Κυριακή 18 Απριλίου 2021

ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ!

Λίγο πριν τη μεγάλη έξοδο

Γιάννης Θ. Διαμαντής 

Έφτασαν χθες το απόγευμα στη Ρόδο οι 189 τυχεροί Ολλανδοί που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο πειραματικό πρόγραμμα διακοπών του ολλανδικού τουριστικού πρακτορείου Sunweb.
Το πείραμα έχει ως στόχο να διερευνήσει, αν και κατά πόσο μπορούν να οργανωθούν ασφαλή τουριστικά ταξίδια από μία χώρα σε άλλη, εν μέσω πανδημίας Covid-19.
Οι οκταήμερες αυτές πειραματικές all- inclusive διακοπές σε ξενοδοχείο της Ρόδου έχουν φυσικά και κάποιους όρους.
Τα έξοδα, ύψους 399 ευρώ ανά άτομο, καλύπτονται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Η έξοδος από τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου, που δεν θα έχει άλλους ένοικους, απαγορεύεται αυστηρά, ενώ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι έχει προγραμματιστεί η διενέργεια μιας σειράς από rapid και μοριακών τεστ.
Τίποτα από τα παραπάνω όμως δεν πτόησε 25.000 Ολλανδούς από το να δηλώσουν συμμετοχή.
Κάποτε δηλώναμε συμμετοχή σε ταξιδιωτικούς διαγωνισμούς μόνο αν ήταν όλα πληρωμένα. Τώρα θα δηλώνουμε συμμετοχή απλώς και μόνο για να φτιάξουμε μια βαλίτσα διακοπών και να φτάσουμε ως το αεροδρόμιο.
Φαίνεται πάντως πως οι Ολλανδοί έχουν αποφασίσει να γίνουν οι πρωτοπόροι της επιστροφής του πλανήτη σε μια πιο κανονική ζωή, καθώς πρόσφατα πραγματοποιήσαν και πειραματικό πάρτι 1300 ατόμων στο Άμστερνταμ αλλά και ποδοσφαιρικό αγώνα παρουσία 5.000 φιλάθλων στις κερκίδες.
Η αλήθεια είναι πως φτάσαμε σε ένα σημείο που τόσο η μεταδοτικότητα του ιού όσο και η κόπωση των κυβερνήσεων και των πολιτών, και φυσικά η εξάντληση των οικονομικών πόρων που δίνονταν ως επιδόματα, έχουν καταστήσει το μέτρο του lockdown πεπερασμένο και ανεπαρκές.
Στην Ελλάδα, υπάρχει η ελπίδα πως ο συνδυασμός εμβολιασμών, τεστ, καλοκαιρίας και ατομικής ευθύνης (που αν και έχει ομολογουμένως δοκιμαστεί, εξακολουθεί να είναι ζωντανή) θα συμβάλει σε μια ομαλή επιστροφή στην προ Covid-19 ζωή μας.
Λίγο πολύ τους επόμενους μήνες όλα στη ζωή μας θα είναι ένα πείραμα. Πειραματικά θα ανοίξουν σιγά σιγά τα σχολεία, πειραματικά θα ανοίξει η αγορά και η εστίαση, πειραματικά θα ανοίξουν τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα διόδια και πειραματικά θα ανοίξουν τα θέατρα, οι μουσικές σκηνές και οι κινηματογράφοι.
Όπως σε όλα τα πειράματα όμως έτσι και σε αυτό το μεγάλο πείραμα της εξόδου μας από το lockdown, όσο πιο συγκεκριμένα είναι τα πλαίσια μέσα στα οποία θα διεξαχθεί και όσο μεγαλύτερος είναι ο σεβασμός όλων προς τους κανόνες που το διέπουν τόσο ασφαλέστερα θα είναι τα συμπεράσματα που θα βγουν ώστε να είναι ασφαλής και η επιστροφή μας.
Τις τελευταίες ημέρες υπουργοί, εκπρόσωποι επαγγελμάτων και κλάδων και πολλοί από εμάς τους παραπονούμενους πολίτες δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε, ο καθένας από την πλευρά του, το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας.
Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

Πηγή: https://www.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.