Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ! ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΕΦΤΑΣΤΕΡΙΑ!

Συνάντηση στον ουρανό θα έχει η Πανσέληνος με τα πεφταστέρια. Η πρώτη βροχή από τα «πεφταστέρια της άνοιξης» οι Λυρίδες, εμφανίστηκαν στο βόρειο ημισφαίριο όπου ανήκει και η Ελλάδα. Την Πέμπτη θα φωτίσει ο ουρανός από την Πανσέληνο και το βράδυ της Παρασκευής θα αποκορυφωθούν οι πτώσεις των διαττόντων αστέρων, ορατές έως τις 25 Απριλίου. 
Κατά την ολοκλήρωση του φαινομένου εκτιμάται ότι εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και πυρακτώνονται έως 20 μετέωρα ανά ώρα με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων. Οι Λυρίδες συχνά δημιουργούν φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, οι οποίες παραμένουν ορατές στον ουρανό για δευτερόλεπτα. Μερικές χρονιές, τα «πεφταστέρια» ξεπερνούν ακόμη και τα 100 ανά ώρα.
Η ονομασία της βροχής διαττόντων που καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 οφείλεται σε δύο σενάρια.
Το πρώτο σύμφωνα με τους Κινέζους, προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομά της από τον αστέρα Βέγα -΄Αλφα Λύρας-,ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.
Το δεύτερο σενάριο και επικρατέστερο είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο Αμερικανός καθηγητής A.E Thatcher. Ο κομήτης αφήνει στο πέρασμά του μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας.
Κοντά απ΄τη γη αναμένεται να ξαναπεράσει το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια. Τα απομεινάρια από την ουρά του μετά το τελευταίο κοντινό πέρασμά του,τον 19ο αιώνα, αιωρούνται ακόμη στο διάστημα και συνεχίζουν να προκαλούν τη «βροχή» των Λυρίδων κάθε χρόνο.

Πηγή: http://www.athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.