Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

"ΠΕΡΑΣΕ" ΜΕ 153 "ΝΑΙ" ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ!

Πηγή: enikos.gr

Πέρασε με 153 ναι το πολυνομοσχέδιο - Διαφοροποίηση Κατριβάνου - ΒΙΝΤΕΟ
"Πέρασε" με 153 "ναι" το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας.
Ωστόσο, το κυβερνητικό στρατόπεδο μετρά μια "απώλεια", καθώς η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου παρότι υπερψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής, ψήφισε "όχι" στο άρθρο για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και την τροπολογία για τον δημοσιονομικό "κόφτη".

Στη δεύτερη ανάγνωση είπε "ναι" η Άννα Βαγενά, η οποία αρχικά ήταν απούσα από την αίθουσα.

Τσίπρας: Η αριστερή παρένθεση ξεχείλωσε 

Αυστηρή κριτική στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας άσκησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη βουλή, με αφορμή τη θέση που διατύπωσε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για πλεόνασμα 2% και ρυθμούς ανάπτυξης στο 4%.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ μετατρέπεται σε κινήσεις ακραίου πολιτικού σουρεαλισμού. «Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο αυτό το αδιέξοδο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και επανέλαβε ότι ο κ. Μητσοτάκης μετατρέπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κόμμα διαμαρτυρίας και λέει όχι σε όσα ψήφισε με την συμφωνία του Αυγούστου.
«Δεν έχετε αντιπρόταση. Λέτε όχι σε αυτά που ψηφίσατε. Μιλάτε για μεταρρυθμίσεις δίχως να μας εξηγείτε ποιες είναι αυτές», απευθύνθηκε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Πρωθυπουργός ο οποίος «συνεχάρη» τον πρόεδρο της ΝΔ διότι έδωσε απόψε την «μαγική λύση».
«Αφιερώσατε το πρώτο μισό της ομιλίας σας στις γνωστές ύβρεις κύριε Μητσοτάκη. Με μεγάλη επιτυχία αν κρίνω από το χειροκρότημα. Το άλλο μισό της ομιλίας σας το αφιερώσατε προσπαθώντας να δώσετε στίγμα αντιπρότασης. Καθόλου επιτυχώς αν κρίνω από τα χειροκροτήματα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Πού ήσασταν τόσο καιρό κύριε Μητσοτάκη και δεν μας το λέγατε ότι έχετε το τρόπο το μαγικό τρόπο να πάτε το πλεόνασμα σταθερά στο 2% και την ανάπτυξη στο 4%; Πού σας είχαμε τόσο καιρό και δε το ξέραμε ; Γιατί οι κυβερνήσεις σας το ανάποδο καταφέρανε. Να φέρουν πλεονάσματα σταθερά στο 4,5%. Και συσσωρευμένη ύφεση από το 2009, στο 25%», ανέφερε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.
Ο Αλέξης Τσίπρας, απάντησε και στο αίτημα του προέδρου της ΝΔ για εκλογές. «Μας είπατε ότι αυτές τις φοβερές ιδέες θα τις εφαρμόσετε από το 2017 ως το 2021. Τι έγινε κύριε Μητσοτάκη; Να μη φεύγουμε ακόμα; Να περιμένουμε ως το 2017;», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Βγήκε ο κ. Σταμάτης και σας έκαψε τα σενάρια και το αίτημα για εκλογές. Είπε την άνοιξη του 2017 θα γίνουν εκλογές. Μας έδωσε έναν ακόμη χρόνο. Ξεχείλωσε πολύ η αριστερή παρένθεση. Κύριε Μητσοτάκη βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Στα έδρανα αυτά θα κάθεστε μέχρι το Σεπτέμβρη του 2019 και μετά για μια τουλάχιστον τετραετία. Όσο επιμένετε να άγεστε και να φέρεστε από τους ακραίους στο κόμμα σας και από τη διαπλοκή, δεν πρόκειται να καταφέρετε να μας κερδίσετε».
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, για ταύτιση με τις πιο σκληρές θέσεις των δανειστών επισημαίνοντας ότι η αναφορά του στο θέμα του χρέους απηχεί «την σταθερή θέση του κ. Σόιμπλε ότι το πρόβλημα δεν είναι το χρέος».
«Το πρόβλημα είναι ότι δεν διαπραγματευόμαστε με έναν, αλλά με πολλούς και σε αυτό το πλαίσιο έχουμε από τη μία πλευρά έχουμε το ΔΝΤ να ζητάει πολύ σκληρές μεταρρυθμίσεις και επιπλέον μέτρα αλλά ταυτόχρονα να λέει ότι η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρέους. Και από την άλλη πλευρά έχουμε τους Ευρωπαίους εταίρους να λένε ότι είναι υπερβολικά τα μέτρα, που ζητάει το ΔΝΤ, και ότι χρειάζεται ελαστικότητα, να λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι επαρκείς αλλά δεν μπορούν να δώσουν διαγραφή χρέους. Αυτό είναι το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Το πρόβλημα με σας είναι ότι ταυτίζεστε με τις χειρότερες των θέσεων των δανειστών» ανέφερε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας: «Θέλετε σκληρές μεταρρυθμίσεις αλλά δεν θέλετε διευθέτηση του χρέους. Είστε με το ΔΝΤ στις σκληρές μεταρρυθμίσεις και με τον κ. Σόιμπλε στο ζήτημα του χρέους».
Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται για τους έμμεσους φόρους, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για απύθμενο θράσος και κατήγγειλε ότι σήμερα προχωρά σε μια εκστρατεία ψεύδους και παραπληροφόρησης αν και είχε αναλάβει δεσμεύσεις για μέτρα 7,7 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016.
«Από μνήμη δεν τα πάτε καλά. Αλλά από θράσος, έχετε περίσσευμα. Λέτε ότι η κυβέρνηση βάζει φόρους, αντί να περικόψει δαπάνες. Υπονοώντας δηλαδή ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ θα επέλεγε αποκλειστικά το δεύτερο δρόμο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε: «Με τις δεσμεύσεις που εσείς είχατε, τι μέτρα θα παίρνατε, αν παραμένατε το Γενάρη του 2015 στη κυβέρνηση: Άμεσα 2 δισ. επειδή πέσατε έξω στο στόχο του 2014, μέτρα ύψους 2 δισ. για να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος για το 2015, άλλα 3,7 δισ. για να πιάσετε τον στόχο του 2016. Σύνολο μέτρων 7,7 δισ. μόνο για τη διετία 2015-2016».
Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει αν θα κάλυπτε το κενό των 7,7 δισ. περικόπτοντας δαπάνες. «Θα μειώνατε στο μισό τους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου; Θα κλείνατε σχολεία και νοσοκομεία; Τι θα κάνατε δηλαδή; Θα το κλείνατε το μαγαζί κύριε Μητσοτάκη; Δεν Θα το κλείνατε. Η αλήθεια είναι ότι και μισθούς και συντάξεις θα κόβατε και απολύσεις θα κάνατε αλλά και νέους φόρους θα επιβάλλατε. Γιατί αλλιώς τα 7,7 δισ. δεν βγαίνουν», είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τη ΝΔ «να σταματήσει το αστείο περί φοροκαταιγίδας» γιατί είναι ψευδές και συκοφαντικό. «Την ξέρουμε τη συνταγή σας. Και περικοπή δαπανών, και φόροι, και υιοθέτηση των πιο ακραίων θέσεων των δανειστών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Σήμερα κλείνει ένας κύκλος. Σήμερα κάνουμε το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που θα σημάνει μια νέα, δημιουργική εποχή για την Ελλάδα. Μια εποχή που θα έχει και αυτή τις δυσκολίες της όμως θα έχει και προοπτική», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι «απόψε οι Ευρωπαίοι ηγέτες παίρνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις που ανέλαβε. Αναλαμβάνει την ευθύνη που της αναλογεί».
«Αυτό που μένει είναι και η άλλη πλευρά να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινή μας συμφωνία. Και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει», είπε ο κ. Τσίπρας γιατί, όπως επισήμανε, «ήρθε πλέον ο καιρός η Ελλάδα να γίνει πρωταγωνίστρια θετικών εξελίξεων και παραγωγός θετικών ειδήσεων. Και είναι θετική είδηση ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους για πρώτη φορά συζητείται με τη δέουσα προσοχή στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς». Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι η κυβέρνηση καταθέτει προτάσεις, ακούει προτάσεις, ανταλλάσσει απόψεις και εξέφρασε την πεποίθηση ότι έφτασε η ώρα να ληφθούν και ουσιαστικές πολιτικές αποφάσεις.
«Εμείς σήμερα αγωνιζόμαστε για ουσιαστική και ρεαλιστική λύση για το χρέος. Για μια ουσιαστική απομείωση, ώστε να αφαιρέσουμε βάρη από τους πολίτες που θα πάρουν στις πλάτες τους το έργο της ανασυγκρότησης αυτού εδώ του τόπου, τα επόμενα χρόνια. Τους νέους και της νέες αυτής της χώρας», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι και σε αυτόν τον αγώνα η Ελλάδα δεν είναι μόνη της πλέον.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι «από τους Έλληνες έχουμε πάρει πολλά και τους έχουμε δώσει λίγα» και κάλεσε τη ΝΔ να παραδειγματιστεί και να συστρατευτεί στην εθνική προσπάθεια.
Τέλος, την ίδρυση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο θα χρηματοδοτήσει την επέκταση του εγγυημένου εισοδήματος και την άρση αδικιών, ανακοίνωσε απόψε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός. Πόροι θα είναι τα 700 εκατομμύρια του πλεονάσματος και θα χρηματοδοτείται από έσοδα μη εγγεγραμμένα έσοδα για τις τηλεοπτικές άδειες, την πάταξη του λαθρεμπορίου και την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων.
Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε εξάλλου ότι δεν θα ζητηθεί η αναδρομική καταβολή του ΕΚΑΣ και πρόσθεσε ότι στους ένστολους θα δοθεί η δυνατότητα για την εξέλιξη του βαθμολογίου τους, επικαλούμενος και τις δεσμεύσεις του υπουργού Εθνικής 'Άμυνας Πάνου Καμμένου ότι θα βρεθούν οι κωδικοί.
«Δεν γίνεται να μην τους δώσουμε τη δυνατότητα για την εξέλιξη του βαθμολογίου τους, ο κ. Καμμένος δεσμεύτηκε ότι θα βρεθούν οι κωδικοί από το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας», είπε ο πρωθυπουργός ενώ σχολιάζοντας τις επικρίσεις από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Στενοχωριέστε γιατί τους θεωρείτε πελατεία σας, αλλά δεν υπάρχει πελατεία, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη και εμείς θα τους στηρίξουμε».

