Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

ΔΙΗΓΗΜΑ: "ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΜΕ ΤΑ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑ ΡΟΥΧΑ"!

Της Κατερίνας Λιβιτσάνου- Ντάνου // *

>

Οι μορφές με τα μπαλωμένα ρούχα

Ήταν μεγάλη η χαρά μου, όταν μια βδομάδα μετά το απολυτήριο στρατού μού τηλεφώνησαν και μου είπαν αν ήθελα να εργαστώ ως Μαθηματικός σε σχολείο της Ανατολικής Αττικής. Και αυξημένο παράλληλα το άγχος μου για το πώς θα ξεκινήσω την εκπαιδευτική μου καριέρα, όχι διορισμένος κανονικά (γι’ αυτό είχα ακόμη καιρό), αλλά ως αναπληρωτής. Δεν είχα πολύ χρόνο για σκέψη, έπρεπε να απαντήσω χωρίς να χρονοτριβώ και σε δύο μέρες να παρουσιαστώ, για να αναλάβω υπηρεσία. Δέχτηκα λοιπόν τη θέση, το Γυμνάσιο Παπάγου συγκεκριμένα, ετοίμασα τα λίγα ρούχα που είχα και πήρα το λεωφορείο για Αθήνα. Όλα μου φαίνονταν βουνό, αλλά και μια πρόκληση για νέα ζωή, γιατί τα πράγματα στην επαρχία είναι διαφορετικά, πόσο μάλλον τότε που διορίστηκα.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ!


Όλες και όλοι θέλουν να ηγηθούν της μάχης κατά του Μητσοτάκη, αλλά δεν κάνουν τίποτα για να έχουν και στρατό όταν έρθει η ώρα της μάχης
Γράφει ο Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Κάποτε, σε άλλες εποχές όταν κυριαρχούσε ένας άνεμος συλλογικότητας και το «να οργανωθούμε» είχε οδηγήσει σε μια πληθώρα συλλόγων και σωματείων σε όλα τα επίπεδα και για όλα τα ζητήματα, υπήρχε το ανέκδοτο ότι όπου και εάν πας, εάν φωνάξεις «πρόεδρε!», θα δεις πλήθος κεφάλια να γυρίζουν.

ΑΓΙΑ ΑΓΑΘΟΚΛΕΙΑ!

Μάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται στις 17 Σεπτεμβρίου. Ήταν υπηρέτρια στο σπίτι ενός πλούσιου ζευγαριού...


Μάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται στις 17 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα Αγαθόκλεια και Αγαθοκλής.

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Η ΤΡΕΙΣ ΘΥΓΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗ, ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ!


Βιογραφία

Eις την Σοφίαν.
Eυφραίνεται νυν ως Δαβίδ ψάλλων λέγει,
Mήτηρ κατ’ ευχάς η Σοφία εν τέκνοις.

Eις την Πίστιν, Eλπίδα και Aγάπην.
Τῇ πρὸς σὲ πίστει Πίστις, Ἐλπίς, Ἀγάπη,
Αἱ τρεῖς, Τριάς, κλίνουσιν αὐχένας ξίφει.

Ἑβδομάτῃ δεκάτῃ Ἀγάπην τάμον, Ἐλπίδα, Πίστιν.

Η Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη μαρτύρησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού (117 – 138 μ.Χ.). Οι τρεις θυγατέρες της Αγίας Σοφίας, πήραν τα ονόματα τους από το χωρίο της Καινής Διαθήκης: «νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα· μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη.» ( Α' Κορινθίους. 13:13).
Η Αγία Σοφία, τίμια και θεοσεβής γυναίκα, γρήγορα χήρεψε και με τις τρεις κόρες της ήλθε στη Ρώμη. Εκεί καταγγέλθηκαν ως φημισμένες χριστιανές. Τότε ο αυτοκράτορας πληροφορήθηκε ότι οι τέσσερις γυναίκες ήταν χριστιανές και διέταξε να τις συλλάβουν.

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΕΖΑΪΝΤΕΣ, «ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ»!

Επιμέλεια- ανθολόγηση: Καλομοίρα Πιέτρη- Αυγούστη //


Βασίλης Μπεζαϊντές «Κοσμολογία»

Η μνήμη αιμορραγεί
Οι υψικάμινοι πήραν φωτιά
Τα τρένα δούλευαν νυχθημερόν
Τ’ αστέρια αιμορραγούν.

Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟ ''ΑΡΜΑ'' ΤΩΝ ΗΠΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ «ΣΤΕΝΟΤΕΡΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ»-ΩΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΘΕΣΗ!


