Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ...


Newsroom eleftherostypos.gr

Υπάρχουν γεγονότα που κόβουν το χρόνο σαν μαχαίρι κι εγκαθίστανται στη μνήμη ανεξίτηλα. Ο προσδιορισμός του χρόνου με «το πριν και το μετά» λειτουργεί ως σημείο αφύπνισης για τις γενιές που τον βιώνουν.


Λέμε «Μικρασιατική Καταστροφή», ορίζοντας το τραγικό σημείο στην Ιστορία μας με τον ξεριζωμό του ελληνισμού. Ομως, δεν είπαμε «πριν και μετά τον Εμφύλιο». Το απωθήσαμε, αν κι όσα έγιναν άφησαν βαθιές ουλές στη μνήμη των προηγούμενων γενεών, σκληρό αποτύπωμα στη σύγχρονη Ιστορία. Ακριβώς όπως αφήνουν όλοι οι εμφύλιοι, απανταχού της γης.
Τραγικό φαίνεται, με όσα γίνονται στην Ουκρανία σήμερα, να επικαλούνται υπερήφανα Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ «Βίτσι και Γράμμο». Περιποιεί τιμή το αιματοκύλισμα και η προσπάθεια πρόσδεσης της Ελλάδας στη Γ’ Διεθνή; Από τις διαχωριστικές γραμμές, που ο ανιστόρητος Τσίπρας συχνά επικαλείται, όφελος δεν έχει. Εμμονικός και κολλημένος σ’ ένα παρελθόν που μάτωσε η Ελλάδα και οι επερχόμενες γενιές αγνοούν.
Καταγράφονται στη σύγχρονη ελληνική πολιτική Ιστορία η εθνική ήττα μας στην Κύπρο, οι ανώμαλες πολιτικές καταστάσεις, τα κομματικά πάθη, τα συνταγματικά ατοπήματα, οι κοινωνικές αναταραχές, μίση και πάθη. Η επιβολή της Δικτατορίας αποκάλυψε ότι τα προηγούμενα της έστρωσαν το χαλί για να περάσει. Δεν ακούσαμε ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον, ως το πρωινό του Απρίλη που έσκισε την ηρεμία της ανοιξιάτικης αυγής το κροτάλισμα από της ερπύστριες των τανκ στη Βασιλίσσης Σοφίας, ώσπου να σταθμεύσουν στο προαύλιο της Βουλής.
Λέμε «πριν τη Μεταπολίτευση και μετά», αλλά αυτή η τομή δεν ορίζει ένα παγκόσμιο γεγονός. Είναι βαθιά χαραγμένη από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας από τον Κων. Καραμανλή, την πτώση της χούντας και την τραγωδία που προκαλέσαμε στην Κύπρο ως τις μέρες μας.
Με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας μπαίνει ένα νέο τραγικό ορόσημο στον ευρωπαϊκό χρόνο. Ο Πούτιν ατέχνως δικαιολογεί τον αμείλικτο πόλεμο που κάνει εναντίον της Ουκρανίας, λέγοντας ότι απελευθερώνει τη χώρα από τους ναζί! Ανακαλεί όσα η Ιστορία έκρινε αμετάκλητα, αλλά είναι αυτός που βομβαρδίζει αμάχους στη Μαριούπολη…
Ποιος φανταζόταν ότι θα ξαναμετρούσαμε το χρόνο με μέτρο έναν πόλεμο, όταν είχαμε την επιλογή «πριν και μετά την πανδημία». Αυτός είναι ένας «παγκόσμιος πόλεμος» από έναν εχθρό ύπουλο, απρόσμενο και σιωπηλό, που τον κερδίζουμε μετρώντας την πρόοδο του ανθρώπου στην επιστήμη.
Ο Πούτιν, όμως, ανακάλεσε συνειρμικά την ιστορικά τεκμηριωμένη απρόκλητη ναζιστική επιθετικότητα, την εξουσιαστική βουλιμία, τη βαρβαρότητα που διαπερνά την Ιστορία της Ρωσίας, προσθέτοντας στην παγκόσμια συλλογική μνήμη το «πριν και το μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία». Δεν πρέπει να απαλειφθεί από τη μνήμη των επόμενων γενεών στην Ευρώπη ο πόλεμος που διαλύει μια χώρα από ένα υπέρογκο, εκδικητικό «εγώ…».


Πηγή: https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.