Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟΝ ΟΜΩΝΥΜΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ! (ΒΙΝΤΕΟ)

  •   Περαχώρα, 14 και 15 Αυγούστου 2024


 Επιμέλεια Φωτογραφικού Υλικού και Βίντεο: 
Θανάσης Κ. Πρωτοπαππάς

Με Λαμπρότητα και Κατάνυξη εορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου, η Ταφή, η Ανάσταση και η Μετάστασή Της στους Ουρανούς στον Ομώνυμο Ιερό Ναό της Περαχώρας.
Ανήμερα της εορτής τελέστηκαν Όρθρος και Θεία Λειτουργία μετ΄Αρτοκλασίας, ενώ την παραμονή της εορτής τελέστηκαν Μέγας Εσπερινός μετ΄Αρτοκλασίας και ακολούθησε Περιφορά της Εικόνας σε δρόμους του χωριού, υπό τους ήχους Τμήματος της Φιλαρμονικής του Δήμου μας.

ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Ο ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΟΙ ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΤΡΕΙΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ, ΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΗΣΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ!


Eις τον Aνδρέαν.
Στρατηλάτης ων ως αληθώς Aνδρέας,
Tομήν κεφαλής ανδρικώτατα στέγει.

Eις τους συν αυτώ τελειωθέντας.
Ἔστησε τμηθεὶς αἱμάτων λίμνας ὄχλος,
Σοὶ τῷ παραστήσαντι λίμνας ὑδάτων.

Ἐννεα και δεκάτῃ τάμον Ἀνδρέου αὐχένα λαμπρόν.

Οι στρατιώτες ήταν κυριευμένοι από φόβο, λόγω του ότι ο εχθρός ήταν πολυάριθμος και είχε πολλές νίκες στο ενεργητικό του. Η αρχηγία του μικρού σώματος στρατιωτών είχε ανατεθεί από τον αρχιστράτηγο Αντίοχο σε ένα γενναίο χριστιανό αξιωματικό, τον Ανδρέα.

Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

ΡΕΜΒΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ(1906)

Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που πρωτοδημοσιεύτηκε στις 15 Αυγούστου 1906 στο φιλολογικό περιοδικό «Παναθήναια».

Το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Ρεμβασμός του Δεκαπενταύγουστου πρωτοδημοσιεύτηκε στις 15 Αυγούστου 1906 στο τεύχος 141-142 του δεκαπενθήμερου φιλολογικού περιοδικού Παναθήναια. Ο «φακός» του Παπαδιαμάντη εστιάζει στο εκκλησάκι της Παναγίας της Πρέκλας στη Σκιάθο. Στο προαύλιο του ναϊσκου υπάρχει μια μικρή προχειροκτισμένη καλύβα, όπου ζει σαν καλόγηρος ένας πρώην άρχοντας του τόπου, ο Φραγκούλης Κ. Φραγκούλας, που αναπολεί τις καλές και κακές στιγμές της ζωής του.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΣΤΟΛΙΣΜΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ!

 Από: Ι.Ν. Αγ. Νικολάου

Η Παναγία είναι το πνευματικό στόλισμα της Ορθοδοξίας. Για μας τους Έλληνες είναι η πονεμένη μητέρα, η παρηγορήτρια και η προστάτρια, που μας παραστέκεται σε κάθε περίσταση.

ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΙΣΤΗΣ!

Δόγμα


Στις μεγαλύτερες και πλέον εξελιγμένες, από δογματική, θεολογική και τελετουργική άποψη, θρησκείες του κόσμου, υφίσταται κατά κανόνα μία διχοστασία ανάμεσα στο θρησκευτικό δόγμα και τη λαϊκή θρησκευτικότητα, ανάμεσα στην εκκλησιαστική και τη λαϊκή θρησκευτική τελετουργική ζωή και πράξη.

