Οι πολίτες ξέρουν τι συμβαίνει στην τσέπη τους
*Συνέντευξη μου στη Χρύσα Σαραντοπούλου για την εφημερίδα «Παρασκήνιο» για την πολιτική επικαιρότητα, την οικονομία και την προσωπική μου καθημερινότητα.
Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης:
Θα ξεκινήσω με την επικαιρότητα, ποια η γνώμη σας για το κοινωνικό μέρισμα, που θα μοιράσει η Κυβέρνηση;
Το ερώτημα που θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους είναι κατά πόσο υπάρχει μέρισμα όταν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού καταρρέουν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών είναι μειωμένα κατά 2.8 δις Ευρώ σε σχέση με τον στόχο, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2017 έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω ήδη τρεις φορές και όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου πλησιάζουν τα 6 δις Ευρώ; Εμείς παρουσιάσαμε στα Γιάννενα μια συνολική πολιτική για την καταπολέμηση της φτώχειας. Η κυβέρνηση κινείται για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, μοιράζει ελάχιστα χρήματα σε σχέση με εκείνα που εισέπραξε από την υπερφορολόγηση, η οποία έχει γονατίσει τους Έλληνες. Η Νέα Δημοκρατία δεν αντιλαμβάνεται την καταπολέμηση της φτώχειας μόνο με τη λογική των επιδομάτων. Θέλουμε να βγάλουμε τον κόσμο από τη φτώχεια, μέσα από μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, γιατί μόνο έτσι θα δημιουργηθούν βιώσιμες θέσεις εργασίας. Μόνο έτσι θα μπορεί να σταθεί κάνεις στα πόδια του, δίχως να έχει ανάγκη τα επιδόματα.
Διαβάζοντας την ερώτηση που καταθέσατε για τη δημιουργία φυλακών στην Κόρινθο. Πιστεύετε ότι είναι περισσότερο επίκαιρο και αναγκαίο από ποτέ αυτό το ζήτημα, βάσει της εγκληματικής δραστηριότητας μετά και το νόμο «Παρασκευόπουλου»;
Η εφαρμογή του νόμου Παρασκευόπουλου αποδείχθηκε ένα επικίνδυνο νομοθέτημα, μέσω του οποίου αποφυλακίστηκαν περισσότεροι από 2.000 ποινικοί κρατούμενοι, αρκετοί εκ των οποίων επέστρεψαν στο κοινό έγκλημα. Είναι αναγκαία συνεπώς η κατάργηση του νόμου και γι’ αυτό με τροπολογία ως ΝΔ, ζητήσαμε την αλλαγή του. Για την αποσυμφόρηση των φυλακών, απαιτούνται άλλες λύσεις, όπως η δημιουργία νέων καταστημάτων κράτησης. Ήδη υπάρχει ώριμη πρόταση για την κατασκευή νέων φυλακών στον Άγ.Ιωάννη Κορινθίας και θεωρώ πως στο Υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να την εξετάσουν σοβαρά.
Με αφορμή τις εκλογές στα επιμελητήρια το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, τι πιστεύετε ότι μπορεί να ωθήσει την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και την ενίσχυσή τους στο εσωτερικό της χώρας;
Αυτό που οφείλει η Πολιτεία είναι να δημιουργήσει ένα σταθερό πλαίσιο προκειμένου όσοι το επιθυμούν, να μπορούν να επιχειρήσουν απρόσκοπτα. Ο διαρκής στόχος πρέπει να είναι η συνεχής μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων μέσα από τη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Όσο περισσότερο καταφέρουμε να μειώσουμε αυτούς τους παράγοντες, τόσο περισσότερο ανταγωνιστικά θα γίνουν τα ελληνικά προϊόντα και οι υπηρεσίες, στην εγχώρια αλλά και τις διεθνείς αγορές.
Με το ΕΣΠΑ που βρισκόμαστε;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για το 2016, η Κυβέρνηση απέτυχε στους στόχους που η ίδια είχε θέσει. Στον περασμένο προϋπολογισμό ευελπιστούσαν σε απορρόφηση 2.2 δισ. και τελικά κατάφεραν να απορροφήσουν 1.6 δισ., ενώ το ΕΠΑνΕΚ που είναι το μεγαλύτερο επιχειρησιακό πρόγραμμα ήταν και αυτό κάτω του στόχου. Αν δείτε επίσης το σχεδιασμό για τις προκηρύξεις που έπρεπε να βγουν εντός του 2017 έχει πέσει συνολικά έξω, ενώ δικαιούχοι που θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί από το τέλος του 2016, περιμένουν ακόμα ενημέρωση για το πότε θα πάρουν τα χρήματα τους. Από όποια διάσταση και να το δει κανείς, έχουμε μια μεγάλη αποτυχία της κυβέρνησης στο ΕΣΠΑ και είναι πραγματικά κρίμα διότι θα μπορούσε να προσφέρει ανάσες ρευστότητας και ανάπτυξης σε μια περίοδο που η αγορά τις έχει ανάγκη.
Είστε ο άνθρωπος που με ένα σχεδιάγραμμα κατάφερε να αναδείξει τη μεγαλύτερη διαφορά των τριών μνημονίων. Πιστεύετε ότι ο κόσμος την έχει καταλάβει;
Νομίζω ότι παρά το γεγονός ότι το διάγραμμα που παρουσίασα αποτύπωνε ευδιάκριτα τη διαφορά μεταξύ των διαφορετικών μειγμάτων πολιτικής που ακολούθησαν οι τελευταίες κυβερνήσεις, ο κόσμος γνώριζε την πραγματικότητα. Και τη γνώριζε διότι ξέρει τι συμβαίνει στην τσέπη του. Η υπερφορολόγηση και οι αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών των τελευταίων 2.5 χρόνων είναι δίχως προηγούμενο και έχει εξαντλήσει τις αντοχές της κοινωνίας.
