Ιστολόγιο για τον Άνθρωπο, την Κοινωνία, την ίδια τη Ζωή! Γιατί η Ζωή αξίζει την Επικοινωνία όταν ταξιδεύεις με πυξίδα τη γνώση!
Κυριακή 19 Αυγούστου 2018
1Ο ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΓΙΑ... ΕΞΩΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ!
Αμμουδερή ή βοτσαλωτή; H Πελοπόννησος, διαθέτει παραλίες αξιοζήλευτες, που προσελκύουν- όχι άδικα- πλήθος κόσμου. Άλλες ατελείωτες, με άμμο σαν μαλακό στρώμα, να φιλοξενούν τη χαλαρότητα και την οκνηρία του καλοκαιριού.
Εύκολα προσβάσιμη ή μακριά από τα πάντα, κι ας χρειαστεί να οδηγήσετε δύο ώρες από τον κοντινότερο οικισμό για να φτάσετε;
Πλαισιωμένη από πευκοδάση, χωρίς ίχνος στεριάς στον ορίζοντα, με σχεδόν ακίνητα τιρκουάζ νερά, ή με λίγο κυματάκι για να έχει και λίγη δράση; Όπως και αν φαντάζεστε την παραλία των ονείρων σας, η Πελοπόννησος την έχει.
Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΟΡΓΟΝΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ!
Η πιο αλλόκοτη μέσα στην Ελλάδα και σ' όλο τον κόσμο της χριστιανοσύνης
Η Παναγιά η Γοργόνα στη Σκάλα Συκαμινιάς (πηγή: Γιάννης Τούντας) |
Βαγγέλης Στεργιόπουλος
Κατάμπροστα στο ψαραδολίμανο, μέσα στο μάτι του πουνέντη, ορθώνεται πάνω σε θεώρατη θαλασσοβραχιά το ξωκλήσι της Παναγιάς της Γοργόνας. Τούτο τον όγκο της πέτρας τόνε κράζουν οι χωριανοί «της Παναγιάς τα Ράχτα». Ο βράχος είναι ριζωμένος στον πάτο. Σηκώνει την χήτη του μες από τα νερά σα θεριό που ξενέρισε το μισό και εκεί πέτρωσε.
ΓΕΡΑΚΙ, Ο «ΜΙΚΡΟΣ ΜΥΣΤΡΑΣ» ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ!
Το μεσαιωνικό κάστρο και οι βυζαντινές εκκλησίες
Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στο μονοπάτι προς την κορυφή του μεσαιωνικού κάστρου (πηγή: Γιάννης Τούντας)
Βαγγέλης Στεργιόπουλος
Στους πρόποδες του Πάρνωνα και σε απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων ανατολικά της Σπάρτης, σε μια περιοχή όπου καλλιεργούνται ως επί το πλείστον ελιές, βρίσκεται ο «Μικρός Μυστράς» της Λακωνίας, το ιστορικό Γεράκι.
SOS ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ: ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ - ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
Μία ακόμη δραματική προειδοποίηση σχετικά με το μέλλον του πλανήτη απηύθυναν οι επιστήμονες, σε μια προσπάθεια για παγκόσμια αφύπνιση των πολιτών του… μάταιου τούτου κόσμου - «Η πραγματικότητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη πλησιάζει πολύ γρήγορα και δεν αποτελεί πλέον ζήτημα για τις μελλοντικές γενιές»
«Όλοι έχουμε συνηθίσει όλο και περισσότερο να αναφέρονται ακραίες καιρικές συνθήκες τα τελευταία χρόνια.
Σάββατο 18 Αυγούστου 2018
ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΒΑΣΑΙ ΔΥΟ ΛΟΓΙΣΜΟΥΣ...!
Να θυμάσαι και να φοβάσαι δύο λογισμούς. Ο ένας λέει: «Είσαι άγιος»· και ο άλλος: «Δεν θα σωθείς».