Γράφει ο Μ. Γ. Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Το ζήτημα των ποικίλων τοπικών θρησκευτικών – λατρευτικών και τελετουργικών παραδόσεων απασχολεί συχνά τόσο τη λαογραφία και τις επιστήμες του πολιτισμού όσο και τη σύγχρονη ποιμαντική, από άλλες βεβαίως όψεις και σκοπιές. Όπως είναι γνωστό, στις μεγαλύτερες και πλέον εξελιγμένες, από δογματική, θεολογική και τελετουργική άποψη, θρησκείες του κόσμου, υφίσταται κατά κανόνα μία διχοστασία ανάμεσα στο θρησκευτικό δόγμα και τη λαϊκή θρησκευτικότητα, ανάμεσα στην εκκλησιαστική και τη λαϊκή θρησκευτική τελετουργική ζωή και πράξη.

ΤΟ LOUTRAKI365.GR ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ - Η ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ ΜΕ ΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ (VIDEO)

  • Πηγή: https://www.loutraki365.gr/blog/post/loutraki365gr-sto-agion-oros-i-shesi-ton-monahon-me-loytraki-video


By Αλέξανδρος Κανδρής

Το loutraki365.gr βρέθηκε στο Άγιον Όρος και πιο συγκεκριμένα στο κελί του Αγ. Αντρέα των Αβραμαίων, στη Νέα Σκήτη. Ο Ιερομόναχος και γέροντας του κελιού μας άνοιξε την καρδιά του και μας μίλησε με ιδιαίτερη συγκίνηση για την σχέση που έχουν αποκτήσει οι μοναχοί του κελιού με τους Λουτρακιώτες, μια σχέση που μετράει σχεδόν 90 χρόνια. Μίλησε ακόμα για τον μοναχισμό και τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής τους.

ΑΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ!

Μάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας. Η μνήμη του εορτάζεται μαζί με του δίδυμου αδελφού του Λαύρου στις 18 Αυγούστου.


Μάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας. Η μνήμη του εορτάζεται μαζί με του δίδυμου αδελφού του Λαύρου στις 18 Αυγούστου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Φλώρος και η Φλώρα.

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ: ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ!

Γράφει το ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE


ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ: Το γεγονός της Κοιμήσεως ή Μεταστάσεως της Θεοτόκου, όπως ήταν φυσικό, δεν ενέπνευσε μόνο τους μεγάλους υμνογράφους και αγιογράφους, αλλά και πολλούς Πατέρες της Εκκλησίας μας, οι οποίοι αφιέρωσαν σ’αυτό είτε ειδικές Ομιλίες είτε αποσπάσματα – αναφορές.

ΓΙΑΤΙ ΛΕΜΕ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΟΙΜΗΘΗΚΕ;

΄

Γιατί λέμε ότι η Παναγία Κοιμήθηκε; «Θέλω όλοι σας να καταλάβετε, γιατί ο θάνατος της Υπεραγίας Θεοτόκου και Παρθένου Μαρίας λέγεται Κοίμησή της».

Γιατί λέμε ότι η Παναγία Κοιμήθηκε;

Τον καθένα από μας τον βασανίζει το ερώτημα: τι θα γίνει με μας και τι μας περιμένει μετά το θάνατο; Μία σαφή απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα μόνοι μας δεν μπορούμε να την βρούμε. Αλλά η Αγία Γραφή και πρώτα απ’ όλα ο λόγος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού μας αποκαλύπτουν αυτό το μυστικό. Μας το αποκαλύπτουν επίσης το απολυτίκιο και το κοντάκιο της μεγάλης αυτής γιορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου και οι εκκλησιαστικοί ύμνοι που ψάλλονται σ’ αυτή τη γιορτή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ!

(REUTERS/Mahmoud Issa)

Όλοι περιμένουν τι θα γίνει στη Ντόχα - Μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων θα έφερνε τη Μέση Ανατολή αντιμέτωπη με ένα άνευ προηγουμένου σενάριο

Μιχάλης Ψύλος • psilosm@naftemporiki.gr

Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ξεπέρασε τις 40.000 μετά από 10 μήνες πολέμου: Το μακάβριο «νούμερο» ισοδυναμεί με το 2% του πληθυσμού της Λωρίδας.

