Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ, ΙΟΥΝΗΣ 1963! (ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)


Στις 24-29 Ιούνιου 1963 πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα Παγκόσμιο Συνέδριο Γυναικών, που διοργανώθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοκρατικών Γυναικών.
Στο συνέδριο προσκλήθηκαν και ελληνίδες. Για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκε από ομάδα προοδευτικών γυναικών (κυρίως προερχόμενες από την ΕΔΑ) πλατιά επιτροπή για την επιλογή των ελληνίδων αντιπροσώπων στο συνέδριο. Να σημειώσουμε ότι και ως αποτέλεσμα της συμμέτοχης αυτής είχαμε στις 25 Μάη 1964 την ίδρυση της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών (ΠΕΓ). (Νωρίτερα στα 1963 είχε δημιουργηθεί η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων Γυναικών -ΣΕΕΓ). Η ΠΕΓ ήταν μέλος της «Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Γυναικών» (ΠΔΟΓ).
Μεταξύ αυτών που πήραν μέρος στο συνέδριο της Μόσχας ήταν η πρώτη γυναίκα βουλευτής της ΕΔΑ Θανασέκου, η Διδώ Σωτηρίου κ.α. Το ντοκουμέντο που παρουσιάζουμε προέρχεται από την Μαρία Τσαλουχίδου από τη Βέροια, που ήταν αντιστασιακή, δημοτική σύμβουλος και αναπληρώτρια του Δημάρχου και η οποία πήρε μέρος στο συνέδριο αυτό.
Να σημειώσουμε ακόμη ότι το συνέδριο χαιρέτισαν ο Νικίτα Χρουστσόφ και η Βαλεντίνα Τερεσκόβα (η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία που ταξίδεψε στο διάστημα. Αυτό το ταξίδι πραγματοποιήθηκε στις 16 ως 19 Ιουνίου 1963), ενώ κατά τη διάρκεια του αίσθηση έκανε η οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ των αντιπροσωπειών Κίνας και Ινδίας εξαιτίας της υπάρχουσας συνοριακής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών.
Το βασικό ντοκουμέντο που καταλήχτηκε από το συνέδριο είναι η «Έκκλησις στις Γυναίκες όλων των Ηπείρων». Να τονίσουμε ότι στο ντοκουμέντο αυτό αντανακλώνται τόσο τα προβλήματα της εποχής με κύριο αυτό της Ειρήνης και της αποτροπής ενός παγκόσμιου, πυρηνικού αυτή τη φορά πολέμου, αλλά και οι αντιλήψεις που υπήρχαν τότες στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα σχετικά με τα ζητήματα της «ειρηνικής συνύπαρξης»
«Στις Γυναίκες όλων των Ηπείρων
Έκκλησις
Του Παγκοσμίου Συνεδρίου Γυναικών

Γυναίκες, μητέρες όλων των χωρών, όλων των ηπείρων, Αγαπημένες αδελφές, αγαπημένες φίλες
Εμείς που πήραμε μέρος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γυναικών απευθυνόμαστε σε σας.
Αντιπροσωπεύουμε εκατοντάδες εκατομμύρια γυναίκες από 110 χώρες και ήρθαμε στη Μόσχα από όλα τα μέρη της γης-από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία, την Αυστραλία, από όλες τις χώρες της Αμερικανικής ηπείρου-να ανταλλάξουμε την πείρα μας, τους φόβους και τις ελπίδες μας και να εξετάσουμε μαζί τρόπους πάλης για να βάλουμε τέλος στα βάσανά μας και να πραγματοποιήσουμε τις ελπίδες μας.
Κοινοί πόθοι για μια διαρκή ειρήνη όλων των λαών του κόσμου μας ένωσαν, παρά το γεγονός ότι οι χώρες μας έχουν διαφορετική ανάπτυξη, ότι προερχόμαστε από διάφορες κοινωνικές τάξεις και έχουμε διαφορετικές πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Έχουμε όμως όλες την κοινή επιθυμία να κερδίσουμε για τις γυναίκες εργάτριες, αγρότισσες, νοικοκυρές και διανοούμενες μια άξια και δίκαιη θέση στην κοινωνία και την οικογένεια με ίσα δικαιώματα και ευθύνες που θα τους επιτρέψουν να αναπτύξουν πλήρως τις δυνατότητες τους και να συμβάλουν σε όλους τους τομείς στην πρόοδο της ανθρωπότητας.