Κι οι δύο αυτοί λογισμοί προέρχονται από τον εχθρό, και δεν έχουν αλήθεια μέσα τους. Εσύ, όμως, να σκέφτεσαι: «Εγώ είμαι μεγάλος αμαρτωλός, αλλά ο Ελεήμων Κύριος αγαπά πολύ τους ανθρώπους και θα συγχωρέσει και σ΄ εμένα τις αμαρτίες μου».
Κι οι δύο αυτοί λογισμοί προέρχονται από τον εχθρό, και δεν έχουν αλήθεια μέσα τους. Εσύ, όμως, να σκέφτεσαι: «Εγώ είμαι μεγάλος αμαρτωλός, αλλά ο Ελεήμων Κύριος αγαπά πολύ τους ανθρώπους και θα συγχωρέσει και σ΄ εμένα τις αμαρτίες μου».
ΚΙΝΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ!
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΤΣΙΟΣ–Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α.
Ξαφνικά παραμονή 15 Αυγούστου ο σουλτάνος Erdogan αποφασίζει να προβεί στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές της Τουρκίας, οι οποίοι είχαν απαχθεί και είχαν τεθεί υπό κράτηση σχεδόν για 6 μήνες χωρίς να τους απαγγελθεί κατηγορία με τον προσχηματικό λόγο της εισόδου τους σε Τουρκικό έδαφος και της ….κατασκοπίας!!!…, κατά τρόπο άδικο, παράνομο και προκλητικό ως προς την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με μεθοδολογία ”ανατολίτικου τσαμπουκά”.
Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ!
Βασίλης Βιλιάρδος
Τα περί ανάπτυξης είναι ένας λαϊκός μύθος για να παραμένουν ελεγχόμενοι οι Πολίτες και να μην εξεγείρονται, χωρίς να συνειδητοποιούν πως οδηγείται ο ένας μετά τον άλλο στο ικρίωμα – με τις τραγωδίες να διαδέχονται η μία την άλλη, όπως στο Μάτι και στη Γένοβα.
ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕΤ΄ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ! (VIDEO)
Γράφει ο Γιάννης Β. Καραπανάγος
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, μετ΄αρτοκλασίας, στην Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου Περαχώρας, παρουσία του Αρχιμανδρίτη ΄Ανθιμου Παπαλεξόπουλου, Ιεροκήρυκος-Καθηγουμένου Ιεράς Μονής ''Παναγία η Πάντων Χαρά'' Καλεντζίου, την 16η Αυγούστου 2018.
Συλλειτούργησαν, ο Πατέρας Γεώργιος και ο Πατέρας Ελευθέριος Χαβάτζας.
Η NASA ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ: Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤ' ΑΛΗΘΕΙΑ!
Η χρονολόγηση των Ομηρικών Επών αποτελεί εδώ και δεκαετίες για τους επιστήμονες άλυτο γρίφο αλλά και ένα μεγάλο στοίχημα. Ωστόσο μία ομάδα Ελλήνων επιστημόνων, χρησιμοποιώντας την αστροφυσική, φέρνει τα αριστουργήματα του Ομήρου πιο κοντά στην ιστορική τους διάσταση.
Η ερευνητική ομάδα μάλιστα, κάνει λόγο για «ιστορικό πυρήνα στο μύθο», κάτι που φαίνεται πως επιβεβαιώνεται και από τη χρήση των χαρτών της NASA.
132 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΓΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ!
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει από το 2002 με επιτυχία τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία στο κοινό, σε μια καλοκαιρινή βραδιά κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού.
Η Πανσέληνος του Αυγούστου 2018 έχει ενταχθεί στις εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.
Ο εορτασμός της Πανσελήνου του Αυγούστου 2018 θα κορυφωθεί την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018, ημέρα της Πανσελήνου, με εκδηλώσεις που ξεκινούν από τις 24 Αυγούστου, συνεχίζονται στις 25 και ολοκληρώνονται στις 27 Αυγούστου.
18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1227, ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΤΖΕΝΓΚΙΣ ΧΑΝ!
