Σάββατο 21 Απριλίου 2018

ΛΟΥΤΡΑΚΙ, Η ΔΡΟΣΟΣΤΑΛΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ...!

Του Δημήτρη Καραπατά


Κάτω από τα περιστέρια της φαντασίας που ταξιδεύουν με το μελτέμι, μέσα από τις φυλλωσιές των αναταράξεων της ιστορίας, βγαλμένος από την μακρινή ηχώ της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 
Περιστοιχισμένος από την δαντελένια ακτή του Κορινθιακού με τις αμέτρητες κολπώσεις, γωνιώσεις, και βραχοκυκλώσεις, που βρέχονται από τα καταγάλανα νερά, αλλά και από μια καταποντισμένη πηγή που εκβάλλει μέσα από τα έγκατα της θάλασσας, ξεπροβάλλει αγέρωχος, υπερήφανος, εμβληματικός, σαν δροσοσταλίδα της Πελοποννήσου, ο τόπος μας, το ξακουστό Λουτράκι!
Ο τόπος μας, το Λουτράκι, είναι έμφορτος από ιστορικές αναφορές, που χάνονται μέσα στην σκόνη του χρόνου. 
Έχει συνδέσει άρρηκτα την ιστορία του με τα λουτρά και τα νερά του, και την πρώτη ιστορική αναφορά για τα νερά του Λουτρακίου, την συναντάμε στα γραπτά του Ξενοφώντα! 
Έκτοτε, αμέτρητοι άνθρωποι έσβησαν την δίψα τους με το πολύτιμο νερό του, ενώ άλλοι το χρησιμοποίησαν για θεραπευτικούς λόγους. Αφού η περιεκτικότητα σε χλωριούχο νάτριο και σε μικρές ποσότητες μαγνησίο, του προσέδωσαν και θεραπευτικές ικανότητες.

Η <<περικυκλωμένη>> Περαία Χώρα

Σε κοντινή απόσταση από την πατρώα γη, το τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς της ιστορικής μας λουτρόπολης, συνεχίζεται, με τα όμορφα, χαμηλά και καλαίσθητα σπιτάκια, της ιστορικής και κατάφυτης Περαίας Χώρας!
Σπίτια με κόκκινες κεραμοσκεπές και πράσινες αυλές, που βρίσκονται δίπλα σε γραφικά δρομάκια, σαν καλντερίμια.
Η Περαία Χώρα είναι <<περικυκλωμένη>> από μοναστήρια που είναι φημισμένα για τα θαύματα των Αγίων Προστατών τους, συνθέτουν μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, η οποία μαρτυρά το ακλόνητο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης των ανθρώπων μας και
τα οποία σε προτρέπουν να συλλειτουργήσεις μαζί με τους αγγέλους και τους Αγίους, μιμούμενος την πραότητα, την ακακία και την αγάπη!

Το "γαλάζιο" διαμάντι του Λουτρακίου

Λίγο πιο κάτω από την ιστορική Περαία Χώρα, συναντάμε το γαλάζιο διαμάντι του τόπου μας, με τα κρυστάλλινα νερά, που ανανεώνονται κάθε έξι ώρες από τον Κορινθιακό κόλπο, χάρη στην παλίρροια και την άμπωτη.
Στην αρχαιότητα η λιμνοθάλασσα της Βουλιαγμένης, είχε τα ονόματα Εσχατιώτης και Γοργώπι. Το τοπίο εκπληκτικού φυσικού κάλους, συμπληρώνεται ολόγυρα με το καταπράσινο, φυσικό πευκοδάσος και το μικρό, παραλιακό εκκλησάκι που εκβάλλει σαν γοργόνα, από τα Ελληνόχρωμα νερά!

*Αναδημοσίευση από το προσωπικό του facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.