Μητσοτάκης: Εκτός από την αυταπάτη υπήρξε και πολιτική απάτη
Δριμεία επίθεση στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη βουλή για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.
«Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο, ένας ψεύτης Πρωθυπουργός ή ένας αυταπατόμενος Πρωθυπουργός που δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω του. Είτε ψεύτης, είτε αυταπατόμενος δεν αξίζει να είστε Πρωθυπουργός αυτής της χώρας. Είστε ένας Πρωθυπουργός που την άγνοιά του την εμφάνισε σαν μαγκιά. Οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον Πρωθυπουργό τους. Εκτός όμως από την αυταπάτη υπήρξε και οργανωμένη πολιτική απάτη. Η χυδαιότερη επιχείρηση πολιτικής απάτης που έγινε ποτέ είπε ο πρόεδρος της ΝΔ».
Η ελληνική οικονομία έχασε για το 2015 και 2016 αθροιστικά 21 δισ. ευρώ, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Βουλή και πρόσθεσε: «Η καθήλωση στην ύφεση οδηγεί στον φαύλο κύκλο των μέτρων. Σαν τον Σίσυφο η ελληνική κοινωνία καλείται να σπρώξει τον βράχο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα μέτρα που θα ψηφίσετε, αποτυπώνουν την ιδεοληψία αλλά και την άγνοιά σας για την πραγματική οικονομία. Οι νέοι φόροι θα οδηγήσουν νομοτελειακά ολοένα και περισσότερους να κρυφτούν στην παραοικονομία, ενώ οι έμμεσοι φόροι πλήττουν τα ασθενέστερα στρώματα. Στερείτε από τους πολίτες το κίνητρο να εργαστούν».
Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι να εξοντώσει τη μεσαία τάξη και πρόσθεσε: «εξοντώνετε τους πάντες. Οι έμμεσοι φόροι είναι πιο άδικοι».
Σχολιάζοντας τη νομοτεχνική βελτίωση που ανακοίνωσε ο Γιώργος Χουλιαράκης, με την οποία ουσιαστικά αποσύρεται το «πάγωμα» των ωριμάνσεων των ειδικών μισθολογίων έως τις 31 Δεκεμβρίου, ώστε έως τότε να βρεθούν ισοδύναμα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: Νομοθετείτε την αυταπάτη, ντροπή σας. Κοροϊδεύετε τους ένστολους».
«Ο κόφτης είναι το μέτρο της προσωπικής σας αξιοπιστίας κ. Τσίπρα», είπε στην τοποθέτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό. «Σας εξευτελίζουν με τον κόφτη και με το υπερταμείο, και προσβάλουν και τον ελληνικό λαό. Σήμερα είναι ημέρα ντροπής για την Βουλή των Ελλήνων. Πληρώνουμε τα ψέματα της κυβέρνησης. Γιατί το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας έχει ζωή 100 χρόνια; Γιατί δεν αρκούσε το ΤΑΙΠΕΔ;" αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Γιατί δεν σας εμπιστεύονται. Το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ η δομή και η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ αλλά οι ανακολουθίες σας».
Τη ίδια στιγμή, διαβάζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Ακυρώνουμε τις προβλεπόμενες ιδιωτικοποιήσεις και την λεηλασία του δημόσιου πλούτου. Ποιόν κοροϊδεύετε; Δεσμεύετε τις επόμενες γενιές. Είναι ντροπή σας κ. Τσίπρα. Τέτοιο υπερταμείο δεν μας ζήτησαν ποτέ από εμάς. Όταν τελειώσει η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου εμείς θα ανακτήσουμε την χαμένη εθνική μας αξιοπρέπεια. Γιατί εμείς πιστεύουμε στις αποκρατικοποιήσεις και στον περιορισμό του ρόλου του κράτους».
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ότι οι πολιτικές του δεν παραπέμπουν στην Σουηδία, όπως πολλές φορές υποστηρίζουν τα μέλη της κυβέρνησης αλλά στην Βενεζουέλα.
Απευθυνόμενος και πάλι προς τον κ. Τσίπρα ανέφερε: «Είσαστε οπορτουνιστής λαϊκιστής και εξουσιολάγνος, το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι παραμονή στην εξουσία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι το πρόβλημα και πρέπει να φύγει το συντομότερο. Το αίτημα για εκλογές είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερο για την χώρα. Εμείς θα οικοδομήσουμε μία πολιτική συμμαχία, το πλατύ μεταρρυθμιστικό μέτωπο, που έχει ανάγκη η χώρα».