Ένα από τα πιο τρομακτικά ονόματα στην ιστορία, που φέρνει στα αυτιά μας ήχους από πολεμικά τύμπανα, απελπισμένες κραυγές, οπλές αλόγων και πανικό: Τζένγκις Χαν. Είναι απίστευτο πως αυτός ο άνθρωπος, μέσα σε 25 χρόνια κατάφερε να κατακτήσει μια έκταση και έναν πληθυσμό μεγαλύτερο από ότι κατάφερε η Ρώμη μέσα σε τέσσερις αιώνες!
ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ ΤΟΥ ΧΑΛΕΠΑ;
Η πραγματική ιστορία της Σοφίας Αφεντάκη που ο θρύλος την θέλει να αυτοκτονεί από έρωτα στα 18 της χρόνια.
Πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκε επίσημα ότι η πανέμορφη Ωραία Κοιμωμένη του Γιαννούλη Χαλεπά, το πιο διάσημο και σημαντικό γλυπτό της σύχρονης Ελλάδας θα μετακινηθεί από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών σε ειδικό χώρο συντήρησης γλυπτών μετά από μία μεγάλη και επίμονη διαδικασία που κίνησε η οικογένεια του καλλιτέχνη.
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΟΥ!
Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους βλέπεις νεκρούς ανθρώπους στο όνειρό σου
Ονειρεύομαι συχνά νεκρούς ανθρώπους, κάτι που με ώθησε να κάνω την ερευνά μου, για να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πλήρως συνειδητοποιήσει πόσο κοινά είναι τα όνειρα μας, στα οποία νεκροί έχουν έρθει ως επισκέπτες. Επίσης, πολλοί άνθρωποι αγνοούν ότι οι «επισκέψεις» συγκεκριμένων νεκρών, αντιπροσωπεύουν περισσότερο πτυχές του εαυτού τους.
Η ΣΟΥΗΔΙΑ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ!
Οι σκηνές βίας και βανδαλισμών που διαδραματίστηκαν, εκ μέρους μεταναστευτικών συμμοριών, ήταν εφιαλτικές, με αυτούς που παρευρέθηκαν να αναφέρουν πως το Μάλμε είχε μετατραπεί σε μία εμπόλεμη ζώνη.
Με την εγκληματικότητα να αυξάνεται συνεχώς, με τις συμμορίες μεταναστών να δρουν ανεξέλεγκτα και με τις απαγορευμένες ζώνες να πολλαπλασιάζονται, η Σουηδία βίωσε τη Δευτέρα μία από τις χειρότερες νύχτες βίας στην ιστορία της.
Ο ΠΥΡΑΓΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ!
Γράφει ο Γιάννης Β. Καραπανάγος
Δεξιά ο κ. Βασίλης Γεροβασίλης
Η πρόσφατη ανακοίνωση της μετακίνησης του Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Περαχώρας, Πυραγού Βασίλη Γεροβασίλη, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κορίνθου, με απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, προκάλεσε αίσθηση και ανάμεικτα συναισθήματα.
ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ!
H αντιστασιακή δράση των κατοίκων της Κοκκινιάς (σημερινή Νίκαια Αττικής) μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ, προκάλεσε την οργή των γερμανών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους, που με επανειλημμένες επιθέσεις στην περιοχή προσπάθησαν να την εξουδετερώσουν. Η μεγαλύτερη επίθεση, γνωστή στην ιστορία της Αντίστασης ως «Μπλόκο της Κοκκινιάς», πραγματοποιήθηκε στις 17 Αυγούστου 1944 και κατέληξε σε λουτρό αίματος.
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΕΖΟΣ - ΘΥΜΑ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΤΡΟΧΩΝ!
Ο πρώτος πεζός που έπεσε θύμα αυτοκινητιστικού δυστυχήματος στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν μια γυναίκα, η 44χρονη αγγλίδα νοικοκυρά Μπρίτζετ Ντρίσκολ.