ΑΠΟ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ 

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε εποικοδομητικοί σε κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία προϋποθέσεων για μια στενότερη, ισχυρότερη και επωφελέστερη διμερή συνεργασία..
«Θα συνεχίσουμε να είμαστε εποικοδομητικοί σε κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία προϋποθέσεων για μια στενότερη, ισχυρότερη και επωφελέστερη διμερή συνεργασία άμυνας και ασφάλειας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Βασίλης Πάλμας, κατά την χθεσινή υπογραφή του Οδικού Χάρτη για την ενίσχυση της διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας 2024 – 2029, που υπέγραψε – στο πλαίσιο ειδικής τελετής στη Λευκωσία – με την βοηθό υπουργό Αμυνας σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας των ΗΠΑ Celeste Wallander.

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑ! (ΒΙΝΤΕΟ)

 Επιμέλεια Φωτογραφικού Υλικού και Παραγωγής Βίντεο: Θανάσης Κ. Πρωτοπαππάς

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Περαχώρας. Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2024.

ΑΓΙΑ ΕΥΦΗΜΙΑ!

Μεγαλομάρτυς της Χριστιανοσύνης, η μνήμη της οποίας εορτάζεται στις 11 Ιουλίου και στις 16 Σεπτεμβρίου.


Μεγαλομάρτυς της Χριστιανοσύνης, η μνήμη της οποίας εορτάζεται στις 11 Ιουλίου και στις 16 Σεπτεμβρίου.
Η Ευφημία γεννήθηκε στα μέσα του 3ου αιώνα και καταγόταν από τη Χαλκηδόνα.

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΗ!

Σε μια λίμνη βαθιά μέσα σε στο δάσος ζούσε μια μεγάλη παρέα βατράχων. Όλη την ημέρα κολυμπούσαν και χαίρονταν χοροπηδώντας πάνω στα φύλλα. Έτρωγαν έντομα και απολάμβαναν τον ήλιο. Τα βράδια χαλούσαν τον κόσμο με τις φωνές και τα τραγούδια τους…κι όλη η ζωή τους ήταν ήρεμη και χαλαρή.

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ: Ο ΤΑΡΑΧΩΔΗΣ ΒΙΟΣ ΕΝΟΣ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ!

Στιγμές από τον ταραχώδη βίο του σπουδαίου γλύπτη, Γιαννούλη Χαλεπά
 Κείμενο

Στις 15 Σεπτεμβρίου 1938, 85 χρόνια πριν από σήμερα, ο εμβληματικός γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς ζητά από την εξ αγχιστείας ανιψιά του Ειρήνη, που τον φροντίζει, λίγο νερό. Βρίσκεται ξαπλωμένος στο δωμάτιό του, στο σπίτι της στην οδό Δαφνομήλη 35, στην Αθήνα. Όταν εκείνη επιστρέφει από την κουζίνα με ένα ποτήρι νερό, ο Χαλεπάς είναι νεκρός.

ΠΡΟΤΑΣΗ...ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!

  Επιμέλεια: Ελένη Σοφού


«...Είπαν ότι πρέπει να πεθάνω. Είπαν ότι έκλεψα την ανάσα άλλων ανθρώπων και τώρα πρέπει κι αυτοί να κλέψουν τη δική μου. Φαντάζομαι, λοιπόν, πως είμαστε όλοι φλόγες κεριών που φέγγουν θαμπά, τρεμοσβήνουν στο σκοτάδι και στο φύσημα του αέρα, και μέσα στην ησυχία της κάμαρας ακούω βήματα, βήματα τρομερά που έρχονται, έρχονται να με σβήσουν και να με διώξουν μακριά από μένα σε μια γκρίζα τουλίπα καπνού. Θα χαθώ, θα σκορπίσω στον αέρα και στη νύχτα...»

Το βιβλίο της Αυστραλιανής Χάνα Κεντ «Έθιμα Ταφής», από τις εκδόσεις Ίκαρος (2014) και μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου, εξιστορεί τους τελευταίους μήνες της ζωής, της καταδικασμένης σε θάνατο Άγκνες Μαγκνουσντότιρ, που κρίθηκε ένοχη για την δολοφονία δύο ανδρών.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ!

Μεγαλομάρτυρας της εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 15 Σεπτεμβρίου.

Μεγαλομάρτυρας της εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 15 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Νικήτας.

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ | ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΛΕΣ...

Το θέμα είναι τώρα τί λες
Καλά φάγαμε καλά ήπιαμε
Καλά τη φέραμε τη ζωή μας ώς εδώ
Μικροζημιές και μικροκέρδη συμψηφίζοντας
Το θέμα είναι τώρα τί λες.

