Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

ΑΛΤΡΟΥΪΣΜΟΣ!

Γράφει ο Δημήτριος Μητρόπουλος, Αντ/γος ε.α. Επιτ. Υπαρ/γός ΕΛ.ΑΣ.
Πτυχιούχος Νομικής, Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών, Διπλωματούχος CAM Λονδίνου, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.


-Ο Α Λ Τ Ρ Ο Υ Ι Σ Μ Ο Σ είναι η αρχή και η ηθική ευαισθησία, γιά την ευτυχία άλλων ανθρώπων η ζώων, με αποτέλεσμα μια ποιότητα ζωής, τόσο υλική, όσο και πνευματική.
-Είναι μια πολυδιάστατη αρετή σε πολλούς πολιτισμούς και μια βασική πτυχή, διαφόρων θρησκευτικών παραδόσεων και κοσμοθεωριών ,αν και η έννοια των " άλλων ", προς τους οποίους θα πρέπει να απευθύνονται, μπορεί να ποικίλει, μεταξύ των πολιτισμών και των θρησκειών.
-Ο όρος Α Λ Τ Ρ Ο Υ Ι Σ Μ Ο Σ μπορεί επίσης να αναφέρεται και σε ένα ηθικό δόγμα που ισχυρίζεται, ότι τα άτομα είναι ηθικά υποχρεωμένα να ωφελούν τους άλλους. Χρησιμοποιείται με αυτήν την έννοια, όταν αντιπαρατίθεται του εγωισμού, όπου το άτομο επιδιώκει προσωπικό συμφέρον, συχνά ίσως και εις βάρος άλλων ατόμων.
-Υπάρχουν ευτυχώς άνθρωποι μας, που βιώνουν αυτή τη μεγάλη έννοια του Α Λ Τ Ρ Ο Υ Ι Σ Μ Ο Υ, λες και είναι ταγμένοι να συνδράμουν και να υπηρετούν τον άνθρωπο.
-Άνθρωποι με ευαισθησία, με αλτρουιστικά αισθήματα, έτοιμοι να παραμερίσουν κάθε εμπόδιο και με κίνδυνο πολλές φορές της ζωής τους, προσφέρουν πρόθυμα τη βοήθειά τους στον ανήμπορο.
-Για να μπορέσει ασφαλώς κάποιος να βοηθήσει τον πάσχοντα, πρέπει να παραμερήσει κάθε εγωιστική τάση, να βάλει στη θέση του ανήμπορου συνανθρώπου μας τον εαυτό του, να δείξει ανυστερόβουλα τα φιλάνθρωπα συναισθήματά του.
-Ο Αλτρουισμός είναι μιά γενναία, μια ηρωική πράξη Α Γ Α Π Η Σ, είναι χωρίς αμφιβολία, καθαρά θέμα αγωγής. Γιατί πως αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την πράξη του Πυροσβέστη, που με κίνδυνο της ζωής του μπαίνει στο φλεγόμενο σπίτι, για να σώσει την ανήμπορη γριούλα ή το μωράκι, που βρισκονται παγιδευμένοι στο φλεγόμενο σπίτι.

Υ Π Α Ρ Χ Ε Ι   Α Λ Η Θ Ι Ν Ο Σ   Α Λ Τ Ρ Ο Υ Ι Σ Μ Ο Σ
-Ο Αλτρουισμός, είναι, το ακριβώς αντίθετο του εγωισμού.
Είναι η ανιδιοτελής αυθόρμητη και χωρίς κόστος πράξη προσφοράς η βοήθειας σε κάποιο άλλο άτομο, που φαίνεται να υποφέρει από πόνο η ανάγκη, χωρίς να έχουμε τη προσδοκία να πάρουμε κάτι αντάλλαγμα. Ο ποιός αληθινός αλτρουισμός, προκαλείται από την αλτρουιστική παρόρμηση και εκφράζεται, με την αυθόρμητη παροχή βοήθειας.
-Η αλτρουιστική παρόρμηση, θεωρείται, ότι προέρχεται από την ενσυναίσθηση. Η ενσυναίσθηση μας δείνει τη δυνατότητα να μπούμε στη θέση των άλλων και να δούμε τον κόσμο, με τα δικά τους μάτια. Κατά ένα τρόπο, μπορούμε να νιώσουμε τον πόνο των άλλων ανθρώπων.
-Σε εργαστηριακές έρευνες, έχει βρεθεί ότι όταν τα ποντίκια, παρατηρούν άλλα ποντίκια να βγάζουν κραυγές, αρχίζουν και αυτά να κάνουν το ίδιο. Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν παρατηρούμε ή βιώνουμε συναισθήματα, ενεργοποιούνται ορισμένες από τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου, μέσω των επονομαζόμενων Κ Α Τ Ο Π Τ Ρ Ι Κ Ω Ν   Ν Ε Υ Ρ Ω Ν Ω Ν.