Μιχαλολιάκος: Το νέο μνημόνιο οδηγεί σε αδιέξοδο
Από το νέο μνημόνιο, θα πληγούν όχι μόνο οι αγρότες οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι άλλοι κλάδοι, αλλά επιπλέον, δεν θα αποδώσουν τα μέτρα και θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο, όπως έγινε και με τα προηγούμενα μνημόνια", ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή Νίκος Μιχαλολιάκος.
Ο κ. Μιχαλολιάκος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα και πρόσθεσε ότι από τον περασμένο Αύγουστο είχε εκφράσει την άποψη ότι "το μνημόνιο της Αριστεράς", όπως το χαρακτήρισε περιλαμβάνει μέτρα "σκληρά και αυστηρά".
Καταλόγισε επίσης στην αντιπολίτευση "πολιτικαντισμό και ψηφοθηρία" γιατί το καλοκαίρι είπε ναι στη συμφωνία αλλά εν συνεχεία αποστασιοποιείται από τα μέτρα τα οποία θεωρεί υπόθεση της κυβέρνησης.
Αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του Γιάννη Κουτσούκου, ότι η συγκρότηση του υπερταμείου για 99 χρόνια, έχει αναλογίες με το Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, ο οποίος έληξε το 1987, ο κ. Μιχαλολιάκος υποστήριξε ότι ο έλεγχος είχε επιβληθεί μετά από ένα χαμένο πόλεμο και αφορούσε φορολογία σε προϊόντα που κατανάλωναν οι Έλληνες.
"Τώρα ζητάνε συγκεκριμένο ποσό το οποίο αν δεν πληρωθεί έρχονται άλλα πράγματα και ενεργοποιείται ο κόφτης που καταργεί την ελληνική κυβέρνηση αφού μεταθέτει την αρμοδιότητα των αποφάσεων στους δανειστές".
Για τις εξαιρέσεις που προβλέπει ο Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης, είπε ότι η μία αφορά στους μεγαλοεργολάβους που έχουν κοινοπραξίες με ευρωπαϊκές εταιρείες, και υποστήριξε ότι η ρήτρα εξαίρεσης "για περιπτώσεις καταστροφών ή ανωτέρας βίας, σημαίνει ότι σε περίπτωση πολέμου θα πρέπει η Κομισιόν να μας δώσει το δικαίωμα να υπερασπιστούμε την πατρίδα".

