Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

ΞΑΝΘΗ: Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ!

Βαλεντίνα Ζαμπιόγλου

Χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης, η Ξάνθη αποτελεί το στολίδι της Βόρειας Ελλάδας. Με έκταση μόλις 153 χιλιόμετρα αλλά με προνομιακή θέση στους πιο σημαντικούς εμπορικούς δρόμους, ονομάστηκε “αρχόντισσα της Θράκης”.
Η Ξάνθη από τον 19ο αιώνα ήταν μια οικονομικά ανθηρή πόλη. Αυτό οφείλεται εν μέρει στον πλούτο από την καλλιέργεια, επεξεργασία και διακίνηση καπνού και προϊόντων καπνού. Συνδυάζει με μοναδικό τρόπο φυσικές ομορφιές όπως βουνά, ποτάμια, δάση θάλασσα ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των 5-6 σπουδαιότερων νομών από δασική άποψη.
Η πόλη της Ξάνθης:

Η σύγχρονη πόλη μοιάζει με κυψέλη δραστηριοτήτων από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ. Θεωρείτε πολυπολιτισμική πόλη και ονομάστηκε πόλη με τα χίλια χρώματα. Παρά τους σεισμούς που κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος της Ξάνθης, ο αριθμός των καπναποθηκών της ήταν μεγάλος. Σήμερα, αυτές οι καπναποθήκες στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, μουσεία και πολιτιστικά κέντρα. Τα συνεδριακά της κέντρα αποτελούν πόλο έλξης για Έλληνες αλλά και ξένους. Η πλατεία Δημοκρατίας (κεντρική πλατεία) είναι από μόνη της ένα αξιοθέατο αφού άρχισε και πάλι να αποκτά την παλιά της αίγλη. Ο πύργος του Ωρολογιού, που αποτελούσε μέρος του “Τεμένους της Αγοράς” θα σας εντυπωσιάσει ευχάριστα.
Η παλιά πόλη της Ξάνθης, βρίσκεται στο βόρειο σημείο της πόλης καλύπτοντας μια έκταση 380000 τμ. Η πόλη χτίστηκε το 1829 στα ερείπια του προηγούμενου οικισμού που είχε καταστραφεί πλήρως από σεισμό. Μακεδόνες και Ηπειρώτες μάστοροι, με σημαία την εμπειρία και το μεράκι τους έχτισαν έναν οικισμό άκρως ζηλευτό. Οι διαφορετικοί αρχιτεκτονικοί ρυθμοί των σπιτιών είναι αποτέλεσμα των ταξιδιών που έκαναν οι ιδιοκτήτες τους στην Ευρώπη και μετέφεραν ότι τους άρεσαν. Βέβαια, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ανατολίτικη αρχιτεκτονική σε ολόκληρη την παλιά πόλη.
Σήμερα η παλιά πόλη είναι οικισμός διατηρητέος και πολύ καλά συντηρημένος ενώ από το 1979 ανακηρύχθηκε προστατευόμενος. Σίγουρα αξίζει μια βόλτα στα δρομάκια της παλιάς πόλης είτε το πρωί εξερευνώντας τη περιοχή, είτε για φαγητό αλλά και το βράδυ πίνοντας το ποτό σας σε κάποια από τα μπαρ. Σίγουρα θα νιώσετε τον ανθρώπινο χαρακτήρα της παλιάς πόλης νομίζοντας ότι σας μετέφερε σε κάποια άλλη εποχή πολύ πιο όμορφη.
Αξιοθέατα της Ξάνθης:
Καρναβάλι της Ξάνθης: Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ πρώτα από όλα στο καρναβάλι της Ξάνθης που έχει εξελιχτεί σε μία από τις κυριότερες αποκριάτικες εκδηλώσεις όλης της βόρειας Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού, η κεντρική πλατεία γίνεται τόπος συγκέντρωσης και γλεντιού με παραδοσιακούς χορούς και αναβιώσεις εθίμων.Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, πραγματοποιείται η μεγαλύτερη παρέλαση καρναβαλιστών και αρμάτων που κορυφώνεται με το κάψιμο του “Τζάρου“.
Μοναστήρι της Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας: Το 1829 καταστράφηκε ένα μεγάλο κομμάτι της Μονής από δύο καταστροφικούς σεισμούς, όμως έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως μουσείο.
Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης: Tο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης ιδρύθηκε από την Φιλοπρόοδο Ένωση Ξάνθης. Το αρχοντικό στο οποίο στεγάζεται προκαλεί αίσθηση σε κάθε επισκέπτη. Οι εκθέσεις του αναφέρονται στην περίοδο ακμής της Ξάνθης. Υπάρχει ένα δωμάτιο το οποίο είναι αφιερωμένο στον συνθέτη Μάνο Χατζηδάκη.
Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης: Η Πινακοθήκη ονομάστηκε “Χρήστος Παυλίδης”, προς τιμήν του ζωγράφου της πόλης Χρήστου Παυλίδη που δώρισε 30 περίπου έργα του. Το κτήριο που στεγάζεται είναι από τα παλαιότερα κτίσματα της πόλης και αξιόλογο παράδειγμα κατοικίας του 19ου αιώνα.
Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων: Στο αρχαιολογικό μουσείο Αβδήρων θα δείτε αντικείμενα που βρέθηκαν στην πόλη και τα νεκροταφεία των αρχαίων Αβδήρων. Για την έκθεση θα πάτε στο ισόγειο και στον όροφο του κτιρίου. Χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες: δημόσιος, ιδιωτικός βίος και ταφικά έθιμα.
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας: Βρίσκεται στο παλιό χώρο του δασικού φυτωρίου, που δημιουργήθηκε από το δασαρχείο Ξάνθης. Στο μουσείο θα δείτε ταριχευμένα διάφορα είδη ζώων ενώ θα ενημερωθείτε για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.
Κάστρο Καλύβας και Μακεδονικός Τάφος: Νοτιοανατολικά του χωριού Καλύβα, μπορείτε να επισκεφθείτε το κάστρο της Καλύβας που κατασκευάστηκε από τον Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας. Κοντά στο χωριό Κομνηνά, υπάρχει ο καλοδιατηρημένος θολωτός τάφος.
Πόρτο Λάγος-Βιστωνίδα: Στα σύνορα των νομών Ροδόπης και Ξάνθης, στη μέση μιας μεγάλης, γόνιμης πεδιάδας, βρίσκεται η λίμνη Βιστωνίδα. Στις καλαμιές, βρίσκουν καταφύγιο σπάνια πουλιά, ζώα και ψάρια. Σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας, απλά και σιωπηλά θα γίνετε ένα με τη φύση.
Πομακοχώρια της Ξάνθης: Κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, εδώ που σβήνει ο χάρτης, βρίσκονται τα Πομακοχώρια. Μέχρι το 1996 αυτά τα χωριά αποτελούσαν σύνορα μέσα στα σύνορα της Ελλάδας. Ο λόγος είναι πως για να τα επισκεφτείς χρειαζόσουν άδεια από την αστυνομία. Ακόμη και σήμερα, αυτά τα χωριά είναι αρκετά απομονωμένα. Διατηρούν το γραφικό χαρακτήρα τους, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών και τον ιδιαίτερο πολιτισμό των Πομάκων.
Παζάρι της Ξάνθης: Η ιστορία του χάνεται στα χρόνια της οθωμανικής περιόδου. Πρόκειται για ένα πολυπολιτισμικό παζάρι, γεμάτο χρώματα, ήχους και αρώματα.