Γ Ι Α Τ Ι   Ο Ρ Ι Σ Μ Ε Ν Ο Ι   Α Ν Θ Ρ Ω Π Ο Ι   Ε Π Ι Δ Ε Ι Κ Ν Υ Ο Υ Ν   Α Λ Τ Ρ Ο Υ Ι Σ Μ Ο
-Ο  Α Λ Τ Ρ Ο Υ Ι Σ Μ Ο Σ, συμπεριλαμβανομένης της Ε Ν Σ Υ Ν Α Ι Σ Θ Η Σ Η Σ είναι ένα χαρακτηριστικό της εξέλιξής μας, το οποίο μας βοηθάει να συνεργαζόμαστε σε ομάδες. Αυτό είναι εν τέλει ένα εξελικτικό πλεονέκτημα του ανθρώπου. Έχουμε ειδικευτεί στη κοινωνική αλληλεπίδραση και ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι κατασκευασμένος, για σύνδεση με άλλους.
-Ο γνήσιος αλτρουισμός, η προθυμία να θυσιάσει κάποιος το ατομικό του συμφέρον, για να βοηθήσει τους άλλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν είναι μέλη της οικογένειάς του και όχι απλά γιά να κερδίσει κάτι ως αντάλλαγμα στο μέλλον, μπορεί να εξηγήσει την έννοια της ανθρώπινης συνεργασίας.
-Άν είμαστε καλοί, αυτό συμβαίνει μόνο, επειδή καταφέρνουμε να ελέγξουμε και ξεπεράσουμε τον έμφυτο εγωισμό και τη σκληρότητά μας.
-Ο αλτρουισμός είναι το έργο και συνάμα είναι η φύλαξη και η ασπίδα και προσπάθεια του ενός για τους άλλους και είναι μιά αρχή για τη φύση και ένα αξίωμα ηθικής γιά τον άνθρωπο.
-Ο αλτρουισμός ενεργοποιεί τις ορμόνες της καλής διάθεσης, τις ενδορφίνες του εγκεφάλου, καταλήγοντας στην αίσθηση " ανεβάσματος '' , δηλαδή ζεστασιάς, αυξημένης ενεργητικότητας και ευφορίας, που δηλώνουν ότι αισθάνονται, όσοι βοηθάνε συνανθρώπους τους.
-Η αγάπη στο κόσμο μας είναι μια πράξη θυσίας και προσφοράς, που αποδεικνύει το σταθερό και πραγματικό ενδιαφέρον γιά τον άλλον, τη συμμετοχή σε ένα " Π Ν Ε Υ Μ Α Τ Ι Κ Ο   Γ Ι Γ Ν Ε Σ Θ Α Ι ", τη κισύμπραξη σε μιά προσπάθεια, για την ευημερία του συνόλου .
Το τι θα
-Ο Μ Ε Ν Α Ν Δ Ρ Ο Σ είχε πεί " Τουτ' εστί το ζην , μη σε αυτώ ζην μόνω ", ( ζωή είναι να μη ζείς, μόνο για τον εαυτό σου )". " Τούτο μονάχα είναι η ζωή, το να μη ζει κανείς μονάχα, για το εαυτό του.
-Ομοίως ο Π Λ Α Τ Ω Ν στο Φαίδων, λέει."Οι ορθώς φιλοσοφούντες αποθνήσκειν μελετώσι. Και τεθναναι ηκιστα αυτοίς ανθρώπων φοβερόνε.
Παντως η ζωή μας θα γίνει καλύτερη, όταν το Εγώ θα γίνει Εμείς  όπως έλεγε και ο Γαληνός.
-Ο Α Λ Τ Ρ Ο Υ Ι Σ Μ Ο Σ είναι δόσιμο , αγάπη πραγματική χωρίς να κρίβεις κάποια " για να ".

Πηγή: Προσωπικό facebook κ. Δημητρίου Μητρόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.