Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Ο,ΤΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ!

 
ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ
Έτυχε να περνάω έξω από τη Βουλή με το αυτοκίνητο όταν στο ραδιόφωνο άκουσα περί της εισβολής μελών της ομάδας «Ρουβίκωνας» στα γραφεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), κατά τη διάρκεια μάλιστα ομιλίας του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Καθώς άκουγα την είδηση, και κάπως κολλημένος όπως ήμουν στο σχετικό μποτιλιάρισμα στο Σύνταγμα, η ματιά μου έπεσε στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στις διάφορες επιγραφές πίσω και γύρω από αυτό: τις ονομασίες τόπων όπου ο Ελληνικός Στρατός έδωσε μάχες. Ξέρετε, Σκρα, Κιλκίς-Λαχανά, Σαγγάριος, Πίνδος κ.λπ. Κάπου εκεί υπήρχε και ο Ρουβίκωνας.
Σατανική σύμπτωση, το δίχως άλλο: αυτό να είναι το όνομα μιας αντιεξουσιαστικής ομάδας, αναγραμμένο πάνω σε ένα κτίριο-σύμβολο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, που τα μέλη αυτής της ομάδας πρέπει να σιχαίνονται όσο λίγα άλλα κτίρια στην Αθήνα.
Η ιστορική ακρίβεια μας υποχρεώνει να διευκρινίσουμε ότι ο Ρουβίκωνας φιγουράρει κάπου ανάμεσα στο Ύψωμα 731 και το Εσκί Σεχίρ, διότι στις 27 Σεπτεμβρίου του 1944 η 3η Ορεινή Ταξιαρχία συγκρούστηκε με τους Γερμανούς στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην τοποθεσία του ποταμού Ρουβίκωνα. Η ελληνική μονάδα υποχρέωσε τους Γερμανούς να οπισθοχωρήσουν. Είναι η ίδια στρατιωτική μονάδα, η λεγόμενη και Ταξιαρχία του Ρίμινι, η οποία λίγους μήνες μετά, τον Δεκέμβριο του 1944, θα συγκρουστεί στις μάχες της Αθήνας με τον ΕΛΑΣ.
Ειδικά αυτό το τελευταίο δεν πρέπει να αρέσει και πολύ στα μέλη του σημερινού, σύγχρονου «Ρουβίκωνα».
Αλλά αυτό ελάχιστη σημασία έχει διότι, όπως είναι ευρέως γνωστό, την ονομασία τους οι σημερινοί νέοι του «Ρουβίκωνα» δεν την πήραν εμπνευσμένοι από τα ανδραγαθήματα του στρατηγού Θρασύβουλου Τσακαλώτου (συγγενούς του Ευκλείδη, που δέχθηκε την εισβολή του «Ρουβίκωνα» στα γραφεία του ΕΒΕΑ – άλλη νόστιμη σύμπτωση και αυτή) και των ανδρών του, αλλά χάρη σε εκείνα του Ιουλίου Καίσαρα.
Ως γνωστόν, ο μικρός αυτός ποταμός της βόρειας Ιταλίας ήταν ένα όριο για τους Ρωμαίους της αρχαιότητας: απαγορευόταν στους στρατηγούς να τον διαβούν με τις λεγεώνες τους προς αποφυγήν πραξικοπήματος, εμφύλιας σύγκρουσης κ.λπ. Το 49 π.Χ. όμως ο Ιούλιος Καίσαρ τον διάβηκε, οδεύοντας προς μια ιστορική εμφύλια σύγκρουση με τον Πομπήιο, αναφωνώντας το περίφημο «Ο κύβος ερρίφθη» (alea jacta est).
Παρακινδυνευμένη, παράτολμη κίνηση εκ μέρους του Καίσαρα, εξ ου και η άλλη φράση «Διάβηκε τον Ρουβίκωνα», η οποία παραπέμπει σε πρόσωπο που συνειδητά παίρνει μιαν οριστική, ριψοκίνδυνη απόφαση.
Το ότι δεν υπάρχει τίποτα το οριστικό ή επικίνδυνο στις μπούκες που κάνει ο σημερινός «Ρουβίκωνας» δεν έχει και τόση σημασία. Κανένας Πομπήιος δεν τον περιμένει για να συγκρουστεί μαζί του μέχρις εσχάτων. Τα παιδιά αυτά διαβαίνουν έναν δικό τους Ρουβίκωνα σχεδόν κάθε μέρα. Αλλά ούτε και αυτό έχει καμία σημασία. Όπως έλεγε και ο Γιάννης Τσαρούχης, στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις.

Πηγή: kathimerini.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.