ΜΑΤΙ - ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ: ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΜΙΛΟΥΝ (ΣΚΑΪ) {2.5.2019}

 

Νέες πτυχές της πύρινης τραγωδίας του περασμένου καλοκαιριού στην ανατολική Αττική, αποκαλύπτει το ντοκιμαντέρ «Μάτι: Τα ντοκουμέντα μιλούν», μια μεγάλη έρευνα του Αλέξη Παπαχελά για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

ΑΓΙΟΙ ΘΥΡΣΟΣ, ΛΕΥΚΙΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ ( Ή ΚΟΡΩΝΑΤΟΣ)

Μάρτυρες της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη των οποίων τιμάται στις 14 Δεκεμβρίου και στις 17 Αυγούστου.

Μάρτυρες της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη των οποίων τιμάται στις 14 Δεκεμβρίου και στις 17 Αυγούστου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Θύρσος και Λεύκιος.
Ο Θύρσος, ο Λεύκιος και ο Καλλίνικος (ή Κορωνάτος) έζησαν τον 3ο αιώνα. Κατάγονταν από τη Βιθυνία και κατοικούσαν στην Καισάρεια. Ήταν γόνοι επιφανών οικογενειών και διήγαν ευσεβή και ταπεινό βίο. Μαρτύρησαν, όταν ο αυτοκράτορας Δέκιος κήρυξε σκληρό διωγμό κατά των χριστιανών.

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ!

Dogma



Απ’ το ένα μέρος ο άνθρωπος τελείως ανόητα, ως άφρων, λύπησε τον Θεό· δεν τον λογάριασε, δεν έμεινε στην αγάπη του Θεού, δεν έμεινε στη λατρεία του Θεού. Έκανε το δικό του και παιδεύεται και άκρη δεν βρίσκει και θα χαθεί.

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ!

Αν θέλουμε να αλλάξει κάτι στις μεγάλες επαναλαμβανόμενες κρίσεις, κυρίως πυρκαγιές και πλημμύρες, χρειάζεται ριζικός ανασχεδιασμός του διοικητικού χάρτη της χώρας.

 Δρ. Γιώργος Στείρης, Αρθρογράφος
Καθηγητής Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ

12 Αυγούστου 2024 - Εθελοντές προσπαθούν να σβήσουν εστίες φωτιές στην Αττική
VIA ASSOCIATED PRESS

Η πυρκαγιά στην Αττική ήλθε να δείξει, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, αυτό που κάθε καλόπιστος άνθρωπος γνωρίζει και νιώθει καθημερινά: τα σχέδια ”Καποδίστριας” και ”Καλλικράτης” συνιστούν τεράστιες θεσμικές αποτυχίες, οι οποίες διέλυσαν το κράτος μας.

ΠΙΟ ΚΑΥΤΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ (VERY HOT) - BINTEO

  •  Πηγή: https://perahoragr.blogspot.com/2024/08/very-hot.html#more


Όπως είναι ήδη γνωστό εδώ και περίπου 4 χρόνια το πόσιμο νερό στην Περαχώρα από την βρύση κυριολεκτικά δεν πίνεται. 
Με καταμετρημένη θερμοκρασία που έχει υπερβεί και τους 36 °C η κατάσταση έχει γίνει πλέον απελπιστική και οι κάτοικοι δεν μπορούν να υποφέρουν άλλο αυτή την συνεχιζόμενη αδιαφορία και απραξία.

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: ΓΛΕΝΤΙ Ή ΤΙΠΟΤΑ!

Από Δ&Π

Του Θανάση Ν. Παπαθανασίου, Αν. Καθηγητή της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδηµίας Αθήνας, Διευθυντή του περιοδικού «Σύναξη»

«Φέρε να πιω για να μου φύγει το βάρος,

γιατί απόψε θα πεθάνει ο χάρος».