Η Ντρίσκολ βρισκόταν στο Λονδίνο μαζί με τη 16χρονη κόρη της Μέι για μια θρησκευτική τελετή. Στις 17 Αυγούστου 1896 κι ενώ προσπαθούσε να διασχίσει ένα δρόμο στην περιοχή του Κρίσταλ Πάλας μαζί με την κόρη της, χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο Άρθουρ Έντσολ.
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ NELLY'S!
Nelly's (Έλλη Σουγιουλτζόγλου)
Η Nelly's (Έλλη Σουγιουλτζόγλου), Αϊδίνι Μικράς Ασίας 1899 – Αθήνα 1998, είκοσι χρονών πηγαίνει στη Δρέσδη να σπουδάσει ζωγραφική και μουσική. Στρέφεται προς τη φωτογραφία της οποία και παρακολουθεί μαθήματα.
Στο πορτρέτο, στο οποίο θα εξασκηθεί σ’ όλη τη διάρκεια της φωτογραφικής της πορείας (Ελλάδα και Αμερική), οφείλεται η απεικόνιση της αθηναϊκής κοινωνίας του Μεσοπολέμου αλλά και η συγκρότηση σημαντικού αρχείου της ελληνικής ομογένειας. Από το 1927 η Nelly’s περιοδεύει την ελληνική ύπαιθρο στοιχειοθετώντας το πανόραμα της Ελλάδας του Μεσοπολέμου.
Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018
Ο ΖΗΤΙΑΝΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ!
Ήρθαν νέα στο χωριό ότι θα έρθει ο επίσκοπος. Αποφάσισαν να τον υποδεχτούν με δόξα και τιμή. Όταν επιτέλους έφτασε η αναμενόμενη μέρα, πήγε ο διάκονος στο σταθμό να τον παραλάβει. Οι επιβάτες που κατέβηκαν από το τρένο δεν ήταν πολλοί. Από το πρώτο βαγόνι κατέβηκε ένας γέροντας με πολύ απλά ρούχα.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΓΚΕΣ ΣΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ: Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑ!
Ο Νίκος Τσακνής στη θαυμάσια ιστορική αναδρομή του "Η εγκυκλοπαίδεια του μάγκα", αναλύει τη "μαγκιά", τη "μπέσα", τον "τσάμπα μάγκα" και εκπλήσσει με την παράθεση αυτών που πραγματικά αντιπροσώπευσαν οι λέξεις πριν από αιώνες...
Με τον κ. Νίκο Τσακνή συναντηθήκαμε σε μια άδεια Αθήνα, με 42 βαθμούς υπό σκιά. Νωρίς το απόγευμα, με τα κράσπεδα να φλέγονται κι ελάχιστους ανθρώπους να κυκλοφορούν – αποκλειστικά τουρίστες. Την ώρα που πήγαινα στο ραντεβού μας, σκεφτόμουν ότι αν χρειαζόταν να μεταφέρω σε κάποιον από αυτούς το θέμα της συζήτησής μας θα ήταν σχεδόν αδύνατον – γιατί πώς να εξηγήσεις σε κάποιον Γιαπωνέζο ή Γερμανό τι σημαίνει «μάγκας», «μαγκιά» και «μπέσα», αυτά δηλαδή που αναλύει εξαντλητικά στο βιβλίο του «Η εγκυκλοπαίδεια του μάγκα» που μόλις κυκλοφόρησε.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 1950 ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΙΚΟΝΕΣ!
Ο Εμφύλιος μόλις έχει τελειώσει. Οι άνθρωποι, μέσα σ’ αυτή τη χαώδη κατάσταση, προσπαθούσαν να οργανώσουν τη ζωή τους.
Ο αγώνας γινόταν για ένα πιάτο φαΐ, για ένα τρύπιο παντελόνι ή φουστάνι, για ένα ζευγάρι παπούτσια, που είχαν βαρεθεί να πηγαινοέρχονται στον τσαγκάρη.
