Κυριακή 24 Απριλίου 2016

ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΝΙΞΕΙ ΣΤΟ ΦΘΗΝΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ!

Συντάκτης: Γιώργος Τσιάρας

Ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Ali al-Naimi (κέντρο) | AP Photo/Jon Gambrell
Από καθαρά οικονομικής άποψης, με βάση τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης, οι μεγάλοι εξαγωγείς πετρελαίου θα έπρεπε να είχαν παγώσει ή και μειώσει εδώ και μήνες την παραγωγή τους από τα σημερινά επίπεδα-ρεκόρ, προκειμένου να ξεκολλήσει από τα σημερινά πολύ χαμηλά επίπεδα η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές.
Όμως το περιβόητο «αόρατο χέρι της αγοράς» του Ανταμ Σμιθ, που δήθεν (αυτo-)ρυθμίζει τα πάντα, είναι ως γνωστόν ένα μεγάλο παραμύθι: το παιχνίδι των τιμών είναι στημένο από τα μεγάλα κράτη-παραγωγούς και τους ακόμη μεγαλύτερους υπερατλαντικούς πελάτες-«προστάτες» τους -για τους γνώστες είναι αμιγώς πολιτικό, αφού πραγματικός στόχος είναι η τεχνητή καθίζηση συγκεκριμένων εξαρτημένων από τους αρωματικούς υδρογονάνθρακες οικονομιών και ιδιαίτερα της Ρωσίας, του Ιράν και της Βενεζουέλας.
Επίμονη άρνηση
Μόνον έτσι άλλωστε μπορεί να εξηγηθεί η συνεχιζόμενη άρνηση του μεγαλύτερου εξαγωγέα όλων, της Σαουδικής Αραβίας, να μειώσει την παραγωγή της, στη χτεσινή διάσκεψη του ΟΠΕΚ στην Ντόχα.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως το Ριάντ απείλησε ακόμη και με περαιτέρω αύξηση της παραγωγής του, αν δεν δεχτεί η Τεχεράνη δραματική μείωση στη δική της παραγωγή: κάτι παράλογο, από τη στιγμή που το Ιράν μόλις τώρα βγαίνει από έναν πολυετή κύκλο διεθνών κυρώσεων σε βάρος του και προσπαθεί –λογικά– να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στις παγκόσμιες αγορές και ιδιαίτερα στην Ευρώπη.
Είναι άλλωστε η μόνη χώρα που -σύμφωνα με τους ειδικούς- διαθέτει σημαντικό περιθώριο για αύξηση της παραγωγής, αφού το εμπάργκο έχει πλήξει σημαντικά τη δυνατότητα εκμετάλλευσης νέων κοιτασμάτων.
Γι’ αυτό και το Ιράν δεν συμμετείχε καν στη διάσκεψη της Ντόχα, ενώ όλο το τελευταίο διάστημα τηρεί σταθερά αρνητική στάση στις προτάσεις για «σταθεροποίηση» της πετρελαϊκής παραγωγής του, ενώ δηλώνει ανοιχτά την επιδίωξή του να επαναφέρει τις εξαγωγές του στα προ εμπάργκο επίπεδα.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά χτες ο Χουσεΐν Αρντεμπιλί, αντιπρόσωπος του Ιράν στον ΟΠΕΚ, εάν το Ιράν συμμετείχε στο προτεινόμενο πάγωμα της παραγωγής, ουσιαστικά θα ήταν σαν να διατηρούσε τις κυρώσεις σε βάρος του.
«Αυτοί που αντιτάχθηκαν στην πυρηνική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων και την άρση των σκληρών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας [...] πρότειναν το «πάγωμα» της παραγωγής τον Ιανουάριο του 2016, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι το Ιράν δεν έχει άλλη επιλογή από το να αποδεχτεί», δήλωσε ο Αρντεμπιλί, «φωτογραφίζοντας» φυσικά τη Σαουδική Αραβία.
Proxy war
Η επιθετική στάση Ιρανών και Σαουδαράβων δεν πρέπει πάντως να ξαφνιάσει κανέναν: οι δύο χώρες εμπλέκονται άλλωστε εδώ και χρόνια σε έναν άγριο «πόλεμο δι’ αντιπροσώπων» στα πολεμικά μέτωπα της Συρίας, σύρραξη που από πέρσι έχει εξαπλωθεί και στη δύστυχη Υεμένη.
Σε αντίθεση με το Ιράν, πάντως, στη διάσκεψη συμμετείχε τελικά η Ρωσία με τον υπουργό Ενεργείας της Αλεξάντερ Νόβακ, παρά το γεγονός ότι δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ.
Αν και «καίγεται» για αύξηση των διεθνών τιμών, καθώς η ρωσική οικονομία αιμορραγεί, ο Νόβακ χαρακτήρισε «παράλογες» τις απαιτήσεις της Σαουδικής Αραβίας και υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Τεχεράνης ν’ αυξήσει την παραγωγή της στα επίπεδα πριν από την επιβολή των διεθνών κυρώσεων.
Το νέο ναυάγιο είχε αποτέλεσμα την άμεση πτώση του πετρελαίου brent κατά 3%, από τα 45 δολάρια ανά βαρέλι που είχε φτάσει χτες το πρωί, χάρη στο κλίμα αισιοδοξίας που είχε καλλιεργηθεί για ομόφωνο «πάγωμα».
Και οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως μπορεί τα ερχόμενα 24ωρα να δούμε νέα πτώση ακόμη και στα 30 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς οι αγορές θα αναζητούν νέο «πάτο».
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από 20 μήνες, στα μέσα του 2014, η μέση τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές άγγιζε τα 115 δολάρια το βαρέλι!

Πηγή: http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.