Έτσι τραγούδησε η Σωτηρία Μπέλλου στα «Ρεμπέτικά της» τους στίχους του Κώστα Βίρβου. Τι έκανε εδώ ο Βίρβος; Αποτύπωσε μια πολυχρονεμένη λαϊκή ιαχή, που ξεστομίζεται στεντόρια σε γλέντια. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει (ή δεν έχουμε κραυγάσει οι ίδιοι) πλάι στα κάρβουνα, μέσα στον χορό, αγκαλιά με το κρασοπότηρο, «Να πεθάνει ο χάρος!»; Ωστόσο, καταγράφοντας την λαϊκή ψυχή ο Βίρβος, έκανε μαζί της ένα βήμα παραπέρα: Η φράση «να πεθάνει ο χάρος» είναι ευχή. Πόθος δηλαδή για να συμβεί κάποτε κάτι όμορφο. Μα ο Βίρβος το έκανε βεβαιότητα. Το «να» το έκανε «θα»!

ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΜΗΔΗΣ!


Ἠθλησε καὶ ζῶν, καὶ θανὼν Διομήδης,
Προαιρέσει ζῶν, καὶ νεκρὸς τομῇ κάρας.
Ἕκτῃ καὶ δεκάτῃ νέκυς ἐτμήθη Διομήδους.

Ο Άγιος Διομήδης γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας και σπούδασε την ιατρική επιστήμη. Η επιστημονική του γνώση δεν τον έκανε υπερήφανο, αλλά διατήρησε την ευσέβεια, στην οποία τον ανέθρεψαν οι γονείς του. Και όπως ο Κύριος, ο Ιατρός των σωμάτων και των ψυχών των ανθρώπων, «ἐλάλει αὐτοῖς περὶ τῆς βασιλείας τοῦ Θεοῦ, καὶ τοὺς χρείαν ἔχοντας θεραπείας ἰάσατο» (Λουκά, θ' 11), μιλούσε δηλαδή σ' αυτούς για τη βασιλεία του Θεού και γιάτρευε εκείνους που είχαν ανάγκη θεραπείας, έτσι και ο Διομήδης, μιμούμενος τον Κύριο του και Θεό του, εξασκούσε αφιλοκερδώς και φιλάνθρωπο το ιατρικό του επάγγελμα.

ΤΟ ΥΜΝΟΛΟΓΙΚΟ «ΠΑΝΗΓΥΡΙ» ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ!


Αρχιμ. Φιλίππου Χαμαργιά στην Romfea.gr
Πρωτοσυγκέλλου
Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας

Με ύμνους εξαίσιους, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου του εορτασμού του Δεκαπενταυγούστου, η Εκκλησία μας τιμά το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Μέσα σε αυτό το υμνολογικό “πανηγύρι” προεξάρχουν δύο διακεκριμένοι υμνωδοί, ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός και ο Κοσμάς ο Μελωδός, συναγωνιζόμενοι, θα λέγαμε, με λυρικές εξάρσεις και πανηγυρικό ύφος, προκειμένου να αποδώσουν, μέσα από την υμνολογική τους διάθεση, αυτό το γεγονός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ - ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΦΗΜΕΡΙΣ» ΣΤΙΣ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1887!


Άρθρο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Εφημερίς στις 15 Αυγούστου 1887.

Μία των γλυκυτέρων και συμπαθεστέρων εορτών του χριστιανικού κόσμου είναι και η Κοίμησις της υπεραγίας Θεοτόκου, ην σήμερον εορτάζει η Εκκλησία. Ευθύς από των πρώτων μ.Χ. αιώνων, έξοχος υπήρξεν η τιμή και ευλάβεια, ην απένεμον οι χριστιανοί προς την Παρθένον Μαρίαν. Αλλ’ η σημερινή εορτή είναι η κατ’ εξοχήν μνήμη της Θεοτόκου, άτε την Κοίμησιν αυτής υπόθεσιν έχουσα.

ΠΩΣ ΕΟΡΤΑΖΟΤΑΝ Ο ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ (ΦΩΤΟ)!

Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr.


Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr

Άλλαξαν οι καιροί, άλλαξαν και τα ήθη. Μεταβλήθηκαν οι συνθήκες, μεταβλήθηκαν και τα έθιμα. Αλλοιώθηκε η κοινωνία, αλλοιώθηκαν και οι καρδιές. Ο Δεκαπενταύγουστος τα παλαιά χρόνια είχε ένα άρωμα πίστης, δεν ήταν άγευστος.

ΑΜΝΟΙ ΑΜΕΡΙΜΝΟΙ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ!


Ο κόσμος περπατά σε ένα ναρκοπέδιο κάθε μέρα: Γεωπολιτικό,οικονομικό, ενεργειακό

Μιχάλης Ψύλος • psilosm@naftemporiki.gr

Αντιμετωπίζοντας σχεδόν όλο το καλοκαίρι μέχρι τώρα μια αφρικανική ζέστη, ουδείς Ευρωπαίος σκέφτεται αυτή τη στιγμή το κόστος θέρμανσης για τον επόμενο χειμώνα.
Τις τελευταίες ώρες όμως η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκε και πάλι, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο, εφέτος.

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ!

Dogma


Πολλές εκκλησίες και μοναστήρια είναι αφιερωμένα στη Θεοτόκο. Προς τιμήν της φιλοτεχνήθηκαν πλήθος ιερές εικόνες. Αλλά και ύμνοι, τροπάρια, ακολουθίες και εορτές έχουν την αναφορά τους στη Θεομήτορα. Πολλά ιερά προσκυνήματα είναι καθιδρυμένα σε περιοχές, που σχετίζονται με θαύματα της Παναγίας. Σε παραδόσεις, δοξασίες και λαϊκές παροιμίες τ’ όνομα της Θεοτόκου αναφέρεται με εξαιρετική τιμή και ευλάβεια.

Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ!

Θεομητορική εορτή της Χριστιανοσύνης. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου με το Νέο Ημερολόγιο και στις 28 Αυγούστου με το Παλαιό (Παλαιoημερολογίτες)...

Η Κοίμησις της Θεοτόκου, εικόνα του αγιογράφου Κωνσταντίνου Γιαννάκη

Θεομητορική εορτή της Χριστιανοσύνης. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου με το Νέο Ημερολόγιο και στις 28 Αυγούστου με το Παλαιό (Παλαιoημερολογίτες). Στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου περιλαμβάνει κατά πρώτο λόγο το θάνατο και την ταφή της Παναγίας και κατά δεύτερο την ανάσταση και τη μετάστασή της στους ουρανούς.

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !

Εννέα Σωτήριες ευχές Στην Παναγία μας!

Πρώτη ευχή


Παναγία Θεοτόκε Παρθένε βασιλεύουσα, Κάλλος Ουράνιο, την πίστη ημών ευφραίνουσα, η Υψηλοτέρα των Ουρανών, το ύδωρ της ζωής, η Δυναστεία των αγαθών, Ζωοδότειρα, Ηγεμονίς, Άνθος εύοσμον, του Δημιουργού των πάντων Θεού εικόνα έμψυχη, χαράς πηγή συμβάντων, Δόξα των Αγγέλων, η αείρρυτος η υμνωδία.
Η Ασύγκριτος, Θεού οσμή και ευωδία, βοήθησον τον/την δούλον/ην σου (τάδε).

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ "ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ - Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ”!

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΟ!

EUROKINISSI

Κάποιοι νομίζουν ακόμη πως οι πολιτικοί ή όσοι σκηνοθετούν την πολιτική είναι για να βρίσκουν λύσεις κι όχι για να φιλοτεχνούν ψευδαισθήσεις.

Κατερίνα Τζωρτζινάκη • ktzortzinaki@naftemporiki.gr

Πριν την υφυπουργό, τον αυτοδιοικητικό και τον δημοσιογράφο, συμβουλάτορες διακοπών, ταξιθέτες ιθαγενών και τουριστών, είχε πέσει το μάτι μου στο site συστημικής τράπεζας, που πρότεινε διακοπές στο χωριό κι ήξερε και πώς να περάσω καλά.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ-Ο...ΑΕΡΑΣ, Ο «ΜΑΝΤΗΣ» ΚΑΙ Ο ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ!