Εκατομμύρια γυναίκες έχουν κατακτήσει οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά δικαιώματα και αγωνίζονται να τα κατοχυρώσουν και να τα διευρύνουν ακόμη παρά πέρα.
Εκατομμύρια γυναίκες παίρνουν μέρος στην οικοδόμηση μιας καινούργιας κοινωνίας σε πλήρη ισοτιμία με τους άνδρες.
Το επίτευγμα της Βαλεντίνα Τερεσκόβα και του Βαλερύ Μπικόφσκι αποδεικνύουν περίτρανα ότι τα όνειρα μας μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.
΄Εχουμε όλες μας την κοινή επιθυμία να κερδίσουμε την ευτυχία για τα παιδιά μας, να δώσουμε σε όλα τα παιδιά του κόσμου μια ζωή χρήσιμη, ευτυχισμένη, γεμάτη υγεία.
Οι γυναίκες είναι μητέρες όλων των παιδιών. Δεν μπορούμε να παραδεχτούμε ότι στον αιώνα της επιστημονικής και κοινωνικής προόδου που ζούμε εκατομμύρια παιδιά στερούνται τη ευτυχία, πεινάνε, μένουν αγράμματα, γίνονται αντικείμενον εκμετάλλευσης, είναι καταδικασμένα σε πρόωρο θάνατο.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την διάδοση έχθρας και μίσους μεταξύ των λαών και φυλών ούτε να αφήσουμε τις δυνάμεις της αντίδρασης και του πολέμου να δηλητηριάζουν το μυαλό και να διαφθείρουν την ψυχή της νέας γενιάς.
Γυναίκες όλων των χωρών και όλων των ηπείρων,
Κάνουμε έκκληση σε σας να παλαίψετε χωρίς ταλαντεύσεις, χωρίς να λογαριάσετε τις δυσκολίες και τις θυσίες, για την κατάκτηση και υπεράσπιση της ισοτιμίας όλων των γυναικών σε όλους τους τομείς-εργασία, υγεία, ανάπαυση, παιδεία, οικονομία, αστικά και πολιτικά δικαιώματα- για να δημιουργήσουμε στις χώρες μας και σ’ όλον τον κόσμο τις απαραίτητες συνθήκες για μια ευτυχισμένη ζωή για κάθε οικογένεια, να αναθρέψουμε γενιές παιδιών που θα εμπνέονται από το μεγάλο ιδανικό της ειρήνης και της φιλίας μεταξύ των λαών, της κοινωνικής προόδου και του ουμανισμού.
Για να πραγματοποιήσουμε αυτούς τους δίκαιους πόθους μας, για ευτυχία, χρειαζόμαστε ειρήνη και φιλία μεταξύ των λαών.
Αγαπημένες αδελφές, αγαπημένες φίλες σ’ όλη τη γη. Ανησυχούμε από τον αυξανόμενο κίνδυνο που δημιουργείται από τον ανταγωνισμό στους εξοπλισμούς που θα μπορούσε να οδηγήση σε μια θερμοπυρηνική καταστροφή με μοιραίες συνέπειες για την ανθρωπότητα.
Απέραντες δυνάμεις καταβροχθίζονται από την παραγωγή μέσων καταστροφής και εξόντωσης.
Έχοντας συνείδηση των ευθυνών μας για το μέλλον των παιδιών και της τύχης του κόσμου, είμαστε ακλόνητα αποφασισμένες να συμβάλουμε σοβαρά στον αγώνα κατά της απειλής του πολέμου.
Θέλουμε να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας διαρκούς ειρήνης. Δεν θέλουμε να λύνονται οι διαφορές μεταξύ των κρατών με πόλεμο. Πιστεύουμε ότι οι διαφορές μπορούν να κανονισθούν με διαπραγματεύσεις.
Θέλουμε να παλέψουμε για την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των κρατών με διαφορετικό σύστημα σε όλο τον κόσμο, συνύπαρξη βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας, στη μη επίθεση, την μη επέμβαση, στην ισότητα δικαιωμάτων και στην αμοιβαία ωφέλεια. Θέλουμε να πετύχουμε τον πλήρη και αποτελεσματικό ελεγχόμενο αφοπλισμό, και τον θερμοπυρηνικό αφοπλισμό ειδικώτερα.
Απευθυνόμαστε σε σας και ζητούμε:
Να αγωνισθήτε μαζί μας ακατάπαυστα για τον τερματισμό των πυρηνικών πειραμάτων.
