Σάββατο 21 Μαΐου 2016

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ: ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΑΤΟ!

Η 21η Μαΐου έχει επιλεγεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Παχυσαρκίας (EOD), μία σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας (EASO). Με θέμα τη «Δράση για ένα Πιο Υγιές Μέλλον», η Ευρωπαϊκή Μέρα Παχυσαρκίας αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και της γνώσης σχετικά με το συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα της παχυσαρκίας και των νοσημάτων που τη συνοδεύουν.
Η παχυσαρκία δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ενεργειακή ανισορροπία που προκαλείται όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνονται είναι υψηλότερες από τις θερμίδες που δαπανώνται, όμως, οι αριθμοί στην Ευρώπη δεν είναι τόσο αισιόδοξοι. 
Εκτιμάται ότι το 23% των γυναικών και το 20% των ανδρών είναι σήμερα παχύσαρκοι, ενώ μέχρι το 2030, υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% του ευρωπαϊκού πληθυσμού θα είναι παχύσαρκο. 
Ωστόσο, η παχυσαρκία δεν είναι ανίατη. Αντιθέτως, μπορεί να προληφθεί ακόμα και να αναστραφεί με μικρά αλλά ουσιαστικά βήματα στην καθημερινή ζωή, όπως με πιο έξυπνη και υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση, συμμετοχή σε λιγότερο καθιστικές δραστηριότητες, ακόμη και με καλύτερο ύπνο.
Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας (EASO) στην αύξηση της ευαισθητοποίησης για μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα.
Η ISA υποστηρίζει ότι δεδομένου πως ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά το βάρος του είναι ο περιορισμός της πρόσληψης θερμίδων, κυρίως από τα συνολικά λιπαρά και τα σάκχαρα, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά αποτελούν μια «γλυκιά» λύση για εκείνους που δεν θέλουν να χάσουν τη γλυκιά γεύση, αλλά, επίσης, δεν θέλουν να προσλάβουν επιπλέον θερμίδες.
«Η αντικατάσταση των σακχαρούχων τροφίμων και ροφημάτων με εκείνα που αποκτούν γλυκιά γεύση με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορεί να μειώσει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων κατά 10% και να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους χωρίς το αίσθημα στέρησης, ή την αύξηση της όρεξης για γλυκιά γεύση» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών θα είναι παρούσα στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής για την Παχυσαρκία (European Obesity Summit) στο Γκέτεμποργκ από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 4 Ιουνίου.

Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.