 

ΑΠΟ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ 

Για αυτήν την κυβέρνηση φταίνε τα πάντα εκτός από την πολιτική που οδήγησε στην πλήρη διάλυση της δασοπυρόσβεσης και την πλήρη ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού

Το περσινό καλοκαίρι ο απίθανος “άριστος” και “επιτελικός θίασος που αποκαλείται κυβέρνηση κατόρθωσε να καούν συνολικά 1.740.000 στρέμματα. Και αυτό δεν ήταν έργο της “ατομικής ευθύνης”, του “στρατηγού άνεμου” και της “κλιματικής αλλαγής”. Ήταν έργο που της πιστώνεται εξ’ ολοκλήρου.

ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΔΩ;


Το ξέραμε ότι θα συμβεί. Τώρα συμβαίνει. Ας μην παριστάνουμε τους ανίδεους

Γράφει ο Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Πριν από μερικά χρόνια ήταν η Καλιφόρνια. Μεγάλες φωτιές, πιο μεγάλες από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια και πιο καταστροφικές.
Μετά ήταν η Αυστραλία, πάλι με φωτιές μεγαλύτερες από το συνηθισμένο.
Ύστερα είδαμε τον Καναδά να καίγεται και όλη η Βόρεια Αμερική να σκεπάζεται από καπνό και η ποιότητα του αέρα στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις να επιδεινώνεται σε επικίνδυνο βαθμό.

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΜΙΧΑΙΑΣ!


Ἐκ γῆς μὲν ἤρθην, εἰδὲ καὶ πόλον φθάσω,
Χάριν Μιχαίας εἴσομαί σοι τῷ ξύλῳ.
Μιχαίας δεκάτῃ ξύλῳ ἤρθη ἠδὲ τετάρτῃ.

Ο προφήτης Μιχαίας έζησε στην Ιερουσαλήμ το 748 - 696 π.Χ., επί των βασιλέων Ιωάθαμ, Άχαζ και Εζεκίου. Ανήκε στη φυλή του Ιούδα και γεννήθηκε στη Μορασθή, γι' αυτό και ονομάσθηκε και Μορασθίτης.

Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

"ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ" - ΕΥΑΝΘΙΑ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ!

ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Ή ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟΣ;

Γρηγόρης Τάσιος

Κάποιοι χρησιμοποιούν τον όρο «υπερτουρισμός» με μεγάλη ευκολία και με τρόπο που δεν συνάδει με την έννοια της ελληνικής φιλοξενίας και την ωμή πραγματικότητα.

ΟΣΙΟΣ ΔΩΡΟΘΕΟΣ!


H διάκρισις εν λόγοις σοις ερρύη,
Ω Δωρόθεε των μοναστών το κλέος.

Ο αββάς (πατήρ) Δωρόθεος είναι μεγάλη ασκητική μορφή του 6ου αιώνος μ.Χ., που όμως στον πολύ κόσμο παραμένει άγνωστη.

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ "ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ"!

 

ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ;

Το εκρηκτικό μίγμα των εσωτερικών και εξωτερικών εξελίξεων, θα επιδεινώσει την καθημερινότητα μας.

Ρόμπερτ Πεφάνης, Αρθρογράφος
Επικοινωνιολόγος, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

NURPHOTO VIA GETTY IMAGES

Οι μέρες της θερινής άδειας θα περάσουν λιγότερο ανέμελα από ποτέ άλλοτε.
Σημείωση: Αποφεύγω εντέχνως, την -υπό εξαφάνιση- λέξη «διακοπές»!
Το φθινόπωρο θα μας βρει απέναντι σε υφιστάμενες, αλλά και νεοφυείς προκλήσεις. Προφανώς, ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί, οι λογαριασμοί ενέργειας θα αυξηθούν τα μάλα, το κόστος της στέγης θα απογειωθεί και ούτω καθεξής.

