Κυριακή 26 Απριλίου 2015

ΣΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΚΟΥ!

Του Θανάση Καρτερού

Θα μπορούσε να είναι και μια συζήτηση σε πολύ ειδική πτέρυγα ψυχιατρείου. Ευρωπαϊκού μάλιστα και με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Γιατί το λέμε αυτό; Δώστε βάση: Βιαστείτε να κλείσετε συμφωνία με μας τους δανειστές, λένε οι δανειστές. Ωραία. Και γιατί να βιαστούμε; Γιατί ξεμένετε από λεφτά. Ξανά ωραία. Και γιατί ξεμένουμε από λεφτά; Γιατί δεν σας δίνουμε εμείς τα λεφτά που ήμασταν υποχρεωμένοι να σας δώσουμε εδώ και καιρό.
Ε, άντε πες εσύ ο ψύχραιμος αν όλα αυτά δεν είναι σκηνές από τη φωλιά του κούκου. Σας στραγγαλίζουμε, ενώ σας προειδοποιούμε ότι επέρχεται οσονούπω ο θάνατος από ασφυξία. Σας κρατάμε το κεφάλι κάτω από το νερό, ενώ σας προειδοποιούμε για τον επικείμενο πνιγμό σας. Σας σφυροκοπούμε, ενώ σας προειδοποιούμε ότι οσονούπω θα τεζάρετε. Αν δεν βιαστείτε. Πάντα αν δεν βιαστείτε. Να συμφωνήσετε μαζί μας!!!!!!!
Αυτή είναι η γενική εικόνα. Και το ωραίο είναι πως οι δικοί μας εδώ, οι προηγούμενοι, οι ποτάμιοι, οι Λεωνίδες των μεταρρυθμίσεων, όλοι το ίδιο επαναλαμβάνουν. Εν χορώ, εν χορδαίς, εν οργάνοις, εν κραυγαίς, εν ψιθύροις. Βιαστείτε να κλείσετε συμφωνία. Και κανείς τους δεν δείχνει να ανησυχεί για το γεγονός ότι πριν κλείσουμε συμφωνία μας κρατούν κλεισμένους στο ψυχιατρείο τους. Πράγμα που ενισχύει τις υποψίες ότι λέγοντας συμφωνία εννοούν ζουρλομανδύα.
Ναι, αλλά το ζουρλομανδύα τους τον δοκιμάσαμε. Και τα ηλεκτροσόκ τους, και τα παγωμένα μπάνια, και όλες τις βάρβαρες μεθόδους τους. Και το "λογικό" που βγήκε όλοι το ζήσαμε και το ζούμε. Γιατί διάολο επιμένουν οι ψυχίατροι, οι φύλακες, και φυσικά η σκληρή νοσοκόμα Μίλντρεντ στα ίδια και στα ίδια; Μα γιατί, προφανώς, όπως και στη σχετική ταινία, το θέμα δεν είναι η θεραπεία. Είναι να καμφθεί ο ασθενής. Να δηλώσει υποταγή. Να υπογράψει ό, τι του βάλουν μπροστά του.
Μπορεί να δώσει κανείς κάποια άλλη λογική ερμηνεία σε όσα διαδραματίζονται τελευταία σε θεσμούςκαι εσμούς; Αν ναι ευπρόσδεκτη. Αλλιώς δύο τινά μας απομένουν. Ή θα σπάσουμε το τζάμι να δραπετεύσουμε από τις λογικές του φρενοκομείου. Πολιτική συμφωνία, λέγεται αυτό. Ή θα καταλήξουμε όλοι σε μια ωραία-ωραία λοβοτομή. Να βαφτίζουμε τις περικοπές μεταρρύθμιση, τη ζούγκλα απορρύθμιση, και τη φωλιά του κούκου λογική ρύθμιση. Και γρήγορη μάλιστα.... 

*Δημοσιεύθηκε στην ''AYΓΗ'' το Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.