Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΝΤ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!

Το Spiegel γράφει και για το νέο νόμισμα, με το οποίο θα γίνονται πληρωμές
Ο Βαρουφάκης, όμως, επιμένει ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους θεσμούς
Τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενημέρωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, για όσα συνέβησαν στο Eurogroup και το ECOFIN στη Ρίγα, όπου, όπως παραδέχτηκε και η Κυβέρνηση, ασκήθηκαν μεγάλες πιέσεις στην Ελλάδα να επιταχύνει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, αλλιώς ούτε συμφωνία θα υπάρξει, ούτε και μερική έστω καταβολή χρημάτων, ώστε να αντιμετωπιστεί το σοβαρότατο, κατά κοινή παραδοχή, ταμειακό πρόβλημα της χώρας.
Ο κ. Βαρουφάκης αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να κάνει δηλώσεις, γεγονός που ερμηνεύεται από πολιτικούς παρατηρητές στην Αθήνα ως «ενδεικτικό της δύσκολης φάσης», στην οποία βρίσκεται τώρα η πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Κοντά σε συμφωνία»
Πάντως, σε συνέντευξή του, νωρίτερα το Σάββατο, στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο euronews, ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία», συμπληρώνοντας πως αρκεί η αίσια κατάληξη «να γίνει σωστά, όχι απλώς να υπογράψουμε μια οποιαδήποτε συμφωνία για να έχουμε συμφωνία, αλλά να καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι που θα είναι ένα γνήσιο αναπτυξιακό μοντέλο για την Ελλάδα».
Ακόμα, παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν ακόμα διαφορές με τους θεσμούς», αλλά ελπίζει αυτές «σύντομα να γεφυρωθούν».
Ακόμα, ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι κάποιος συνάδελφός του στο Eurogroup της Λετονίας, «ακούσια, ενδεχομένως και από θυμό», αναφέρθηκε σε Σχέδιο Β’ σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες.
«Η άμεση απάντησή μου ήταν να πω ότι δεν υπάρχει Σχέδιο Β’, δεν μπορεί να υπάρξει Σχέδιο Β’ και η οποιαδήποτε αναφορά σε Σχέδιο Β’ είναι καταφανώς αντιευρωπαϊκή και εν τέλει είναι εναντίον των συμφερόντων της συγκεκριμένης χώρας, που εκπροσωπείται από τον συγκεκριμένο συνάδελφο», είπε ο Υπουργός Οικονομικών στο euronews.

Der Spiegel: Μυστικά σχέδια
Από την άλλη, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, οι δανειστές έχουν διερευνήσει τις συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, και παράλληλα κάνει λόγο για «μυστικά σχέδια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», και «την ύπαρξη σχετικού non paper», που φέρεται να κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάρτιο στο ΔΝΤ με τίτλο «Η Ελλάδα μετά την αποχώρηση από το Ευρώ». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ταμείο εκτιμά ότι μία αποχώρηση της Ελλάδας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα ήταν «διαχειρίσιμη», αν και σε αυτήν την περίπτωση, λέει, θα χρειάζονταν μέτρα προστασίας από κερδοσκοπικές επιθέσεις για ορισμένες «ευάλωτες χώρες», δηλαδή πιθανότατα την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

«Ι owe you», το νέο νόμισμα
Το Der Spiegel γράφει πως «εάν η Κυβέρνηση Τσίπρα δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα (για την πληρωμή του ΔΝΤ), θα έρθει η άτακτη χρεοκοπία», και ότι «ο ευρωπαϊκός μηχανισμός EFSF, ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της χώρας, θα ήταν αναγκασμένος να κηρύξει άμεσα απαιτητά τα δικά του δάνεια, ύψους 130 δις ευρώ».
Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα υπήρχε άλλη επιλογή παρά «να εκδώσει τίτλους για να πληρώσει προμηθευτές, συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους. Οι ειδικοί αποκαλούν τους τίτλους IOUs, από την αγγλική έκφραση "I owe you", δηλαδή "σου χρωστάω". Με αυτούς μπορεί κανείς (θεωρητικά) να πληρώσει το ρεύμα ή τη θέρμανση και να κάνει τα ψώνια του. Κατ' αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα καθιέρωνε ένα παράλληλο νόμισμα», αναφέρει το άρθρο του γερμανικού περιοδικού.
Ωστόσο όλοι οι ειδικοί συμφωνούν, υποστηρίζει το περιοδικό, ότι «τα IOUs είναι μόνο μία ενδιάμεση λύση για μερικές εβδομάδες, ίσως για δύο-τρεις μήνες. Μόλις κυκλοφορήσουν οι πρώτοι τίτλοι, οι Έλληνες θα ορμήσουν στις τράπεζες, προσπαθώντας να προστατέψουν τις οικονομίες που έχουν σε ευρώ. Εάν η Κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει την αποψίλωση των καταθέσεων, θα πρέπει να κλείσει προσωρινά τις τράπεζες και να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων».

http://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.