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ ΑΔΕΙΑΝΑ!
ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ανασχηματισμός έχει «καεί» πολύ πριν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Παλαιότερα, σε προηγούμενες κυβερνήσεις προ της υποδούλωσης στο μνημόνιο, το μοναδικό σασπένς που είχε ένας ανασχηματισμός επικεντρωνόταν στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών.
Η ΠΙΟ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ! (ΦΩΤΟ)
Είναι αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα και βρίσκεται σε ένα από τα πλέον «αφιλόξενα» σημεία του πλανήτη, στην Ανταρκτική, και πιο συγκεκριμένα στο King George Island στο Νότιο Πόλο, υποδηλώνοντας τρόπον τινά ότι είναι η πιο «μοναχική» ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο!
Ο ΦΑΡΟΣ ΜΕΛΑΓΚΑΒΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ!
Αγ. Νικόλαος – Κέα
Ακρωτήρι – Θήρα
ΓΙΑΤΙ ΤΟ @ ΤΟ ΛΕΜΕ «ΠΑΠΑΚΙ»;
Τι αναφέρει ο... θρύλος για το @ που στην Ελλάδα το λέμε «παπάκι» και πως αναφέρεται το συγκεκριμένο σύμβολο σε άλλες χώρες.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τον λόγο που ονομάζουμε το γνωστό σύμβολο "@", "παπάκι", από τη στιγμή που ούτε μοιάζει στο αντίστοιχο είδος του ζωϊκού βασιλείου, ούτε ο τρόπος που χρησιμοποιείται συνδέεται με τον οποιονδήποτε τρόπο με την όψη πάπιας;
ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΥ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΑΝΑΒΛΥΖΕ ΣΙΡΟΠΙ ΚΑΙ ΚΕΡΑΣΙ!
Το σιντριβάνι της Θεσσαλονίκης, στην οδό Εγνατίας, αποτελεί αξιόλογο στοιχείο ιστορικού αστικού εξοπλισμού της πόλης και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διοίκηση του Σαμπρί Πασά, κατά την τελευταία περίοδο της οθωμανικής κατοχής. Η μεγάλη λεωφόρος Boulevard Hamidye δηλ. η σημερινή Εθνικής Αμύνης, τελείωνε με το Συντριβάνι, δώρο του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ που την οραματίστηκε.
ΕΛΒΙΣ ΠΡΙΣΛΕΪ!
Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός· εμβληματική προσωπικότητα του ροκ-εντ-ρολ, γνωστός και ως «Ο Βασιλιάς» (The King). Με την επιβλητική του φωνή, αλλά και με τη χαρισματική σκηνική του παρουσία με τον έντονα σεξουαλικό χαρακτήρα της, πυροδότησε την επανάσταση που προκάλεσε αυτή η μουσική.
Ο Έλβις Ααρών Πρίσλεϊ (Elvis Aaron Presley) γεννήθηκε στο Τιούπελο της πολιτείας Μισισίπι στις 8 Ιανουαρίου 1935 και μεγάλωσε με ακούσματα της μουσικής γκόσπελ. Το 1948 η οικογένειά του μετοίκησε στο Μέμφις του Τενεσί, όπου το νεαρό παιδί ήλθε σε επαφή με τα μπλουζ και την τζαζ.
ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ!
Η Βίκυ Μοσχολιού γεννήθηκε στις 17 Μαΐου του 1943 στο Μεταξουργείο και έζησε τα παιδικά της χρόνια στο Αιγάλεω. Χρόνια στερημένα, αλλά γεμάτα αγάπη και μουσική, καθώς ο πατέρας της δεν αποχωριζόταν το γραμμόφωνο και την πλούσια συλλογή του από λαϊκά δισκάκια της εποχής.
