Της Ξένιας Κουναλάκη
Το ρωσικό χαρτί το οποίο παίζει ο Αλέξης Τσίπρας έχει θορυβήσει τους Ευρωπαίους εταίρους, όπως διαφαίνεται από δημοσιεύματα του δυτικού Τύπου, που χαρακτηρίζουν ανοιχτό εκβιασμό το φλερτ της νέας κυβέρνησης με τη Μόσχα. Ιδίως τα γερμανικά ΜΜΕ φιλοξενούν καθημερινά ερωτηματικά για το ειδύλλιο και τονίζουν ότι η νέα κυβέρνηση προτίθεται να απομακρυνθεί από το καραμανλικό δόγμα «Ανήκομεν εις την Δύσιν», όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Γκερτ Χέλερ στη Zeit. «Ο Τσίπρας μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα γίνει δεκτός στο Κρεμλίνο με ανοιχτές αγκάλες. Γιατί η Ρωσία έχει οικονομικές φιλοδοξίες στην Ελλάδα», συνεχίζει και παραθέτει το ενδιαφέρον των ρωσικών σιδηροδρόμων για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Πολύ σημαντικότερες όμως θεωρεί ο Χέλερ τις γεωπολιτικές προοπτικές για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να υποσχεθεί κάποιο δάνειο προς την Ελλάδα με αντάλλαγμα την άσκηση βέτο στις ρωσικές κυρώσεις. Έτσι η Μόσχα θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα όχι μόνο στην Ε.Ε. αλλά και στο ΝΑΤΟ.
Για νευρικότητα των Βρυξελλών ενόψει της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα κάνει λόγο η Deutsche Welle, η οποία αναρωτιέται κατά πόσον «η Ελλάδα θα μπορούσε πράγματι να ξεστρατίσει από την ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της ουκρανικής κρίσης, για να εξασφαλίσει μία οικονομική συμφωνία με τη Ρωσία;». Το Spiegel Online αναμεταδίδει απόσπασμα της συνέντευξης του Ελληνα πρωθυπουργού, στο οποίο φέρεται να έχει προειδοποιήσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι η συναίνεση της Αθήνας σε νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας δεν θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη. Ο ίδιος ο Τουσκ, πάντως, αρνείται ότι διημείφθη τέτοιος διάλογος μεταξύ τους.
Σε άρθρο του στη βρετανική Telegraph, ο Ambrose Evans-Pritchard κάνει λόγο για την «παγερή σκληρότητα» με την οποία έχει αποδυθεί στην επιχείρηση προσέγγισης με τη Ρωσία ο Ελληνας πρωθυπουργός. Ο ίδιος υπενθυμίζει πως η Αθήνα απειλεί να ασκήσει βέτο σε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και προσφέρεται να αποτελέσει «στρατηγική γέφυρα, που θα συνδέει τις δύο ορθόδοξες χώρες», ενώ ειδική μνεία κάνει στο ενδιαφέρον που επέδειξε για τον Turkish Stream, τον νέο αγωγό μέσω Τουρκίας, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη ρωσική πρωτεύουσα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
«Άσκηση πιέσεων»
«Πρόκειται για μια προσπάθεια άσκησης πιέσεων προς την υπόλοιπη Ευρωζώνη προκειμένου να προχωρήσει σε υποχωρήσεις προς την Ελλάδα», εκτιμά ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης με έδρα το Λονδίνο, Σάιμον Τίλφορντ, με δήλωσή του στους New York Times. Είναι όμως ένας τζόγος, που –κατά τη γνώμη του– θα μπορούσε να αποβεί μπούμερανγκ. «Το φλερτ με τη Ρωσία είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Επίσης θα δυσχεράνει τις προσπάθειες όσων στη Γερμανία υπεραμύνονται μιας πιο συμφιλιωτικής γραμμής έναντι της Ελλάδας», συμπληρώνει. Η Μέρι Ντετζέφσκι του Guardian σημειώνει πως πολλά ρεπορτάζ εμφανίζουν τη Ρωσία έτοιμη να προσφέρει ένα πακέτο διάσωσης προς τη χώρα μας, αν δεν το κάνει η Ε.Ε. Όπως υπογραμμίζει, το μήνυμα προς τις Βρυξέλλες, και ειδικά προς το Βερολίνο, από τη χρονική συγκυρία του ταξιδιού είναι: «Προσοχή, η Αθήνα έχει εναλλακτική λύση».
Πηγή: http://www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.