Τι μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής προτείνει σήμερα η ΝΔ ώστε να ανασάνει η κοινωνία και να αναπτυχθεί η οικονομία;
Είναι προφανές πως η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί. Δε μπορεί η υπερφολόγηση να είναι λύση. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα ευνοϊκό κλίμα για όσους επιχειρούν, με λιγότερους φόρους και ταυτόχρονα στοχευμένα λιγότερες δαπάνες, ώστε να υπάρχει ουδέτερο δημοσιονομικό πρόσημο για τον προϋπολογισμό.
Πόσο κοντά είμαστε στο τέλος των μνημονίων; (αξιολογηση..)
Το τέλος της κρίσης δανεισμού θα επιτευχθεί μόνο όταν μπορέσουμε να δανειζόμαστε με χαμηλά επιτόκια στο δεκαετές ομόλογο. Όποιος είναι ρεαλιστής, αντιλαμβάνεται πως απέχουμε σημαντικά από αυτό το στόχο. Για να μπορέσουμε όμως να αντιστρέψουμε αυτή την πραγματικότητα, χρειάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και την οικονομία.
Εάν εκλεγόταν Πρόεδρος Δημοκρατίας ο πατέρας σας, Σταύρος Δήμας, που προτάθηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το Δεκέμβριο του 2014 και έτσι η χώρα απέφευγε τις πρόωρες εκλογές τότε, ποια πιστεύετε θα ήταν η πορεία της τώρα;
Αυτό που έχει σημασία, είναι τι τελικά συνέβη. Έγιναν εκλογές, αποκτήσαμε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ακολουθήθηκε η υποτιθέμενη πολιτική «περήφανης και σκληρής διαπραγμάτευσης» των Τσίπρα – Βαρουφάκη τα αποτελέσματα της οποίας βιώνουμε πλέον στην καθημερινότητα μας όλοι.
Τι έχετε αποκομίσει από τη μεγάλη πείρα του πατέρα σας στα βουλευτικά έδρανα και ποια η συμβουλή του σήμερα σε εσάς που βρίσκεστε σ αυτή τη θέση;
Η συμβουλή που μου έχουν δώσει οι γονείς μου είναι να είμαι ο εαυτός μου.
Τι είναι η Κορινθία για το Χρίστο Δήμα;
Είναι ο τόπος μου και αυτό νομίζω τα περικλείει όλα. Τα παιδικά χρόνια, οι μνήμες και πλέον η ευθύνη να εκπροσωπώ αποτελεσματικά και δίκαια τους ανθρώπους του τόπου μου που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους.
Γιατί επιλέξατε να γυρίσετε στην Ελλάδα όταν στο εξωτερικό πήγαιναν καλά τα πράγματα για σας μετά την ολοκλήρωση των σπουδών εκεί;
Σπούδασα και εργάστηκα στο εξωτερικό αλλά πάντοτε είχα την επιθυμία να επιστρέψω στην Ελλάδα. Δυστυχώς τώρα όμως η αναγκαστική μετανάστευση, δηλαδή το φαινόμενο του brain drain είναι γεγονός. Είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα που πρέπει μελλοντικά να ανατρέψουμε. Η Ελλάδα, οφείλει να μπορεί να προσφέρει αξιοπρεπείς δουλειές στους ανθρώπους της.
Τι είναι αυτό που θυμάστε έντονα από την περίοδο που ζήσατε στο Λονδίνο;
Τις συζητήσεις με τους φίλους που έκανα και τους συμφοιτητές μου αλλά και την αγωνία και την προσπάθεια να ολοκληρώσω το διδακτορικό μου.
Στον ελεύθερο χρόνο σας τι κάνετε;
Προσπαθώ να περνάω χρόνο με τα παιδιά και την οικογένεια μου και ταυτόχρονα να βρίσκω λίγο χρόνο να παίζω μπάσκετ.
Ένα βιβλίο που διαβάσατε τελευταία…
Διάβασα μια μελέτη για την ιστορία του Πελοποννησιακού Πόλεμου, του Αμερικάνου ιστορικού και ερευνητή Donald Kagan, ο οποίος ειδικεύεται στην αρχαία ελληνική ιστορία.
Μετέχετε στην ομάδα μπάσκετ της βουλής μαζί με συναδέλφους σας από άλλα κόμματα. Περιγράψτε μας το συναίσθημα όταν όλοι γίνεστε μια παρέα χάρη στο αθλητικό ιδεώδες.
Ο Αθλητισμός ενώνει και το μπάσκετ είναι ευχαρίστηση. Γίνεται μάλιστα μια προσπάθεια που συντονίζεται από τον βετεράνο μπασκετμπολίστα Σάκη Τζαλαλή, ώστε η ομάδα μπάσκετ της Βουλής να έχει και κοινωνικό αποτύπωμα. Δίνουμε αγώνες ανά την επικράτεια με παλαίμαχους διεθνείς αθλητές, παλαίμαχους μπασκετμπολίστες και γνωστά πρόσωπα για τη στήριξη κατά τόπους κοινωνικών ζητημάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.