Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

ΑΓΚΙΣΤΡΙ: ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ!

Ένας μικρός παράδεισος μια ανάσα από την Αθήνα

Στην καρδιά του Αργοσαρωνικού, μόλις μία ώρα από το λιμάνι του Πειραιά και σε απόσταση αναπνοής από την Αίγινα, το Αγκίστρι είναι ένα καταπράσινο νησάκι που έχει αποκτήσει το δικό του φανατικό κοινό. Ο λόγος; Υπέροχες παραλίες με κρυστάλλινα νερά, πολύ πράσινο και ηρεμία.
Το μικρότερο νησί του Σαρωνικού αποτελεί μία οικονομική επιλογή για όποιον θέλει να κάνει διακοπές κοντά στην Αθήνα, αλλά και για αυτόν που επιθυμεί μία αυθόρμητη απόδραση εξπρές μέσα στο καλοκαίρι. Είναι ιδανικός προορισμός για παρέες, ζευγάρια, οικογένειες αλλά και όσους λατρεύουν τις εξερευνήσεις στη φύση, το ποδήλατο ή τις πεζοπορίες.
Το Αγκίστρι έχει δύο φυσικά λιμάνια: Τη Σκάλα, όπου φθάνουν τα ferry boat από τον Πειραιά, και το Μεγαλοχώρι (Μύλος), στο οποίο δένουν τα ιπτάμενα δελφίνια. Και τα δύο λιμάνια συνδέονται με την κοντινή Αίγινα.
Στη Σκάλα θα βρείτε οργανωμένη αμμουδερή παραλία και αρκετές επιλογές για διαμονή, φαγητό και ποτό. Στο Μεγαλοχώρι, που είναι και ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού, θα περπατήσετε σε πλακόστρωτα δρομάκια, θα χαζέψετε παραδοσιακά σπίτια με ολάνθιστες αυλές και θα δείτε τον μοναδικό ανεμόμυλο του νησιού.

Οι βουτιές

Η Σκάλα είναι μια μεγάλη παραλία με χρυσή άμμο και ρηχά πεντακάθαρα νερά, η οποία απέχει μόλις 100 μ. από το λιμάνι και είναι ιδανική για οικογένειες. Στα αριστερά της, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, φτάνετε στη βραχώδη παραλία της Σκληρής, με το πλούσιο πευκοδάσος πίσω της. Ακολουθεί η πιο εντυπωσιακή παραλία του νησιού, η Χαλικιάδα, με τα λευκά βότσαλα, τα κρυστάλλινα καταγάλανα νερά και τα απόκρημνα βράχια. Η κατάβαση θα σας δυσκολέψει, αλλά το τοπίο θα σας αποζημιώσει.
Άλλη μία παραλία που αξίζει να δείτε είναι η βοτσαλωτή Δραγωνέρα στη δυτική πλευρά του νησιού. Έχει μια καντίνα και λίγες ξαπλώστρες. Στα βόρεια υπάρχουν οι ερημικές, βοτσαλωτές παραλίες Μαγκίζα και Μπαριάμα. Τέλος, μην παραλείψειτε να επισκεφτείτε την εξωτική Απόνησο. Πρόκειται για ένα όμορφο νησάκι που ενώνεται με μια μικρή λωρίδα γης με το υπόλοιπο νησί. Εδώ τα πεύκα κατεβαίνουν μέχρι τη θάλασσα και ο συνδυασμός χρωμάτων είναι μοναδικός- το ιδανικό σκηνικό για να χαλαρώσετε, να κάνετε τις βουτιές σας και να δείτε το ηλιοβασίλεμα.

Τι άλλο να δείτε

Το Μετόχι, σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του βουνού, ανάμεσα στη Σκάλα και το Μεγαλοχώρι, είναι ένα γραφικό χωριό με παλιά σπίτια. Αξίζει να περπατήσετε μέχρι το εκκλησάκι της Παναγίας που προσφέρει μαγευτική θέα.
Τα Λιμενάρια είναι ένα μικρό παραδοσιακό χωριό, στα νοτιοανατολικά του νησιού, με λιγοστά σπίτια χτισμένα ανάμεσα στα πεύκα. Κοντά στα Λιμενάρια βρίσκεται το γραφικό λιμανάκι της Μάρεζας, ενώ πηγαίνοντας δυτικά, στο 1,5 χλμ., θα φτάσετε στην Απόνησο.
Αν ο χρόνος σας το επιτρέπει, επισκεφθείτε κάποια από τις εκκλησίες του νησιού: την Παναγία στο Μετόχι με την απίστευτη θέα, την Αγία Κυριακή στα Λιμενάρια, την ολόλευκη με τον γαλάζιο τρούλο εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στη Σκάλα, τη μητρόπολη Ζωοδόχο Πηγή με τις εξαίσιες τοιχογραφίες στο Μεγαλοχώρι, καθώς και τα εκκλησάκια των Αγίων Πάντων και Αγίων Θεοδώρων που βρίσκονται μέσα στο πευκόφυτο δάσος πάνω από το Μεγαλοχώρι.
Με θαλάσσια ταξί, τα οποία ξεκινούν από το Μεγαλοχώρι ή τη Σκάλα, μπορείτε να κάνετε το γύρο του νησιού, για να θαυμάσετε όλη την ακτογραμμή και να ανακαλύψετε μοναδικούς κολπίσκους για κολύμπι.
Αν μείνετε περισσότερες μέρες στο νησί, μπορείτε να κάνετε και μια μονοήμερη εκδρομή στη γειτονική Αίγινα, η οποία συνδέεται καθημερινά με το Αγκίστρι με αρκετά δρομολόγια.
Πού να μείνετε: Το Vasilaras Hotel βρίσκεται σε μια ήσυχη τοποθεσία πολύ κοντά στο λιμάνι και στην αμμώδη παραλία της Σκάλας. Τα δωμάτια έχουν θέα στη θάλασσα ή στον κήπο. Το ξενοδοχείο διαθέτει ταβέρνα και πισίνα.
Το Hotel Kekrifalia είναι χτισμένο πάνω σε λόφο στην τοποθεσία Σκληρή, προσφέροντας πανοραμική θέα στη θάλασσα. Μία ακόμη καλή επιλογή είναι το Oasis Scala Beach Hotel στην αμμώδη παραλία της Σκάλας. Στο Μεγαλοχώρι μπορείτε να μείνετε στο Hotel Milos ή στο Nautilus Nontas Hotel.
Πού να φάτε: Πιάστε τραπέζι στο μπαλκόνι της Αλκυώνης, ακριβώς πάνω από τη θάλασσα, για θαλασσινά και ψαρομεζέδες. Θα το βρείτε στο δρόμο για τη Χαλικιάδα. Στη Σκάλα, για νόστιμα μαγειρευτά και σπιτικό φαγητό θα πάτε στον Τοξότη, για ψάρι και θαλασσινά στο Αγκίστρι και για πίτσα στην Αυλή. Για καλό καφέ, γλυκό και πρωινό πρέπει να κάνετε μια στάση στο Copa Cabana.

Αγκίστρι: Το διαμάντι του Αργοσαρωνικού

Αγκίστρι: Το διαμάντι του Αργοσαρωνικού

Αγκίστρι: Το διαμάντι του Αργοσαρωνικού

Αγκίστρι: Το διαμάντι του Αργοσαρωνικού

Αγκίστρι: Το διαμάντι του Αργοσαρωνικού

Αγκίστρι: Το διαμάντι του Αργοσαρωνικού

Πηγή: https://www.reader.gr
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.