Γεννηματά: Ο Τσίπρας φέρνει μνημόνιο για πάντα
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά άσκησε έντονη κριτική στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση κατά την ομιλία της στη βουλή για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.
«Σήμερα, γράφεται μια ταπεινωτική σελίδα της ελληνικής Ιστορίας. Γνωρίζουμε με ντοκουμέντα και όχι με εικασίες πού οδήγησε ο λαϊκισμός και η δημαγωγία , τα ψέματα και η ανικανότητα, η πόλωση και ο διχασμός. Η χώρα σε ταπεινωτική εποπτεία, η δημοκρατία σε περιορισμό, ο δημόσιος πλούτος στη διαχείριση των ξένων για έναν αιώνα και τα σπίτια των Ελλήνων στα κοράκια της αγοράς. Είναι συμφωνία με όρους συνθηκολόγησης ηττημένου. Αυτή είναι η συμφωνία που φέρνετε σήμερα στη Βουλή κ. Τσίπρα, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης. Άξιος ο μισθός σας», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Η κ. Γεννηματά απευθυνόμενη στο Πρωθυπουργό τόνισε: «Ο άνθρωπος που θα καταργούσε τα μνημόνια ένα νόμο και ένα άρθρο φέρνει μνημόνιο για πάντα. Ο άνθρωπος που ξεκίνησε λέγοντας "είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα, υπονομεύει και παρακάμπτει το ρόλο της Βουλής. Ο άνθρωπος που θα άλλαζε την Ευρώπη έγινε ο πρόθυμος πρωθυπουργός των πιο συντηρητικών κύκλων. Ο άνθρωπος που θα χόρευε τις αγορές με νταούλια και ζουρνάδες στήνει χορό πλειστηριασμών. Ο άνθρωπος που θα έδινε αξιοπρέπεια στο λαό φορτώνει ασήκωτα βάρη στους αδύναμους, διαλύει τη μεσαία τάξη και οδηγεί τη χώρα σε φτωχοποίηση».
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μίλησε για «κλαψουρίσματα, ψέματα και υποκρισία» της κυβέρνησης, και πρόσθεσε ότι «αυτό που σας νοιάζει μόνο και σας ενώνει είναι η καρέκλα της εξουσίας».
Η κ. Γεννηματά, υποστήριξε ότι το «πολυνομοσχέδιο αποτυπώνει το «αποκρουστικό σχέδιο της πολιτικής της κυβέρνησης», μιας πολιτικής όπως ανέφερε, που έφερε τη χώρα πέρυσι στο χείλος του γκρεμού και φόρτωσε τη χώρα με το επαχθέστερο μνημόνιο 3 και 4.
Παράλληλα, μίλησε για εκχώρηση του εθνικού πλούτου και περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας, και υποστήριξε ότι η χώρα οδηγείται σε ταπεινωτική εποπτεία, με τον Αυτόματο Μηχανισμό Δημοσιονομικής Προσαρμογής, και ο «κόφτης», τη βάζει σε ένα στενό «κορσέ» δια βίου. Τα σκίσατε τα μνημόνια κ. Τσίπρα».
«Ο δημόσιος πλούτος παραδίδεται ουσιαστικά στον πλήρη έλεγχο των δανειστών, με δικαίωμα veto της τρόικας. Εκχωρούνται για 99 χρόνια προς πώληση όλες οι εταιρείες και οι συμμετοχές του Δημοσίου».
Συνεχίζοντας η κ. Γεννηματά, υποστήριξε ότι «τα σπίτια και οι επιχειρήσεις των Ελλήνων δίνονται στα κοράκια των αγορών», και ότι «η φοροκαταιγίδα θα πνίξει κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση αλλά και κάθε προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας».
«Τα διαλύετε όλα. Οι 80.000 δικαιούχοι σήμερα -και 400.000 αύριο- του ΕΚΑΣ, δεν πρέπει να προστατευθούν; Είναι μήπως και αυτοί ο συνταξιούχοι των 650 ευρώ «πλούσιοι» Έλληνες; Ή μήπως «φοροφυγάδες» όπως τους αποκάλεσαν βουλευτές σας», σημείωσε και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να πάρει πίσω τη διάταξη για το ΕΚΑΣ.
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, χαρακτήρισε ακόμη «νέα αυταπάτη το κλείσιμο της αξιολόγησης και τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη».
«Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση, ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του μπορούν να εκτινάξουν το ελατήριο της οικονομίας. Δεν το πιστεύουν, δεν ξέρουν, δεν μπορούν. Το αντίθετο κάνουν. Συμπιέζουν το σπιράλ προς τα κάτω», είπε και συμπλήρωσε:
«Η κυβέρνηση διαθέτει ισχνή-οριακή πλειοψηφία 153 βουλευτών. Η συνοχή της έχει ως συγκολλητική ύλη την παραμονή τους στην εξουσία. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση του προχωρούν μόνοι τους, απομονωμένοι πολιτικά και κοινωνικά».
Η κ. Γεννηματά μίλησε για «θέατρο του παραλόγου με πρωταγωνιστή την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, που θα τελειώσει σύντομα» και πρόσθεσε ότι αυτή η κακή παράσταση έχει ημερομηνία λήξης. Δεν κόβει εισιτήρια, σε λίγο δεν θα έχει καθόλου θεατές».
Η κ. Γεννηματά επισήμανε την ανάγκη εθνικής γραμμής και κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης που να υπηρετεί τη χώρα και πρόσθεσε: «Το ζήτημα είναι τα αδιέξοδα της κυβέρνησης να μην γίνουν αδιέξοδα για την χώρα».
Επιτέλους θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για αυτό το τόπο με βάση το εθνικό συμφέρον και όχι με τα όνειρα του καθενός να γίνει πρωθυπουργός.
«Έχουμε αυτή τη θέση από το 2012 και επιμένουμε. Και αυτό έστω και τώρα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους. Αρκετές ευκαιρίες και πολύτιμος χρόνος χάθηκαν και τα περιθώρια στενεύουν. Εσείς γονατίσατε, δεν θα γονατίσει όμως η Ελλάδα», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Ο Κουτσούμπας στην κυβέρνηση: Είστε άπαιχτοι…
«Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης είστε άπαιχτοι, υποκριτές, ψεύτες, θεομπαίχτες». Με αυτή τη φράση άρχισε την ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.
«Προβάλλετε στο λαό 16 ολόκληρους μήνες συνεχώς τα ίδια κινδυνολογικά, εκβιαστικά και κάλπικα διλήμματα, αρκετά από τα οποία είναι αντιγραφή καρμπόν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι «η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση αφορά τους όρους σφαγής του λαού».
«Έχετε μπόλικο θράσος να προβάλλετε ως ριζική διαφορά με τις προηγούμενες κυβερνήσεις την αντιυφεσιακή κατεύθυνση των μέτρων που εφαρμόζετε και αποδέχεστε» υπογράμμισε και συνέχισε:
«Όλοι σας υπηρετείτε τον ίδιο στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης των κερδών των λίγων. Οι όποιες διαφορές σας αφορούν τους τρόπους, τις μορφές, τα μείγματα που όλα όμως καταλήγουν στο ίδιο τραγικό αποτέλεσμα: Σφαγή δικαιωμάτων, συνεχείς θυσίες μόνο από τους εργαζόμενους, από τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ακριβώς γιατί όλα τα αφεντικά σας, εντός και εκτός Ελλάδας, απαιτούν φτηνή εργατική δύναμη, αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης, νέα πεδία κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος των λαών».