Μότο στη συλλογή Ο στόχος (1970)
Μανόλης Αναγνωστάκης, Τα Ποιήματα. 1941-1971, Εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα 2000, σ. 157

ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!

Αυτός που υπερβαίνει την ξενοφοβία αυτός είναι ο αληθινός χριστιανός, ο οποίος αποδέχεται τον Άλλον και πλέον θεωρεί τον Ξένο Πλησίον.

Εκπαιδευτικός

Φωτογραφία αρχείου Μετανάστης στη Λέσβο
VIA ASSOCIATED PRESS

Ο Ιωσήφ θεασάμενος προσήλθε τω Πιλάτω και καθικετεύει λέγων: «Δός μοι τούτον τον ξένον, Τον εκ βρέφους ως ξένον ξενωθέντα εν κόσμω. Δος μοι τούτον τον ξένον, ον ομόφυλοι, μισούντες θανατούσιν ως ξένον».
«…προτρέπουμε τις πολιτικές αρχές, τους πολίτες και τους Ορθοδόξους Χριστιανός στις χώρες που καταφεύγουν οι εξουθενωμένοι πρόσφυγες να συνεχίσουν να προσφέρουν από το περίσσευμα και από το υστέρημα των δυνατοτήτων τους» (Μήνυμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Κρήτη 2016).

ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΥΧΝΑ ΤΟ ΨΕΥΔΟΣ!

  Γιάννης Μαρίνος

Πώς μπορεί να προστατευθεί στοιχειωδώς ο πολίτης από τα ψέματα των δημοσιογράφων και ιδιαίτερα της τηλεοράσεως και του Διαδικτύου;
Μα μόνο οι πολιτικοί λένε ψέματα; Με τα όσα μας βομβαρδίζουν ουκ ολίγοι δημοσιογράφοι δεν θα ασχοληθείτε; Εύλογο το ερώτημα, μολονότι έχω ασχοληθεί διεξοδικά, ακόμα και σε πολλές ομιλίες μου.

Η ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ!

Μεγάλη δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, με την οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου η διπλή ανεύρεση του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Χριστός.


Μεγάλη δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, με την οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου η διπλή ανεύρεση του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Ιησούς Χριστός. Στη χώρα μας γιορτάζουν ο Σταύρος και η Σταυρούλα.

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Ο ΝΟΥΣ, ΠΟΥ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΣΩΜA ΤΟ ΚΕΝΟ - ERIC-EMMANUEL SCHMITT!

Επιμελείται ο Χρήστος Μαυρόπουλος


-Ας θυμηθούμε την πρώιμη παιδική ηλικία του σύμπαντος.

Αναστέναξε ικανοποιημένος.

- Πριν από δεκατέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, το σύμπαν βρισκόταν σε κατάσταση μέγιστης πυκνότητας: δισεκατομμύρια δισεκατομμύρια δισεκατομμύρια τόνοι σε μια σταγόνα. Όταν εξερράγη -"Μεγάλη Έκρηξη", η έκφραση που δίνει το όνομά της στη θεωρία- η ύλη διασκορπίστηκε και το σύμπαν επεκτάθηκε. Έκτοτε, συνεχίζει να διαστέλλεται.

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΕΥΔΟΣ!


Και να ήθελαν οι πολιτικοί να αποφύγουν το ψεύδος, όσο και αν φαίνεται περίεργο, δεν επιθυμούν να μην το ακούν οι αποδέκτες του.
Με πολύ ενδιαφέρον, υποθέτω, διαβάστηκαν στο σημείωμα της προηγούμενης Κυριακής τα όσα έγραψα περί του ψεύδους ως όπλου πειθούς και ψηφοθηρίας από τους πολιτικούς όπως το προβάλλουν, το επικαλούνται και το εξηγούν ανά τους αιώνες μεγάλες προσωπικότητες της παγκόσμιας διανόησης και της πολιτικής.

ΛΟΥΤΡΑΚΙ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ!

 

Θέατρο ''Παντελής Ζερβός'' - Σάββατο,  14 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 21:00΄.
Είσοδος ελεύθερη.

ΑΓΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ!

Χριστιανός απολογητής και φιλόσοφος, που έζησε τον 2ο αιώνα. Η μνήμη του τιμάται από την εκκλησία κάθε χρόνο στις 13 Σεπτεμβρίου.


Χριστιανός απολογητής και φιλόσοφος, που έζησε τον 2ο αιώνα. Η μνήμη του τιμάται από την εκκλησία κάθε χρόνο στις 13 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Αριστείδης.

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ: ΕΝΑΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ!

