Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

ΤΟ ΧΑΜΟΜΗΛΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ!

Πρόσφατες κλινικές και εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι το χαμομήλι όχι μόνο χαλαρώνει, αλλά μειώνει σημαντικά το άγχος και την κατάθλιψη.
Σε μια πρόσφατη μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ διαπιστώθηκε ότι το χαμομήλι χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και λειαίνει τις μυϊκές ίνες. Τα αποτελέσματα αυτά αναφέρονται ειδικά στη χρήση των 3 βασικών συστατικών του χαμομηλιού, την απιγενίνη, τη λουτεολίνη και τη βισαβολόλη (όλα ανήκουν στην κατηγορία της υδροξυλάσης).
Η ικανότητα του χαμομηλιού να καταπραΰνει και να ηρεμεί τον οργανισμό αποδείχτηκε επίσης σε μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Eulji στη Νότια Κορέα. Σε 56 ασθενείς που υποβάλλονταν σε θεραπεία της στεφανιαίας νόσου και χειρουργική επέμβαση εφαρμόστηκε αρωματοθεραπεία με συνδυασμό λεβάντας, χαμομηλιού και νερολί. Στην ομάδα ελέγχου χορηγήθηκε μόνο νοσηλευτική φροντίδα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα που έκανε αρωματοθεραπεία μείωσε σε σημαντικό βαθμό το άγχος και βελτίωσε τον ύπνο σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Κλινικά στοιχεία αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του χαμομηλιού
Το γεγονός ότι το χαμομήλι αποτελεί ένα φυτό για την αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης επιβεβαιώθηκε από μια κλινική μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Η μελέτη αυτή έγινε το 2009, αλλά τα δεδομένα και τα συμπεράσματα ξαναμελετήθηκαν και επιβεβαιώθηκαν πέρυσι. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν μια ομάδα από 19 άτομα που είχαν διαγνωστεί με άγχος και συνυπάρχουσα κατάθλιψη και 16 άτομα που είχαν ιστορικό άγχους και κατάθλιψης. Αυτές οι ομάδες μελετήθηκαν μαζί με μια ομάδα ελέγχου 22 ατόμων που δεν έπασχαν από άγχος ή κατάθλιψη ούτε τώρα ούτε στο παρελθόν.
Η μελέτη ήταν τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο. Οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες είτε 220 χιλιοστόγραμμα εκχυλίσματος χαμομηλιού (με 1,2% απιγενίνη) είτε εικονικό φάρμακο. Και τα 2 χορηγήθηκαν σε μορφή κάψουλας.
Η περίοδος θεραπείας διήρκεσε 8 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας οι συμμετέχοντες λάμβαναν 1 κάψουλα την ημέρα. Σε όσους παρουσίασαν λιγότερα οφέλη όταν πραγματοποιήθηκε η μέτρηση του άγχους τους έγινε αύξηση σε 2 κάψουλες κατά τη δεύτερη εβδομάδα, 3 κάψουλες την τρίτη εβδομάδα, 4 την τέταρτη εβδομάδα και 5 για τις υπόλοιπες εβδομάδες.
Το κύριο μέσον για την αξιολόγηση της επιτυχίας της θεραπείας ήταν η Κλίμακα Άγχους Χάμιλτον (HAM-A), στην οποία χρησιμοποιούνται ερωτηματολόγια για να καθοριστεί το επίπεδο του άγχους. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης την Κλίμακα Κατάθλιψης του Μπεκ και τον Δείκτη Μέτρησης της Ψυχολογικής Ευημερίας, καθώς και την Κλίμακα Κλινικής Σφαιρικής Εντύπωσης για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 57% από την ομάδα που χρησιμοποίησε το εκχύλισμα χαμομηλιού μείωσε σε σημαντικό ποσοστό το άγχος (περισσότερο από 50%) σύμφωνα με την Κλίμακα Άγχους Χάμιλτον. Τρία χρόνια αργότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια πραγματοποίησαν επανεξέταση των δεδομένων της μελέτης προκειμένου να καθοριστεί αν η θεραπεία με χαμομήλι για το άγχος και την κατάθλιψη θα μπορούσε να θεωρηθεί «κλινικά σημαντική». Αυτό βέβαια δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς συναδέλφους να διαπιστώσουν αν το χαμομήλι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία σε ασθενείς στους οποίους έχει γίνει διάγνωση.
Μετά τη διερεύνηση των δεδομένων της μελέτης σε βάθος, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα ήταν «κλινικά σημαντικά» και επεσήμαναν τα εξής: «Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι σύμφωνα με την Κλίμακα Άγχους Χάμιλτον με την πάροδο του χρόνου υπήρξε σημαντικά μεγαλύτερη μείωση των συνολικών αποτελεσμάτων όσον αφορά το χαμομήλι έναντι του εικονικού φαρμάκου σε όλους τους συμμετέχοντες».
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι η βελτίωση των αποτελεσμάτων στην Κλίμακα Άγχους Χάμιλτον των οποίων η μέτρηση έγινε μόνο για μια χρονική περίοδο 8 εβδομάδων, δηλαδή σύντομη για μια θεραπεία με βότανα, συνέχισε να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της δοκιμής.
Τι συμβαίνει όταν το χαμομήλι χρησιμοποιείται για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους;
Η μελέτη δεν επιβεβαιώνει μόνο την αποτελεσματικότητα του χαμομηλιού στη θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης, αλλά και ότι τα αποτελέσματα αυξάνονται στη διάρκεια ενός μεγαλύτερου χρονικό διαστήματος. Οι παραδοσιακοί βοτανολόγοι συνήθως συνιστούν τη χρήση βοτάνων κατά του άγχους όπως το χαμομήλι, η λεβάντα, το βαλσαμόχορτο και άλλα για μια περίοδο από 3 μήνες ως 1 έτος προκειμένου να υπάρξουν πλήρη αποτελέσματα. Μετά από αυτό το διάστημα, συχνά συνιστάται να συνεχίζεται η χρήση τουλάχιστον σποραδικά ή όπως απαιτείται.
Το θετικό είναι ότι το χαμομήλι, όπως αποδεικνύεται από αυτή αλλά και από άλλες μελέτες, δεν έχει καμία γνωστή δυσάρεστη παρενέργεια και δεν προκαλεί εθισμό. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, μερικά από τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν σοβαρό εθισμό πέραν του ότι έχουν πολλές άλλες δυσάρεστες επιπτώσεις.

http://enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.