«Ως καλή είδηση θεωρείτε ότι κλείνει η αξιολόγηση με ένα ακόμα πολυνομοσχέδιο - σκούπα. Πρέπει να σας το αναγνωρίσουμε, τα μέτρα που φέρνετε, και εσείς και οι προηγούμενοί σας δεν έχουν πάτο για τα εργατικά λαϊκά στρώματα. Εσείς όμως έχετε και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Είναι και το θράσος σας απύθμενο. Γιατί πως αλλιώς μπορεί να σας χαρακτηρίσει κανείς όταν πανηγυρίζετε πως καταφέρατε και κλείσατε τη διαπραγμάτευση χωρίς να ψηφίσετε επιπλέον μέτρα και την ίδια στιγμή φέρνετε τον κόφτη» σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θεοδωράκης: Η ανικανότητά σας θα φέρει και πέμπτο μνημόνιο
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο πλαίσιο της ομιλίας του στη βουλή όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο.
"Ζούμε μια αντιστροφή ρόλων. Εσείς ξεπουλάτε, οι προηγούμενοι υπουργοί αντιστέκονται και ο λαός κοιτάει αποσβολωμένος. Και είστε έτοιμοι – το βλέπω μετά την ανακάλυψη της γοητείας της κας Μέρκελ να ανακαλύψετε και τη γοητεία του κου Σόϊμπλε. Συνέχεια ο κ. Τσίπρας στήνει παγίδες στους κακούς και συνέχεια πέφτει ο ίδιος μέσα" τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού στην αρχή της ομιλίας του.
"Τα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα είναι δείγμα του ακραίου αμοραλισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος μπορεί να συναινέσει σε αυτές τις πολιτικές; Κανείς, εκτός από το δίδυμο αδελφάκι σας στον αμοραλισμό, τους ΑΝΕΛ, που έγιναν επίσης επαγγελματίες της εξουσίας, των θεωριών συνομωσίας και του λαϊκισμού" είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε. "Επιλέξατε να αποκοπείτε από τη δημιουργική κοινωνία, επιλέξατε την περιχαράκωση στα όρια του εθνικολαϊκισμού. Βαδίζετε λοιπόν μόνοι σας. Το Ποτάμι δεν θα γίνει συνεργός στα πολιτικά σας εγκλήματα".
Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση σχετικά με το νέο ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις. "Τον Αύγουστο του 2015 ψηφίστηκε ότι το ταμείο αποκρατικοποιήσεων θα βρίσκεται υπό την διαχείριση του ελληνικού κράτους και την εποπτεία των θεσμών. Σήμερα, θα ψηφίσετε με ...χαρά, αξιοπρέπεια, θρήνο την εκχώρηση της διαχείρισης της περιουσίας του κράτους στους πιστωτές για 99 χρόνια. Τα 99 χρόνια που νομοθετείτε θα μας κάνουν Αργεντινή... Για να δανειστώ το λεξιλόγιό σας, είμαστε μπροστά στη δημιουργία μιας νέας αποικιοκρατίας.
Το Ποτάμι θεωρεί ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας πρέπει να γίνει γιατί δημιουργεί θέσεις εργασίας . Η μεταφορά όμως του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της χώρας σε μια εταιρεία που ουσιαστικά διοικείται από τους δανειστές δεν εγγυάται το δημόσιο συμφέρον".
"Ήρθατε στην εξουσία διχάζοντας το λαό. Λέγατε ότι «κάποιοι Έλληνες δεν είναι και τόσο Έλληνες». Και τώρα η εθνικά περήφανη κυβέρνηση των κυρίων Τσίπρα – Καμμένου με ένα άρθρο σε ένα νόμο εκχωρεί στην Τρόικα αρμοδιότητες που έχει το Κοινοβούλιο και η ελληνική διοίκηση. Αν είχε τολμήσει κανείς άλλος κάτι παρόμοιο θα τον είχατε ρίξει στην πυρά για προδοσία. Θα στήνατε κάθε μέρα ειδικά δικαστήρια και κρεμάλες στο Σύνταγμα …
Τι είναι λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ; Που το πάει; Πόσες τούμπες μπορεί να κάνει ; Και σε ποια θέματα;" συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης.
Στη συνέχεια κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσθέτει συνεχώς φόρους, πιστεύει στο μεγάλο Κράτος και αποστρέφεται τον ανταγωνισμό. "Μετά από κάθε, «σκληρή» διαπραγμάτευση που κάνετε, ανεβάζετε του φόρους. Έλεος, μην διαπραγματεύεσθε άλλο" είπε χαρακτηριστικά ενώ χαρακτήρισε την κυβέρνηση σας "Ό,τι να'ναι".
"Ο εφιάλτης στον δρόμο με τους φόρους" γυρίζεται με το δικό σας σενάριο τόνισε ο κ. Θεοδωράκης. "Η ανικανότητά σας θα φέρει και πέμπτο μνημόνιο. Οι καθυστερήσεις σας, μας έφεραν εδώ".
"Από το «όχι δεν πουλάμε» περάσατε στο «πάρτα όλα και χάρη θα μας κάνεις». Με τους νέους φόρους οι ειλικρινείς φορολογούμενοι γίνονται φτωχότεροι και οι φοροφυγάδες πλουσιότεροι.
Μια νέα έκρηξη φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής είναι προ των πυλών.
Στα κόκκινα δάνεια, από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» πήγατε στο άλλο άκρο:
Εμείς ζητάμε: Οι τράπεζες προτού προβούν στις πωλήσεις δανείων να δώσουν την δυνατότητα σε όσους δανειολήπτες πληρούν κάποια κριτήρια να τα αγοράσουν" επισήμανε.
"Τα τζάμια στα δωμάτια της εξουσίας δεν είναι τζάμια είναι καθρέφτες. Νομίζεις ότι κοιτάς τους άλλους, αλλά κοιτάς τον εαυτό σου. Αυτό ακριβώς έχετε πάθει και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!
Μπερδεύετε το συμφέρον σας με το συμφέρον της χώρας. Για την παραμονή σας στην εξουσία υπογράφετε τα πάντα" είπε.
Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε σε διαρροή των συνομιλιών του Πολ Τόμσεν με την Ντέλια Βελκουλέσκου. "Σύμφωνα με τα λαϊκίστικα αναγνώσματα των υπαλλήλων σας στα ΜΜΕ και στα σάιτ το ΔΝΤ τρομοκρατήθηκε από την διαρροή των συνομιλιών των στελεχών του.
Μπήκατε σε μια κόντρα για να πετύχετε τι; Αναγκάστηκε ο κ.Παπάς να πάει σαν βρεγμένη γάτα στην Αμερική και να ζητήσει συγνώμη. Έστω και τώρα θα μας πείτε τι θέλετε από το ΔΝΤ;
Και στο ζήτημα του χρέους Είμαστε με τον Σόιμπλε ή με το ΔΝΤ; Και μην μου πείτε καλύτερα μόνοι μας, γιατί οι Έλληνες νικάνε όταν καταφέρνουν να στήνουν συμμαχίες. Αυτό διδάσκει η ιστορία μας.
Αρκεί να είσαι με αυτούς που πάνε την ιστορία μπροστά, να μην είσαι με τους Μαδούρους".
"Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Χρειαζόμαστε μια δύναμη αλλαγής μια απόφαση αλλαγής που θα συγκινεί την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Μεταρρυθμίσεις και συναινέσεις είναι οι δύο προϋποθέσεις του δικού μας New Deal.
Συγκεκριμένοι στόχοι και μια αποφασισμένη ηγεσία. Αυτό δηλαδή που πάντα επιζητούσε το Ποτάμι.
Ένα New Deal για μια νέα αρχή. Διαφορετικά τα μνημόνια θα διαδέχονται το ένα το άλλο μέχρι να γονατίσει από τους φόρους και ο τελευταίος πολίτης. Να ακουσθεί ξανά το... "για την Ελλάδα ρε γαμώτο" στην θέση του «για την εξουσία ρε γαμώτο» που φωνάζουν συνεχώς όσοι αγωνιούν για τις καρέκλες τους" κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.

