Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Η ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ!

Η μετατροπή των εύφορων εδαφών σε έρημο, με κύριο ένοχο τον άνθρωπο, πλήττει σοβαρά πάνω 100 χώρες στον κόσμο. Προκαλεί εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, διάβρωση και κατολίσθηση των εδαφών, καθώς και πλημμύρες.
Η ερημοποίηση της γης έχει ως συνέπειες, την ανυπολόγιστη απώλεια στο γεωργικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, τη ραγδαία χειροτέρευση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.
200 χώρες του κόσμου συντονίζουν της ενέργειές τους για την καταπολέμηση του φαινομένου, μέσω του ΟΗΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή καθιερώθηκε και η 17η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποιησης.
Στη χώρα μας, το ένα τρίτο των εδαφών υπόκειται σε υψηλό δυνητικό κίνδυνο ερημοποίησης.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr


Το φαινόμενο της ερημοποίησης

Το φαινόμενο της ερημοποίησης ή απερήμωσης ευθύνεται για την υποβάθμιση του 1/3 της γονιμότητας του εδάφους παγκοσμίως, με 24 δισεκατομμύρια τόνους γόνιμου εδάφους να εξαφανίζονται κάθε χρόνο.
Ο ορισμός που δόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, περιγράφει το φαινόμενο ως «υποβάθμιση της γης σε ξηρές, ημίξηρες και ύφυγρες περιοχές που προκύπτει από διάφορους παράγοντες, όπως η κλιματική αλλαγή και οι ανθρώπινες δραστηριότητες». Παρατηρείται σε ξηρά και εύθραυστα οικοσυστήματα και επηρεάζει το επιφανειακό έδαφος, το υπέδαφος, τα υπόγεια νερά, τις μετακινήσεις των πετρωμάτων, τους πληθυσμούς των ζώων και των φυτών, καθώς και τις ανθρώπινες εγκαταστάσεις, όπως τα φράγματα. 
Πιο συγκεκριμένα
• 170 χώρες επηρεάζονται άμεσα
• 50 χώρες επηρεάζονται έμμεσα
• Οι ξηρές περιοχές είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς 
Όπως παρουσιάζεται στο παραπάνω γράφημα, στις υποσαχάριες περιοχές της Αφρικής και στις χώρες της Ασίας, περισσότερο από 1 εκατομμύριο εκτάρια γης είναι ξηρά και επομένως απειλούνται άμεσα από ερημοποίηση. Αυτό φαίνεται και από τον πιο πάνω χάρτη, όπου τα επίπεδα επικινδυνότητας για ερημοποίηση είναι υψηλότερα στις γκρι περιοχές (ξηρές), δηλαδή σε περιοχές της Αφρικής, της Ασίας και της Ωκεανίας.

Πηγή:http://www.ncu.org.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.