Για να βοηθήσει την οικογένεια της, δεκατριάχρονο κοριτσάκι ακόμα, πιάνει δουλειά σε εργοστάσιο ως κορδελιάστρα. Πάντα, όμως, είτε ανάμεσα στις κλωστές και τα καρούλια, είτε στις ανθισμένες μυγδαλιές της Αγίας Βαρβάρας, η Βίκυ έχει ένα τραγούδι στο στόμα. Οι αυστηρών αρχών γονείς της, όμως, δεν της επιτρέπουν να δουλέψει νύχτα. Με την παρέμβαση της ξαδέρφης της, Έφης Λίντα, πείθονται τελικά και το 1962, Κυριακή του Πάσχα, η Βίκυ κάνει την πρεμιέρα της στο πάλκο, δίπλα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Δούκισσα, στην Τριάνα του Χειλά.
Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ!
«Στην Παναγία όλα τα προβλήματα αναθέτω»
Μιλώ στη Γλυκοφιλούσα, όταν μου λείπει η αγάπη των δικών μου!
Παρακαλώ την Οδηγήτρια, για να μην χάσω τον δρόμο μου!
Κλαίω μπροστά στην Παυσολύπη, όταν ο ουρανός μου είναι μαύρος!
Δέομαι στην Γοργουπήκοο, γιατί το πρόβλημα »δεν παίρνει»άλλο!
Γονατίζω στην Παραμυθία, όταν οι λύπες είναι αβάσταχτες και πολλές!
ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ!
Ξεπερνούν τα 1500 επίθετα που έχουν αποδοθεί στη μητέρα του Χριστού.
Η πίστη, η αγάπη, η γόνιμη σκέψη και η εφευρετικότητα καλλιτεχνών, λογίων, αλλά και του απλού πιστού λαού προς την Παναγία, έτσι όπως αποτυπώνεται στις επωνυμίες της σε όλη την χώρα
Στων Ελλήνων όλες τις κοινότητες στην εορτή της Παναγίας γίνονται μεγάλα πανηγύρια και μαζεύονται σ’ αυτά όλοι, από όπου κι αν ζουν, από κάθε μέρος του πλανήτη. Η πίστη, η αγάπη, η γόνιμη σκέψη και η εφευρετικότητα όχι μόνο των καλλιτεχνών και των λογίων, αλλά και του απλού πιστού λαού προς την Παναγία φαίνεται και από τις επωνυμίες που της έχουν δώσει, που ξεπερνούν τις τριακόσιες και που μπορούν να χωριστούν σε οκτώ κατηγορίες.
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΤΩ ΤΑΡΣΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ! (VIDEO)
Στα σύνορα με το νομό Αχαΐας, είναι τα «Μετέωρα της Κορινθίας» στο χωριό Κάτω Ταρσός.
Κάθετα βράχια, σαν αυτά των Μετεώρων, με πολλές σχισμές να τα αυλακώνουν κάθετα, έλατα στη ρίζα τους ενώ γύρω να ακούγονται νερά που τρέχουν. Μια τέτοια μεγάλη σχισμή που πιάνει όλο το ύψος του βράχου, κρύβει ένα σπήλαιο που χρησιμοποιήθηκε για κρυψώνας από Άγγλους αλεξιπτωτιστές στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής.
Κάθετα βράχια, σαν αυτά των Μετεώρων, με πολλές σχισμές να τα αυλακώνουν κάθετα, έλατα στη ρίζα τους ενώ γύρω να ακούγονται νερά που τρέχουν. Μια τέτοια μεγάλη σχισμή που πιάνει όλο το ύψος του βράχου, κρύβει ένα σπήλαιο που χρησιμοποιήθηκε για κρυψώνας από Άγγλους αλεξιπτωτιστές στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής.
ΟΙ 7 ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ!
Εκτός από το ιστορικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν, οι θρησκευτικές εικόνες είναι και αντικείμενα λατρείας, αφού σε αυτές φανερώνεται η υπόσταση των εικονιζομένων προσώπων. Κατά συνέπεια η δύναμη της εικόνας πηγάζει από την χάρη του εικονιζομένου, η οποία με την σειρά της προέρχεται από τον Θεό. Αν και όλες οι εικόνες αντανακλούν χάρη, κάποιες θεωρούνται θαυματουργές, διότι η χάρη τους υπήρξε κάποτε εναργέστερη, και μάλιστα σε περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης των πιστών η αντιθέτως ύβρεως, οπότε η χάρη μετετράπη σε τιμωρία.
