Τρίτη 7 Απριλίου 2015

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ: Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΡΕΝΤΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑ!


Τη Δευτέρα του Πάσχα, 13 Απριλίου, και ώρα 09:00΄, στην πλατεία της Περαχώρας, παρακολουθήστε την αναβίωση του “Γιαρέντη”, από τους φορείς της Περαχώρας.
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό και μοναδικό έθιμο του χωριού, που οι ρίζες του χάνονται στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Όμως, εμφανίζεται εκ νέου, δειλά-δειλά, τις πρώτες δεκαετίες του 1900, από ανθρώπους του χωριού. 
Οι συμμετέχοντες ντυμένοι με παραδοσιακές στολές ξεκινούν το χορό και το τραγούδι μέσα από τις εκκλησιές και καταλήγουν στην κεντρική πλατεία για να ξεκινήσει το γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα. Τα τελευταία τριάντα χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περαχώρας, οι φορείς και οι κάτοικοι της Περαχώρας, αναβιώνουν το μοναδικό αυτό έθιμο, προσφέροντας πασχαλινά εδέσματα και άφθονο τοπικό οίνο! 

 ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ <<ΓΙΑΡΕΝΤΗ>>

<< Το έθιμο λαμβάνει χώρα στις δύο ενορίες του χωριού, τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τον ιερό ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, αμέσως μετά το τέλος της λειτουργίας. Οι ενορίτες και τα μέλη των χορευτικών τμημάτων, ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές (Μουντάφισσα, Φουστανέλλα, Βλάχα) ξεκινούν να χορεύουν με μπροστάρη τον παπά της κάθε ενορίας το χορό του Γιαρέντη μέσα και έξω από τον ναό. Ο χορός περνά μέσα από την εκκλησία και γύρω από αυτήν δημιουργώντας κατά τη διαδρομή το σχήμα του σταυρού.
΄Επειτα από αυτό το τελετουργικό, οι ενορίτες και των δύο ενοριών, χορεύοντας και τραγουδώντας, ξεκινούν με κατεύθυνση την άλλη ενορία με στόχο την πραγματοποίηση του τελετουργικού και σε εκείνη.
Οι ενορίτες και των δύο εκκλησιών, τα μέλη των χορευτικών τμημάτων και ο κόσμος συναντιούνται στην πλατεία του χωριού όπου συνεχίζουν να χορεύουν και να τραγουδούν τα στιχάκια της Δευτέρας του Πάσχα. >>

ΠΗΓΗ: ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 

Ο8:30': Δωρεάν μεταφορά-Αναχώρηση από το σταθμό του ΚΤΕΛ στο Λουτράκι.
09:00΄: Συνάντηση στις ενορίες του χωριού.
10:30΄: Γλέντι με την παραδοσιακή ορχήστρα του Παναγιώτη Τσιόγκα και με πολλά παραδοσιακά κεράσματα.
Διοργάνωση: Τοπικοί Φορείς Περαχώρας
Χορηγός: Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων
Με τη συμπαράσταση και συμμετοχή και άλλων Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.