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΠΙΖΩΝ!


Η ενασχόληση με τα “κοινά” συνήθως αφήνει μια πικρή γεύση, γιατί αφενός σου στερεί τον προσωπικό και οικογενειακό σου χρόνο, ενώ δημιουργεί και αντιπαραθέσεις πολλές φορές αδικαιολόγητες. Σου δίνει όμως και τη δυνατότητα να ασχοληθείς με πολλά θέματα, με τα οποία αλλιώς δεν θα ασχολιόσουν και να έρθεις σε επαφή με πολλά ενδιαφέροντα άτομα, τα οποία αλλιώς δεν θα γνώριζες ποτέ.

ΑΓΙΟΙ ΦΩΤΙΟΣ ΚΑΙ ΑΝΙΚΗΤΟΣ!


Πῦρ Ἀνίκητον συμφλέγει τῷ Φωτίῳ,
Οὓς φωτὸς οἶκος ὡς ἀνικήτους φέρει.
Πῦρ κατὰ δωδεκάτην κτάνε Φώτιον ἠδ' Ἀνίκητον.

Ο Φώτιος ήταν ανεψιός του Ανίκητου. Κατάγονταν και οι δύο από τη Νικομήδεια. Όταν ο Διοκλητιανός θέλησε να κινήσει διωγμό κατά των χριστιανών, μίλησε μπροστά στη Σύγκλητο με τους πιο υβριστικούς λόγους εναντίον τους. Εκεί ήταν παρών και ο Ανίκητος, που όταν άκουσε αυτά τα λόγια του βασιλιά, όχι μόνο δεν φοβήθηκε, αλλά σηκώθηκε με θάρρος, δήλωσε ότι είναι χριστιανός και είπε στο Διοκλητιανό:

Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

ΜΕ ΕΝΑ "ΓΙΑΤΙ" - ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΝΑ!

 

ΠΟΙΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ;


ΠΟΙΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ;
Ο Δεκαπενταύγουστος είναι μια περίοδος του Εκκλησιαστικού έτους, κατά την οποία η ορθόδοξη ψυχή στρέφει τα μάτια με βαθειά κατάνυξη προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Επί δεκαπέντε ημέρες, πριν από την εορτή της Κοιμήσεως, σημαίνουν οι καμπάνες την ώρα του δειλινού και τα πλήθη των πιστών πάνε να ψάλλουν τον Μικρό και τον Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥ!

Υπάρχουν και οι άγνωστοι συνάνθρωποί μας που δίνουν τον δικό τους αγώνα, αθέατοι, χωρίς μετάλλια, χωρίς δημόσια προβολή.

Δρ Ευάγγελος Στεργιούλης, Αρθρογράφος
Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ε. α. Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στιγμιότυπο - Παρίσι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024
VIA ASSOCIATED PRESS

Παρακολουθούμε αυτές τις μέρες τους Ολυμπιακούς Αγώνες εν μέσω ενός κλίματος ανθρώπινου παραλογισμού και παραφροσύνης.
Οι δύο πόλεμοι στη γειτονιά μας με χιλιάδες νεκρούς και την ανθρώπινη δυστυχία στο ζενίθ φαίνεται να μην προβληματίζουν τον κόσμο μας ούτε στο ελάχιστο!

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ!

  •  του Τρύφωνα Ούρδα*

Τρύφων Ούρδας

Μενεξέδες και ζουμπούλια και θαλασσινά πουλιά..! Κάπου εδώ μέσα σε αυτούς τους στίχους σε λάτρεψα μικρό μου αγγελουδάκι και μου πήρες την καρδιά. Γιατί εσύ, βλασταράκι μόλις δυόμισι χρόνων, μόνο εδώ θα μπορούσες να είσαι. Στην πηγή που αναβλύζουν χείμαρρος τα συναισθήματα μου για σένα και δεν έχουν τελειωμό.

ΑΓΙΟΣ ΕΥΠΛΟΥΣ!