Καμμένος: Ισοδύναμα από τα εξοπλιστικά για τα ειδικά μισθολόγια
Δριμεία επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος κατά την ομιλία του στη βουλή για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.
«Εάν κανείς δεν γνώριζε τι θα συνέβαινε την επόμενη εβδομάδα στην Ευρώπη όπου θα κρίνει την τύχη της χώρας και την έξοδο της χώρας από αυτήν την περιπέτεια των τελευταίων πέντε ετών και άκουγε τη σημερινή συζήτηση στο κοινοβούλιο θα πίστευε ότι εδώ συζητείται ένα νομοσχέδιο που αφήνει τα περιθώρια για πολιτικό κουτσομπολιό. Εδώ είναι ακριβώς το μήνυμα το οποίο πρέπει να περάσουμε σήμερα προς τον ελληνικό λαό, ότι δυστυχώς η αντιπολίτευση αντί να στηρίζει την εθνική προσπάθεια που φτάνεις το τέλος, με την λύτρωση του ελληνικού λαού, με μία απόφαση που θα αναφέρεται επιτέλους στην αξιολόγηση και θα παίρνει θέση για το χρέος, ακούμε απίστευτα πράγματα» είπε ο κ. Καμμένος.
«Δεν ακούσαμε τι λένε τα κόμματα ιδίως της αντιπολίτευσης για το θέμα του χρέους, με προσοχή άκουσα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είπε ότι το χρέος δεν είναι το μείζον, το μείζον είναι οι μεταρρυθμίσεις, τον άκουσα να λέει ότι το ζητούμενο δεν είναι η αξιολόγηση η οποία θα γίνει» και πρόσθεσε πως «είναι κάτι που κατάφερε αυτή η κυβέρνηση».
«Στο μάθημα "Πρωτογενές Πλεόνασμα", κ. Μητσοτάκη, οφείλω να σας αναγνωρίσω ότι αφήσατε μετεξεταστέο τον κ. Σαμαρά», τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος με αφορμή τη θέση του προέδρου της ΝΔ για πλεόνασμα 2%,
«Τα μέτρα τα οποία επιβάλλονται έχουν βαριά φορολογία, που πολλές φορές είναι δυσβάσταχτη για τον ελληνικό λαό όμως είναι το τελευταίο νομοθέτημα» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
«Όταν κατατέθηκε η τροπολογία για τα ειδικά μισθολόγια, ήταν μία τροπολογία που πράγματι διέλυε ολόκληρους κλάδους που στηρίζουν αυτή τη στιγμή το κράτος. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, το Λιμενικό Σώμα, οι δικαστές ανήκουν σε ειδικά μισθολόγια» και πρόσθεσε «μετά από σκληρή διαβούλευση και παρέμβαση του Πρωθυπουργού, προστέθηκε η τροπολογία η οποία προβλέπει ξεκάθαρα την εφαρμογή σε περίπτωση που ισοδύναμη δημοσιονομική εξοικονόμηση επιτευχθεί από τα εμπλεκόμενα υπουργεία να μην εφαρμοστεί το σχέδιο».
Κατά την ομιλία του ο κ. Καμμένος ανέφερε τους κωδικούς από τους οποίους θα πληρωθούν την μισθολογική ωρίμανση οι ένστολοι του υπουργείου Άμυνας.
«Τα 27,3 εκατ. ευρώ του 2017 και τα 27,3 εκατ. ευρώ του 2018 θα εξασφαλιστούν στο σύνολο τους από τον κωδικό 6.900» που αφορά σε εξοπλιστικά προγράμματα που δεν συνεχίζονται για πολλούς λόγους.
«Προχωράμε σε ρύθμιση ώστε η επιτροπή εξοπλιστικών να μπορεί να πουλά παλιά υλικά, μη χρήσιμα για τις Ειδικές Δυνάμεις, έχουμε ατέλειωτα στοκ από πυρομαχικά για όπλα που δεν υπάρχουν πια. Αυτό το υλικό δεν θα συνεχίσει να μένει στις αποθήκες» και πρόσθεσε πως μετά τις δικαστικές διερευνήσεις από εταιρείες που καταδικάστηκαν για δωροδοκίες «έχουμε τη δυνατότητα να αποζημιωθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας»
«Είμαι βέβαιος ότι πολλοί από την αντιπολίτευση όταν θα βλέπετε την κασέτα της ομιλίας σας την Τρίτη το βράδυ ή την Τετάρτη το πρωί θα μετανιώσετε. Εμείς δεν θα μετανιώσουμε» κατέληξε ο κ. Καμμένος.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του είχε μία αντιπαράθεση την βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη για το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας.