Γαστρονομία, τοπικά προϊόντα:

Η Ξάνθη αποτελεί το σταυροδρόμι πολιτισμών μεταξύ Δύσης και Ανατολής, Είναι ένα μέρος μαγικό όπου το χθες συναντάει το σήμερα σε μια έκρηξη γεύσεων. Το πολιτιστικό μωσαϊκό της πόλης ( Ρομά, Μικρασιάτες, Πόντιοι, Αρμένιοι, Τούρκοι, Έλληνες, Καππαδόκες, Πομάκοι), αντανακλάται από την τοπική της κουζίνα. Κεμπάπ όλων των ειδών, παστουρμαδόπιτες , ρεβίθια με κολοκύθα και μπαχαρικά, αρνάκι με γιουφκάδες (μακρόστενες χυλοπίτες), είναι μόνο μερικά από τα αγαπημένα και διάσημα φαγητά που σίγουρα θα σας προτείνουν. Οι Ξανθιώτες είναι φιλόξενοι άνθρωποι, θα σας φιλέψουν με τα καλύτερα εδέσματα (και σε μεγάλες ποσότητες) ενώ το σίγουρο είναι πως κανείς δεν φεύγει πεινασμένος.
Μετά από το φαγητό μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε κάποιο ζαχαροπλαστείο για να δοκιμάσετε τα γλυκά για τα οποία φημίζεται η Ξάνθη. Γλυκά σιροπιαστά, καζάν ντιπί, μουχαλεμπί, σουτζούκ λουκούμ, ανώμαλα, νουγκά, ταούκ κιοκσού, καριόκες και πολλά ακόμη γλυκά για κάθε είδους προτίμηση.
Φημισμένα είναι επίσης και οι ξηροί καρποί, τα τυροκομικά είδη, και τα αλίπαστα ψάρια. Επισκεφτείτε μαγαζιά με χάλκινα είδη και είδη λαϊκής τέχνης και κάντε δώρα που θα εντυπωσιάσουν τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
Όπως λένε και οι κάτοικοι της, η Ξάνθη τα έχει όλα γιατί είναι η τελειότητα συμπυκνωμένη. Έτσι λοιπόν παρέχει τα πάντα στον ταξιδιώτη που θα τη προτιμήσει για να χαλαρώσει, να διασκεδάσει και να ανανεωθεί.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη
 ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΖΑΜΠΙΟΓΛΟΥ

Καταγωγή από τη Καβάλα. Απόφοιτη από τη σχολή Διοίκησης τουριστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων ψυχαγωγίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Γράφει στο wikipedia και το maxmag. Λατρεύει το πλέξιμο,τα ταξίδια, τα βιβλία και τη τζαζ.

Πηγή: https://www.maxmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.