ατιμωρησίας και ένα θλιβερό γραφειοκρατικό σύστημα που αντί να τις αποθαρρύνει και να τις αποτρέπει, ενθαρρύνει την παραβατικότητα πλήττοντας ταυτόχρονα την υγιή επιχειρηματικότητα.
Ωστόσο, ούτε η απάτες ανακαλύφθηκαν στην Ελλάδα, ούτε οι ξαπλώστρες. Πιθανόν να ανακαλύφθηκε η υπερβολή η οποία δεν είναι καλός σύμβουλος επίλυσης προβλημάτων. Να ξεκαθαρίσουμε μερικά απλά ζητήματα στο …θολωμένο μας μυαλό. Πριν από όλα, ξαπλώστρες, ομπρέλες και γενικά τουριστικές επιχειρήσεις σε οργανωμένες παραλίες υπάρχουν παντού όπου υπάρχουν … παραλίες. Δεν είναι ελληνική πατέντα. Όπως και παντού υπάρχουν παραβάτες, καταπατητές και παρανομούντες. Ξεκολλήστε λοιπόν από αυτό το μοτίβο.
Με βάση την απλή λογική, στην Ελλάδα προφανώς και οι περισσότερες οργανωμένες παραλίες τηρούν τις προϋποθέσεις αλλά και μεγάλος αριθμός παρόμοιων επιχειρήσεων αυθαιρετούν εκμεταλλευόμενες την περίπλοκη γραφειοκρατική διαδικασία που πάντα ευνοεί τους
παρανομούντες και δίνει αφορμή στους παπαρολογούντες να σπρώχνουν τη λύση ακόμα πιο μακριά. Από την άλλη μεριά, η παρούσα κατάσταση δημιουργεί έναν τραγέλαφο όπου εμπλέκονται καμιά δεκαριά υπηρεσίες των οποίων το βασικό χαρακτηριστικό και ο κοινός τους παρονομαστής είναι η …αποποίηση των ευθυνών τους. Υπηρεσίες οι όποιες ως σύνολο και ως μονάδες είναι ανεύθυνες! Αυτού του είδους το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με την ανάθεση αρμοδιοτήτων σε μιαν υπηρεσία δημοτική ή άλλη που θα είναι υπεύθυνη και όχι ανεύθυνη και με ποινές που θα εκτελούνται άμεσα – χωρίς αναβολές.
Ας δούμε, ωστόσο, και την άλλη όψη του νομίσματος για να έχουμε μιαν ολοκληρωμένη εικόνα του προβλήματος: κάποιες από τις ελεύθερες παραλίες μοιάζουν με σκουπιδότοπους. Αναρωτιέται κανείς ποιοι τις βρωμίζουν; Οι κακοί επιχειρηματίες, τα συμφέροντα ή ο αδιόρθωτος διαχρονικός Ελληναράς, επαγγελματίας διαμαρτυρόμενος, που παριστάνει το μάγκα όπου δεν έχει προσωπικό όφελος; Ο πολύ δημοφιλής τύπος Ελληναρά που τα γουστάρει όλα δικά του: δηλαδή, να
παρκάρει την αμαξάρα του μπροστά στο κύμα, γιατί η μάνα του έχει αρθριτικά και δεν μπορεί να προχωρήσει, να καπνίσει ένα δυο πακέτα μαζί με την γυναίκα του φυτεύοντας τα αποτσίγαρα στη άμμο γιατί είναι οικογένεια θεριακλήδων, να κτυπήσει την φραπεδιά του μερακλήδικα στο πλαστικό που θα το πλακώσει κάτω από ένα βότσαλο καθώς έχει στο νου του να τα μαζέψει …μετά – δεν είναι δα και κανένας γύφτος!
Να πιουν νεράκι κρύο στο πλαστικό μπουκαλάκι να μην κορακιάσουν, και να το παραχώσουν δίπλα στην ξαπλώστρα… Να πετάξουν τα χαριτωμένα του παιδάκια τα περιτυλίγματα των παγωτών, να αλλάξει η μανούλα τα λερωμένα πάμπερς αφήνοντάς τα με πλήρες περιεχόμενο, στη ρίζα του αλμυρικιού, για λίπασμα. Και τέλος, αν είμαστε τυχεροί, να πιουν την κόκα κόλα τους, να ρευτούν τους κεφτέδες που έφτιαξε η μαμά του λεβέντη για την λιγούρα μετά το μπάνιο αφήνοντας στο πλάι τα αλουμινένια κουτάκια μέχρι να μαζέψουν τις πετσέτες τους που είναι φτιαγμένες από οικολογικά υλικά για να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον και το δέρμα…
Δίχως υπερβολές και κινήματα πετσετών, ομπρελών και λοιπών γραφικοτήτων που μας παθιάζουν και μας δονούν, ας μπει ένας φραγμός στις προκλητικές και μη αυθαιρεσίες ΤΩΡΑ, πριν περάσει η μόδα και καταπιαστούμε με ένα άλλο «κίνημα», και ας περιορίσουμε τα ίχνη μας όταν επισκεπτόμαστε τις υπέροχες ελεύθερες παραλίες μας – με πετσέτα ή δίχως πετσέτα.

Πηγή: https://www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.