Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ! (ΣΑΒΟΥΑΡ-ΒΙΒΡ)

Γράφει ο Δημήτριος Μητρόπουλος, Αντ/γος ε.α. Επιτ. Υπαρ/γός ΕΛ.ΑΣ.
Πτυχιούχος Νομικής, Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών, Διπλωματούχος CAM Λονδίνου, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.


-Γ Ε Ν Ι Κ Α. 
Η ανάγκη καλής συμπεριφοράς, ο τρόπος δηλαδή που φέρεται ένα άτομο, είναι το μέσο της κοινωνικής του αξιολόγησης.
Αυτή εξευγενίζει και είναι αποδεικτικό στοιχείο πολιτισμού και αγωγής. Υποδηλώνει το βαθμό της υποδομής και της καλλιέργιάς του στον πολιτιστικό, κοινωνικό και πνευματικό τομέα.
-Η σημασία της καλής συμπεριφοράς και της λεπτότητας στους τρόπους και της ευγένειας γενικότερα μέσα στη κοινωνία, έχει ιδιαίτερη σημασία και επιδρά δυναμικά στη ζωή και στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας κάθε ατόμου.
-Δεν μπορούμε να παραβαίνουμε αυθαίρετα τους κανόνες της καλής συμπεριφοράς και τους κοινωνικούς τύπους. Βέβαια η έννοια της τιμωρίας στη κοινωνία δεν έχει ομοιότητα με τις άλλες τιμωρίες, όταν παραβαίνουμε τους κανόνες δικαίου. Πολλές, όμως, κυρώσεις της Κοινωνίας έχουν μεγαλύτερη ανακλαστική επίδραση στη προσωπικότητα του ατόμου.
-Γιά εκείνους που δεν έχουν τις προϋποθέσεις να ανατραφούν μέσα σε κύκλους, για να τηρούν τους κανόνες της καλής συμπεριφοράς, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, για την εκμάθηση των κανόνων αυτών και τεράστια επιμονή και υπομονή για την εφαρμογή τους.
-Πολλοί δε δίνουν σημασία στους κοινωνικούς αυτούς τρόπους και ενώ είναι σε όλα αναπτυγμένοι, καλλιεργημένοι και αξιοσέβαστοι, κρίνονται δυσμενέστατα, από το επαγγελματικό και κοινωνικό τους περιβάλλον.
-Αντίθετα, υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι καίτοι δεν έχουν τη μόρφωση και την παιδεία που πρέπει, επειδή όμως τηρούν τους κανόνες καλής συμπεριφοράς, όχι μόνον είναι ανεκτοί, αλλά και περισσότερο προτιμούνται στις κοινωνικές σχέσεις.

Ε Ι Δ Ι Κ Ο Τ Ε Ρ Ο Ι  Κ Α Ν Ο Ν Ε Σ  Π Ρ Ο Σ  Τ Ρ Ι Τ Ο Υ Σ
-Τους κανόνες συμπεριφοράς πρός τρίτους, θα τους εκθέσουμε κατά Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Ε Σ, όπως, όταν κινούμεθα στο δρόμο, στο εστιατόριο, στο ασανσέρ, στη σκάλα, στο κατάστημα, στο θέατρο, στο κινηματογράφο, στο λεωφορείο, στο τρένο, στο αεροπλάνο, στο πλοίο, επίσκεψη στο γιατρό, επίσκεψη στον οδοντίατρο, και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, τονίζοντας τι πρέπει να αποφεύγουμε ή να κάνουμε, σε κάθε περίπτωση. Επειδή όλες σχεδόν αναφέρονται σε απλά θέματα, είναι όλες κατανοητές, χωρίς αυτό να δημιουργεί * Υ Π Ο Χ Ρ Ε Ω Σ Η * η τήρησή τους, απλά να τους γνωρίζουμε:
-Τη στιγμή που ανοίγετε την πόρτα, για να βγείτε από το διαμέρισμά σας, αφήστε μέσα στο σπίτι σας, τις οικογενειακές σας έγνοιες και οπλιστείτε με μιά ενεργητική διάθεση, με ένα χαμόγελο αισιοδοξίας και ζεστασιάς.
-Σας είναι απαραίτητο, για να αντιμετωπίσετε τους συνανθρώπους με το σωστό " ανθρώπινο " τρόπο. Σας είναι πιό πολύ απαραίτητο, για να κινηθείτε με άνεση και σιγουριά, μέσα στην επικίνδυνη κίνηση του δρόμου.