Εις μνήμην Χρήστου Γιανναρά

Βιολόγος

φωτογραφία αρχείου Ο Χρήστος Γιανναράς
ΕUROKINISSI

Όταν ζει κανείς μόνος του, χρειάζεται αρετή.
Όταν ζει με τους άλλους, χρειάζεται υπόληψη

Νικολά Σαμφόρ

(γάλλος συγγραφέας)

Έρχεται κάποτε η στιγμή όπου καλείσαι, από τον ίδιο σου τον εαυτό, να γράψεις λίγα λόγια για έναν άνθρωπο που σε έχει σημαδέψει πνευματικά και ο οποίος μόλις πρόσφατα έχει φύγει από τη ζωή: για τον Χρήστο Γιανναρά. Πολλοί τον γνωρίζουμε κυρίως από τα βιβλία που μας έχει αφήσει, τα άρθρα του, καθώς και από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις σε εκπομπές λόγου. Δίχως όμως να τον γνωρίζουμε προσωπικά. Ωστόσο, είναι εμφανής η επιρροή που άσκησε πάνω μας, σε επίπεδο πνευματικό, επιδρώντας τόσο στον τρόπο σκέψης μας όσο και στον τρόπο ομιλίας μας αρκετές φορές.

ΕΠΤΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ!

 Του Γιάννη Πανούση

Συνωμοσία ή πολιτικό σχέδιο;
Πεπρωμένο ή χαρακτήρες;

Δ.Κατσαντώνης, ProRex

Στην Ελλάδα άπαντες κόπτονται για την ορθή ενημέρωση και τη δημοκρατική συμμετοχή της "κοινωνίας των πολιτών" στις εκλογικές διαδικασίες, όμως τα κομματικά επιτελεία κάνουν ό,τι μπορούν είτε για να συσκοτίζουν την πραγματικότητα, είτε για ν’αλλάζουν, επί σκοπώ και κατά το δοκούν, τους κανόνες του πολιτικού/εκλογικού παιχνιδιού.

ΑΓΙΟΣ ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ!

Ιερομάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 12 Σεπτεμβρίου.

Ιερομάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 12 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Αυτόνομος.

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

NA TIMATE ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΣΑΣ. OTAN ΛETE ΠΩΣ ΘΑ KANETE KATI NA TO KANETE (ROBIN SHARMA)

Όταν λέτε σε κάποιον – σε οποιονδήποτε – στην κοινότητά σας ότι θα κάνετε κάτι, κάντε το!
Τόσο απλό. Τόσο δυσεύρετο … Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα είστε αξιόπιστοι, θα μπορούν οι άλλοι να βασίζονται πάνω σας και θα σας υπολογίζουν όλοι εκείνοι με τους οποίους έρχεστε σε επαφή. Επίσης έτσι θα ξεχωρίσετε από τους πολλούς, δεν θα είστε άλλος ένας ακόλουθος του κοπαδιού.

Ο ''ΑΝΑΠΟΔΟΣ'' ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ ''ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ'' ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ''ΔΩΡΑ'' ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ!


ΑΠΟ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ 

«Πακέτο κοινωνικών παροχών» βαφτίζει με θράσος η κυβέρνηση την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, την ανακύκλωση της φτώχειας και της μιζέριας,..

«Πακέτο κοινωνικών παροχών» βαφτίζει με θράσος η κυβέρνηση την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, την ανακύκλωση της φτώχειας και της μιζέριας, καθώς και τα νέα «δωράκια» στο κεφάλαιο.

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!

 «Εκ των γραμμάτων γεννάται η προκοπή με την οποίαν λάμπουν τα ελεύθερα έθνη»

- Ρήγας Φεραίος -

Κάθε νέα σχολική χρονιά σηματοδοτεί για τους μαθητές, ένα πλούσιο ταξίδι στον ανεξάντλητο κόσμο των γνώσεων. Εκεί που, γράμματα και λέξεις, αποκαλύπτουν, με σαφήνεια και ακρίβεια, το περιεχόμενο όλων των μαθησιακών αντικειμένων.
Η μαθητική και η εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς και η οικογένεια, καλούνται στις επάλξεις, η κάθε μία από την πλευρά της, για να εκπληρώσουν, με αγάπη και θέληση, την αποστολή τους κατά τη σχολική περίοδο 2024-2025.

ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΗΣ ΒΑΣΤΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ!


Η Αγία Θεοδώρα καταγόταν από την Αγιοτόκο και Ηρωοτόκο Πελοπόννησο γι’ αυτό και από κάποιους ονομάζεται Αγία Θεοδώρα η «Πελοποννήσια». Ως προς την καταγωγή της πιθανότερες περιοχές φαίνεται να είναι η Αρκαδία και η Μεσσηνία.