Ο άγιος Εύπλους ό διάκονος ανήκει στις ηρωικές μορφές των μαρτύρων της πρωτοχριστιανικής Εκκλησίας. Έζησε στη Σικελία στα χρόνια του σκληρού διώκτη Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού (αρχές 4ου αιώνος).Στις 29 Απριλίου 304 ό διάκονος Εΰ­πλους - μετά από έντονη παρόρμηση του Αγίου Πνεύματος - παρουσιάστηκε αυτόκλητος στο δικαστήριο της Κατάνης κρατώντας τα ιερά Ευαγγέλια.

Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

ΠΟΙΗΣΗ: "Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΤΕΝΑΓΜΩΝ"!

της Χρυσάνθης Καρά // *


Η θάλασσα των στεναγμών με τ’ αλμυρό της δάκρυ
μοναχική πορεύεται στου πέλαου μιαν άκρη
αν πλησιάσεις μην σταθείς, στην άμμο μην ξαπλώσεις
το κλάμα της να μη γευτείς, τη θλίψη της μη νιώσεις.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ!

Ο Toύρκος ηγέτης παρομοιάζει με τον Χίτλερ τον δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη των ιστορικά δοκιμαζόμενων από τον διεθνή ρατσισμό Εβραίων.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ

Ποιος; Ο αμετροεπής ιστορικά αρχηγός του κράτους που ενέχεται σε δύο γενοκτονίες, δίχως ποτέ να έχει ζητήσει συγγνώμη, του κράτους που έχει εισβάλει και κατέχει ένοπλα έδαφος τουλάχιστον τριών ανεξάρτητων γειτονικών κρατών, ενός μάλιστα ευρωπαϊκού. Του κράτους που απειλεί με απόφαση του κοινοβουλίου του με πόλεμο ευρωπαϊκό κράτος, υποτίθεται σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ.

ΑΓΙΟΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ!

Ιερομάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου εορτάζεται στις 10 Αυγούστου...

Ιερομάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου εορτάζεται στις 10 Αυγούστου. Την ημέρα αυτή γιορτάζει ο Λαυρέντιος και η Λαυρεντία.

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

ΠΟΙΗΣΗ: "ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΟ"!

της Αρετής Μαυροπούλου //


Μετέωρο έμεινε το χέρι
να αναζητά την επαφή σου
άγονη στείρα η προσμονή
που κάποτε φορούσε τα καλά της.

ΤΟ ΑΛΜΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΤΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΜΠΙΜΟΝ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΡΑΔΥ!


Μοιρώτσος Βασίλης

Είχε πιει τεκίλες, δεν είχε κοιμηθεί πολύ, είχε ξαπλώσει με την κοπέλα του την παραμονή του τελικού. 'Οταν ήρθε η ώρα, ο Μπομπ Μπίμον πήρε φόρα και έκανε τον κόσμο να αναρωτιέται τι ακριβώς συνέβη
Πολλές φορές πίσω από τα φανταχτερά φώτα, τα σπουδαία ρεκόρ και τους μεγάλους αθλητές που παρακολουθούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπάρχουν ιστορίες θλιβερές.

ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!

Ειρήνη Σαμπατακάκη


Αντί για σχέδια πάνω στον χάρτη των Κυκλάδων, τα νοικοκυριά έχουν βρεθεί να υπολογίζουν τις τιμές των τροφίμων στα σούπερ μάρκετ και την τιμή της κιλοβατώρας.
Eχουμε διανύσει ήδη μία εβδομάδα μέσα στον μήνα εκείνο που δεν υπάρχουν, κατά τη διαβόητη πλέον ρήση του Ουμπέρτο Eκο, ειδήσεις. Το παράδοξο, φυσικά, είναι ότι αυτή ακριβώς η απουσία ειδήσεων είναι που θα κυριαρχήσει ως είδηση. Μετά το κλείσιμο της Βουλής, όταν και ξεχνιούνται τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, ακολουθούσαν παραδοσιακά τα «μπάνια του λαού».