Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ «ΚΡΥΦΤΟΥΜΕ»!

Η ψυχολόγος κ. Ράλλη, υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Κέντρου Στήριξης στο Πένθος της «Μέριμνας», εξηγεί πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για τον πόλεμο.

AP Photo/Emilio Morenatti.


Εικόνες και βίντεο με παιδιά που διασχίζουν πεζή τα σύνορα εν μέσω χιονόπτωσης, φλεγόμενα κτίρια και νεογέννητα στα καταφύγια έχουν κατακλύσει το Διαδίκτυο. Είναι, επομένως, αδύνατον να «κρυφτείς» από τα παιδιά, που βρίσκονται μεν χιλιομετρικά μακριά από την εμπόλεμη ζώνη, διακατέχονται, όμως, από μεγάλη ανησυχία και διατυπώνουν πολλά –καίρια– ερωτήματα. Η οργάνωση «Μέριμνα», που εξειδικεύεται στη συμβουλευτική στήριξη των παιδιών στο πένθος, δίνει ορισμένες οδηγίες στους γονείς για τη βέλτιστη διαχείριση της κατάστασης. «Βολιδοσκοπήστε για να ανακαλύψετε τι γνωρίζει ήδη το παιδί, ρωτήστε το αν είναι ένα θέμα που συζητούν στο σχολείο ή με φίλους του», αναφέρει η ψυχολόγος κ. Ελευθερία Ράλλη, υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Κέντρου Στήριξης στο Πένθος της «Μέριμνας».
Εδώ και πάνω από μία εβδομάδα ακούγονται εκφράσεις όπως «Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος» ή «πυρηνικός πόλεμος», εκφράσεις που μπορεί τα μικρά παιδιά να μην κατανοούν πλήρως, αναστατώνονται, ωστόσο, στο άκουσμά τους. Ως εκ τούτου, καλείστε να ακούσετε προσεκτικά και να ενθαρρύνετε το παιδί να εκφράσει τις απορίες και τα συναισθήματά του, χωρίς να τα κρίνετε. Αντιδράσεις όπως «δεν πρέπει να νιώθεις έτσι» ή «εσύ είναι άντρας και οι άντρες δεν φοβούνται» είναι όχι απλώς ατυχείς αλλά και βλαπτικές για τα παιδιά. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανόηση των ενηλίκων έναντι οποιουδήποτε συναισθήματος του παιδιού. «Δώστε ειλικρινείς απαντήσεις ανάλογα με την ηλικία του παιδιού», τονίζει η κ. Ράλλη. «Σε ένα παιδί σχολικής ηλικίας εξηγήστε ότι οι αρχηγοί κάποιων κρατών που ήταν σε σύγκρουση δεν βρήκαν λύση με ειρηνικό τρόπο και κατέφυγαν στον πόλεμο· αναγνωρίστε ότι υπάρχουν στον κόσμο άνθρωποι που είναι ειδικοί σε θέματα επίλυσης συγκρούσεων και αναζητούν λύση». Διαβεβαιώστε το παιδί ότι «ο πόλεμος συμβαίνει σε μια χώρα αρκετά μακριά, ότι το ίδιο είναι ασφαλές και ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να είναι και τα παιδιά εκεί ασφαλή».
Αν το παιδί σας πάλι δείχνει αδιαφορία για το θέμα, μη συνεχίσετε τη συζήτηση – μην του εξηγείτε περισσότερα από όσα ρωτάει. «Αποφύγετε να ενοχοποιήσετε έναν λαό καλλιεργώντας έτσι στερεότυπα». Κλείστε την τηλεόραση και αποφύγετε την έκθεση του παιδιού σε εικόνες βίας. «Αποφύγετε τις έντονες οικογενειακές συζητήσεις και χρησιμοποιήστε εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης ενώπιον του παιδιού». Καλλιεργήστε του την αίσθηση ότι συμβάλλει με τον τρόπο του στις ειρηνευτικές διαδικασίες – γράφοντας ένα γράμμα, φτιάχνοντας μια ζωγραφιά ή ένα κολάζ για την ειρήνη, συμμετέχοντας σε μια εκδήλωση υπέρ της ειρήνης, κάνοντας μια δωρεά σε έναν ανθρωπιστικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Τέλος, «αφιερώστε χρόνο στο παιδί σας, ιδιαίτερα όταν διαπιστώνετε ότι είναι αναστατωμένο, δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή αλλάζει η συμπεριφορά του», καταλήγει η κ. Ράλλη.

https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.