Μεταξύ των πολλών θαυματουργών εικόνων που φυλάσσονται στις αγιορειτικές μονές οι περισσότερες ανήκουν ασφαλώς στην Θεοτόκο, δεδομένης της ιδιαίτερης σχέσεως του Άθωνα με την Παναγία. Η Μονή Βατοπαιδίου κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό εικόνων της Θεοτόκου, οι οποίες είναι γνωστές με διάφορες ονομασίες.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕΤ΄ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ!
Επιμέλεια: Γιάννης Β. Καραπανάγος
Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ΄ Αρτοκλασίας τελέστηκαν σήμερα (15.8.2018), ανήμερα της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Περαχώρας, με ευλάβεια και κατάνυξη, παρουσία πολλών προσκυνητών.
Χρόνια Πολλά με Υγεία και την Ευλογία της Παναγίας μας!
ΟΙ ΠΑΝΑΓΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!
Με μεγάλες τιμές εορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό, σε χώρες με συμπαγή παρουσία Ελλήνων Ορθοδόξων. Πάσχα του καλοκαιριού ονομάζει ο λαός το Δεκαπενταύγουστο, καθώς η «Παρθένος Μαρία» θεωρείται το ιερότερο πρόσωπο της Ορθοδοξίας.
Στην Τήνο, την Παναγία Σουμελά, το Άγιον Όρος, στα νησιά μας και σε κάθε άλλη γωνιά της χώρας, πλήθος κόσμου προσέρχεται στις εκκλησίες για να ακολουθήσει τις περιφορές της εικόνας της Μεγαλόχαρης. Αυτή είναι και η πιο γνωστή ονομασία της Παναγιάς-προς τιμήν των θαυμάτων- αλλά και Φανερωμένη, χάρη στις εικόνες οι οποίες φανερώθηκαν στους πιστούς στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, κυρίως σε βράχους ή σπήλαια. Τόσο μεγάλη ήταν η χαρά όταν βρισκόταν μια εικόνα, ώστε χτιζόταν αμέσως ένα εξωκλήσι στο όνομα της Παναγίας και από τότε, κάθε χρόνο, τελούσαν σειρά εκδηλώσεων στη μνήμη της, την ίδια πάντα μέρα. Λόγω της τοποθεσίας που βρέθηκε η εικόνα της ή όπου υπάρχει ο ναός της, της δίδονται επίθετα όπως, Παναγία η Σουμελά (στο όρος Μελά), Παναγία η Μελικαρού (στη Σκύρο), Παναγία η Φοδελιώτισσα (στο Φόδελε Ηρακλείου), Παναγία η Θαλασσινή, (στην Άνδρο, σε βράχο μέσα στη θάλασσα), Παναγία η Ανέμη, (στη Σαμοθράκη, επειδή φυσά δυνατός άνεμος στο ξωκλήσι της) κ.ά.
14 ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΕΣ ΠΑΝΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ!
Όπου και να βρεθεί κανείς τον Δεκαπενταύγουστο μοσχοβολά η χάρη Της. Αυτή θα σε οδηγήσει να ανάψεις ένα κερί και να γιορτάσεις μαζί Της σε μια κατάλευκη εκκλησιά.
Οι Παναγιές του Αιγαίου άλλες μεγαλοπρεπείς και άλλες ταπεινές και ήσυχες είναι χτισμένες μέσα σε βράχους, σε σπήλαια, σε δύσβατα υψώματα. Στους τοίχους τους πολύτιμοι θησαυροί και στις εικόνες τους οι ελπίδες χιλιάδων πιστών. Κι όλες έχουν ένα θαύμα να σου αφηγηθούν.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)