Τρίτη 28 Απριλίου 2015

28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1299: ΛΗΓΕΙ Η ΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ!

Στις 28 Απριλίου 1299 ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη ειρήνης μεταξύ της Ενετικής Δημοκρατίας και της επανάστασης που οργανώθηκε από την κρητική αριστοκρατία, προεξάρχοντος του Αλέξιου Καλλέργη.
Το 1268 είχε προηγηθεί η αποτυχημένη επανάσταση της οικογένειας των Χορτάτζηδων, η οποία έληξε άδοξα. Στην επανάσταση αυτή ο Καλλέργης είχε τηρήσει αρνητική στάση και είχε κατηγορηθεί ως προδότης.
Η αγριότητα όμως με την οποία οι Ενετοί επέδειξαν στους κατοίκους της Κρήτης οδήγησε τον Καλλέργη σε σύμπραξη μαζί και με άλλες αριστοκρατικές οικογένειες, οργανώνοντας μία νέα επανάσταση για να απωθηθούν από το νησί το 1283.
Η νέα κρητική επανάσταση συνέπεσε χρονικά με τον πόλεμο μεταξύ Ενετών και Γενουατών. Μην μπορώντας οι Ενετοί να στείλουν ενισχύσεις στην Κρήτη απώλεσαν τον έλεγχο του νησιού με εξαίρεση την πρωτεύουσα και κάποια ισχυρά παραθαλάσσια φρούρια.
Εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση, οι Κρήτες υπό τον Καλλέργη προσπάθησαν να έλθουν σε συνεννόηση με τον Γενουάτη Ναύαρχο Αντρέα Ντόρια για το σχηματισμό μίας συμμαχίας κατά των Ενετών, δίχως όμως να επιτευχθεί συμφωνία.
Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων αυτών δίχασε τους αριστοκράτες. Το 1293 οι Ενετοί κατόρθωσαν να ανατρέψουν την κατάσταση και να επανακτήσουν μέρος του ελέγχου του νησιού.
Τότε ξεκινούν οι πρώτες επαφές της Ενετικής Δημοκρατίας για την επίτευξη ειρήνης με τους Επαναστάτες. Οι διαπραγματεύσεις αυτές κατέληξαν σε συμφωνία το 1299.
Οι σημαντικότεροι όροι της Συνθήκης ειρήνης προέβλεπαν μεταξύ άλλων τη χορηγία γενικής αμνήστευσης στους επαναστάτες και την άδεια να παντρεύονται οι
Χριστιανοί Ορθόδοξοι με τους Χριστιανούς Καθολικούς, σημαντικός όρος για την αφομοίωση και τον εξελληνισμό του λατινικού στοιχείου της νήσου.
Πιστός στους όρους αυτής της συνθήκης ειρήνης, ο Καλλέργης κατέπνιξε μία μεταγενέστερη απόπειρα εκδήλωσης νέας Κρητικής Επανάστασης και όρκισε τα παιδιά του να φυλάσσουν πίστη στη Γαληνοτάτη Δημοκρατία.

Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia,
http://www.historical-quest.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.