Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ!

Γράφει η Χριστίνα Σεμίδαλις*
  • Αποκλειστικά για το παρόν ιστολόγιο
Αποτέλεσμα εικόνας για Η τιμιότητα είναι μια αρετή
Και μια παλιά παροιμία λέει: "χέρι καθαρό πλύσιμο δεν θέλει". Και μια δεύτερη: "το καθάριο το χρυσάφι δε φοβάται τη φωτιά". Και μια τρίτη: "τίμια ζύγιαζε και όσο θέλεις πούλα".
Η τιμιότητα είναι μια αρετή που χαρακτηρίζει τα ακέραια άτομα. Τα άτομα εκείνα που οι αρχές τους συμπλέουν με την κοινωνική τους συμπεριφορά. Σαν ακέραια άτομα στην τιμιότητα θεωρούνται οι μη χρήστες της πλάνης, του ψέματος και της κλεψιάς. Όλοι εμείς οι ταπεινοί άνθρωποι, που προσπαθούμε να αποκτήσουμε τα προς το ζειν, αξιοποιώντας τις ιδιότητές μας και τις τέχνες μας. Οι αγρότες που κοπιάζουν τόσο πολύ, οι εκπαιδευτικοί και όσοι εργάζονται με το πνεύμα. Και πολλές κατηγορίες επαγγελμάτων, ανθρώπων που νοικιάζουν τη δύναμή τους για να παράγουν έργο από το οποίο αμείβονται. 
Τίμια όλος αυτός ο κόσμος προσπαθεί να βγάλει το ψωμί του, με καθαρά μέσα, μέσα στην ανταλλακτική διαδικασία παραγόμενου έργου και αμοιβής.
Αποτέλεσμα εικόνας για Η τιμιότητα είναι μια αρετή
Και όμως, υπάρχει και μια μερίδα της κοινωνίας αυτής που είναι μη τίμιοι. Που όταν μιλάνε σκόπιμα θαρρείς δεν τους καταλαβαίνει κανείς. Που όταν εργάζονται, σχεδόν στις περισσότερες των περιπτώσεων το παραγόμενο έργο τους αποτελείται από προϊόντα ύποπτα. Που όταν προσπαθούν να μας πείσουν ότι εργάζονται για το καλό μας, εμείς γινόμαστε ακόμα πιο δύσπιστοι απέναντί τους. Που όταν μας μιλούν έχουν την ικανότητα να μας παραπλανούν και μάλιστα χωρίς να λένε τίποτα. Και τελικά, σε πολλές των περιπτώσεων να ανακαλύπτεται ότι κάποια άτομα από αυτά έχουν τρανταχτές περιουσίες από μη δικαιολογήσιμο τρόπο. Ναι, είναι οι πολιτικοί. Αν και όχι στο σύνολό τους, στο μεγαλύτερο μέρος αποτελούν παράδειγμα μη τιμιότητας. Ακεραιότητα καμία και στρουθοκαμηλισμός τους χαρακτηρίζει.
Αποτέλεσμα εικόνας για βουλή.
Το σπουδαίο είναι ότι εξακολουθούν να βρίσκονται στις θέσεις τους, να εκλέγονται και να επανεκλέγονται. Όμως το εντυπωσιακότερο όλων είναι το ότι μερίδα από αναλογία τους ανακυκλώνονται και επανεκλέγονται και περιφέρονται από κόμμα σε κόμμα, από επιτροπή σε επιτροπή, από αξίωμα σε αξίωμα λες και έχουν αγοράσει οικοπεδάκι στη βουλή. Και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι εμείς τους εκλέγουμε. Σίγουρα πρόκειται για θέμα προς διερεύνηση.
Υπάρχει τιμιότερο από το να κοιμάται ο άνθρωπος με καθαρή συνείδηση και αμέσως μόλις ακουμπήσει το κεφαλάκι του στο μαξιλάρι; Είναι το φαινόμενο του κυκλώνα. Λέμε, εγώ έχω υπόγειο, θα προστατευτώ, δεν με αγγίζει τίποτα. Ναι αλλά όταν όλα γύρω τριγύρω είναι κατεστραμμένα εγώ με τι εφόδια θα καταφέρω να επιβιώσω;

*Πολιτικός Επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.