Να υποστηρίξετε την δημιουργία αποατομικοποιημένων ζωνών.
Μα αγωνισθήτε για την κατάργηση των βάσεων και την απομάκρυνση των στρατευμάτων από τα ξένα εδάφη.
– Να υποστηρίξετε τις ενέργειες προσωπικοτήτων, οργανώσεων και κυβερνήσεων που δρουν σύμφωνα μ’αυτό το πνεύμα.
Να πολλαπλασιάσετε τον αριθμό των γυναικών-μαχητριών της ειρηνικής συνύπαρξης και του αφοπλισμού.
Ο αφοπλισμός θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες νίκες της ειρηνόφιλης ανθρωπότητας. Θα συμβάλει στην ειρήνη του κόσμου, θα δημιουργήσει τις συνθήκες για αληθινή ισότητα μεταξύ των λαών, θα ελευθερώσει απέραντες υλικές και ανθρώπινες δυνάμεις για ειρηνικούς σκοπούς και θα θέσει την επιστήμη στην υπηρεσία της ανθρωπότητας.
Ο αφοπλισμός δεν θα έλυνε όλα τα κοινωνικά και εξαρτημένα απ’ αυτά προβλήματα, θα δημιουργούσε όμως τις προϋποθέσεις που ανταποκρίνονται στα συμφέροντα των λαών. Η υπόθεση του αφοπλισμού και της ειρήνης είναι αδιαχώριστα δεμένη με την υπόθεση του αγώνα των λαών για εθνική ανεξαρτησία.
Είναι απαράδεκτο και όνειδος για την ανθρωπότητα να υποφέρουν ακόμη εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά κάτω από αποικιακή σκλαβιά, να εξαρτώνται οικονομικά ακόμα πολλές χώρες στην Αφρική, Λατινική Αμερική και Ασία από ιμπεριαλιστικά κράτη, να υπάρχουν φασιστικές δικτατορίες 18 χρόνια μετά την ήττα του Χίτλερ. Όλοι οι λαοί θα πρέπει να μπορούν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι, να διαλέγουν τον τρόπο ζωής τους και το κοινωνικό σύστημα που τους αρέσει.
Υποστηρίζουμε τις γυναίκες και τους λαούς που παλεύουν εναντίον όλων των μορφών ιμπεριαλιστικής καταπίεσης και όλων των μορφών αποικιοκρατίας, και των υπολειμμάτων της φεουδαρχίας για την ελευθερία τους και την εθνική ανεξαρτησία. Υποστηρίζαμε τις γυναίκες που αγωνίζονται και υποφέρουν κάτω από τις σκληρές συνθήκες του φασισμού. Και αγωνιζόμαστε ώστε στο μέλλον ούτε μία γυναίκα να μη μείνη στη φυλακή γιατί υπερασπίστηκε τα παιδιά της, την ελευθερία και την ειρήνη.
Γυναίκες, εμείς που δίνουμε τη ζωή, οφείλουμε και να την υπερασπιστούμε.
Έχουμε μεγάλη ευθύνη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για την ευτυχίαν των παιδιών μας, την υπεράσπιση της ειρήνης και του δικαιώματος των λαών για ανεξαρτησία. Έχουμε, όμως, επίσης μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, κι’ αυτό μας εμψυχώνει. Είμαστε περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της ανθρωπότητας. Η δύναμή μας στηρίζεται στην ένωσή μας, που μας έδωσε , ως τώρα, τη δυνατότητα ν’ αποφύγουμε τη φρίκη ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου.
Αυτό που μας ενώνει είναι ισχυρό. Είναι η αγάπη για τα παιδιά μας, η φιλία και η αλληλεγγύη ανάμεσα στις γυναίκες και τους λαούς όλου του κόσμου . Είναι η θέλησή μας για ειρήνη, δικαιοσύνη, πρόοδο, και για την ευτυχία όλης της ανθρωπότητας.
Ενωθήκαμε για να συγκεντρώσουμε και να βάλουμε σε δράση όλες μας τις δυνάμεις εναντίον του κινδύνου του πολέμου για να στερεώσουμε μια διαρκή ειρήνη πάνω σ’ όλη τη γη.
ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΗΣΟΥΜΕ, Η ΖΩΗ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΗ.
Μόσχα, 24-29 Ιουνίου 1963»

Πηγή: http://atexnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.