Ο Τ Α Ν   Κ Ι Ν Ο Υ Μ Ε Θ Α   Σ Τ Ο Ν   Δ Ρ Ο Μ Ο:
-Βγείτε στο δρόμο χωρίς βλοσηρότητα, χωρίς πόζα σοβαροφάνειας όχι σκυθρωποί η συνοφρυωμένοι.
-Περπατάτε απλά, άνετα, με ζωντάνια, αλλά χωρίς απότομες νευρικές κινήσεις, χωρίς να σπρώχνετε τους διαβάτες, για να τους προσπεράσετε, χωρίς να στριφογυρίζετε μπαστούνια η ομπρέλες και χωρίς να παίζετε κομπολόγια η αλυσίδες.
-Βοηθήστε, όταν τον αντιληφθείτε, έναν τυφλό ή ένα πολύ ηλικιωμένο άτομο, που θέλει να πάει στην απέναντι πλευρά του δρόμου.
-Όταν ένας άνδρας συνοδεύει μία κυρία ή μιά κοπέλα ή κάποιον ηλικιωμένο, πρέπει να περπατά από τη μεριά του δρόμου.
-Άν περπατάτε αργά, μην πιάνετε τη μέση του πεζοδρομίου.
-Αν είσαστε μεγάλη παρέα, μην περπατάτε ο ένας δίπλα στον άλλο, γιατί εμποδίζετε τους άλλους, να περάσουν. Και όταν συναντήσετε κάποιο γνωστό σας, πάλι μη στέκεστε στη μέση του πεζοδρομίου, αναγκάζοντας τους άλλους να κατέβουν στο δρόμο.
-Στο δρόμο μη γυρίσετε να κοιτάξετε κάποιον, που μόλις συναντήσατε. Αυτό δεν είναι πάντα κολακευτικό, είναι όμως ένδειξη κακής ανατροφής.
-Όταν ένας άνδρας πού φοράει καπέλο, συναντά μιά κυρία, το βγάζει για να τη χαιρετήσει. Επίσης ένας κύριος δε φιλά το χέρι μιας κυρίας και εκείνη δε βγάζει ποτέ το γάντι της για να του δώσει το χέρι.
-Αν θέλετε να ζητήσετε μια πληροφορία από ένα διαβάτη, πρώτα να ζητήσετε συγνώμη, που τον ενοχλείτε και να μην ξεχάσετε να τον ευχαριστήσετε.
-Ένας άνδρας μπορεί να ζητήσει στο δρόμο φωτιά από ένα διαβάτη, για να ανάψει το τσιγάρο του, αφού τον ευχαριστήσει κ.λ.π.
-Αν τυχόν συμβεί στο δρόμο ένα περιστατικό, να μη σπρώχνουμε τους άλλους, για να βρεθούμε μπροστά στη πρώτη γραμμή.
-Συνοψίζοντας, στο δρόμο πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι στη στάση μας, στις χειρονομίες μας και τις συζητήσεις μας.
-Θα πρέπει να γνωρίζουμε, ότι οι δημόσιοι χώροι δεν μας ανήκουν αποκλειστικά και ότι και οι άλλοι έχουν δικαίωμα να τους χρησιμοποιούν.
-Αν συναντήσουμε στο δρόμο μια κυρία γνωστή μας, θα την χαιρετήσουμε, χωρίς όμως να τη σταματήσουμε, για να τη ρωτήσουμε, τι κάνει.
Η κυρία γιά ορισμένους λόγους προσωπικούς της, μπορεί να θέλει να μας απευθύνει απλά ένα μόνο χαιρετισμό. Εμείς, αν μας χαιρετήσει πρώτη εκείνη, θα απαντήσουμε με μιά κίνηση του κεφαλιού και αν φοράμε καπέλο, θα το βγάλουμε. Αν όμως θέλουμε να της ζητήσουμε κάποια πληροφορία, μόνον τότε μπορούμε να τη σταματήσουμε, αφού ζητήσουμε πρώτα συγνώμη.
-Αν συναντήσουμε στο δρόμο ένα κύριο, που συνοδεύει μία κυρία, η οποία δεν είναι σύζυγός του ή μια κυρία που την συνοδεύει κάποιος άγνωστος, δεν πρέπει να βιαστούμε να περάσουμε από μπροστά τους και να τους χαιρετήσουμε, αλλά καλύτερα να προσποιηθούμε πως δεν τους είδαμε και να συνεχίσουμε το δρόμο μας.
-Το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε στην περίπτωση, που συναντήσουμε γνωστή για την κομψότητά της κυρία, που όμως η εμφάνισή της δεν είναι τόσο επιμελημένη. Ασφαλώς τούτο θα το ήθελε και η ίδια. Διαφορετικά αν την προσέξουμε, θα την κάνουμε να αισθανθεί κάπως μειωμένη και τούτο δεν είναι καθόλου ευγενικό εκ μέρους μας.

Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Η: 
Το κείμενο είναι, από το βιβλίο μου, " Ε Π Α Γ Γ Ε Λ Μ Α Τ Ι Κ Η  Κ Α Ι  Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Κ Η  Α Γ Ω Γ Η - Ε Θ Ι Μ Ο Τ Υ Π Ι Α " και διδάσκεται στα πλαίσια των μαθημάτων των * Δ Η Μ Ο Σ Ι Ω Ν   Σ Χ Ε Σ Ε Ω Ν.* ( Το Σαβουάρ Βιβρ ) είδα σε πολλά Ευρωπαϊκά Συνέδρια που συμμετείχα, ότι το τηρούσαν με ακρίβεια οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Πηγή: Προσωπικό facebook κ. Δημητρίου Μητρόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.