Λεβέντης: Η Ένωση Κεντρώων δεν είναι μνημονιακό κόμμα
«Έχω μία πληροφορία την οποία οφείλω να μεταφέρω στο κοινοβούλιο. Μία πληροφορία που με ανησυχεί πάρα πολύ. Σε ότι αφορά τον “κόφτη” και το Ταμείο, το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι συνέταξαν το κείμενο και η Ελλάδα δεν άλλαξε ούτε ένα “ν”», είπε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.
«Αυτό αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει. Σημαίνει ότι δόθηκε ένα κείμενο, πίσω από την άποψη ότι υπάρχει αναξιοπιστία στην Ελλάδα και είπαν: “όταν εκτροχιάζονται οι στόχοι θα κόβουμε από κάποιους κωδικούς χρήματα ή θα πουλάμε τη γη και τη δημόσια περιουσία”», πρόσθεσε ο κ. Λεβέντης.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, τόνισε ότι σε περίπτωση που το βράδυ ψηφιστούν τα συγκεκριμένα μέτρα «αυτή η βουλή θα έχει εγκληματήσει. Θα έχει παραχωρήσει την εθνική περιουσία».
Στη συνέχεια ο κ. Λεβέντης απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι «η Ένωση Κεντρώων δεν είναι μνημονιακό κόμμα» και πρόσθεσε ότι από το 2009 το κόμμα του υποστήριζε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε εξαλείψει τις παθογένειες της.
Τέλος ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, επανέλαβε τη θέση του για οικουμενική κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή την οικουμενική την εμποδίζουν έξι θερμοκέφαλοι από την Νέα Δημοκρατία και άλλοι έξι θερμοκέφαλοι στον ΣΥΡΙΖΑ».

Υπέρ ορισμένων άρθρων η αντιπολίτευση

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε η Χρυσή Αυγή επί συγκεκριμένων άρθρων, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν ορισμένα από αυτά.

Ειδικότερα:

Η ΝΔ ψήφισε ΝΑΙ μόνο για τα άρθρα 1-43, που αφορούν την σύσταση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το άρθρο 56 που αφορά ρυθμίσεις επί των τυχερών παιγνίων και τα άρθρα 215-230 που αφορούν κύρωση συμβάσεων για την παραχώρηση περιφερειακών αεροδρομίων και ρυθμίζουν θέματα σχετικά με την εφαρμογή των συμβάσεων.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ψήφισε ΝΑΙ στα άρθρα 215 και 216 που αφορούν μόνο την κύρωση της σύμβασης για τα περιφερειακά αεροδρόμια.
Το ΚΚΕ ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 44 που αφορά ρυθμίσεις θεμάτων φορολογίας εισοδήματος , το άρθρο 48 με ρυθμίσεις για την φορολογία των ΟΣΕΚΑ (Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες), και το άρθρο 56 που αφορά τα τυχερά παιχνίδια .
Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε όλα τα άρθρα.
Το ΠΟΤΑΜΙ, ψήφισε ΝΑΙ: Στο άρθρο 1 που αφορά μόνο τη σύσταση της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων, στο άρθρο 56, που αφορά τα τυχερά παιχνίδια, στο άρθρο 65 για τον ορισμό του επαγγελματία αγρότη, στο άρθρο 66 που αφορά αλλαγές στη φορολόγηση αλκοολούχων ποτών, το άρθρο 105 την διαδικασία διευθέτησης διαφορών της Επιτροπής Ανταγωνισμού και άρθρα 215-230 για την κύρωση συμβάσεων περιφερειακών αεροδρομίων.
Επίσης ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 153 που αφορά δασικούς χάρτες.
Η Ένωση Κεντρώων ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 66 που αφορά αλλαγές στη φορολόγηση αλκοολούχων ποτών και στα άρθρα 215-230 για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων ενώ δήλωσε ΟΧΙ στα υπόλοιπα.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, υπερψήφισε τα άρθρα 1,5, 7 και 35 που αφορούν την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενώ δήλωσε παρών στο άρθρο 66 για αλκοολούχα ποτά και στα άρθρα 215-230 για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.